Menu

Forbes: Οι χώρες που βουλιάζουν στη φτώχεια και στην διαφθορά

Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα

Σε μια άλλη εποχή, ζουν πολλοί πληθυσμοί της γης. Υπάρχουν λαοί που δεν έχουν γνωρίσει τίποτ’ άλλο εκτός από τη πραγματική φτώχεια.

Λαοί που δεν έχουν κανένα διέξοδο… Oικονομίες που βυθίζονται από την κακή διακυβέρνηση κι από τη διαφθορά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τις φτωχότερες οικονομίες του πλανήτη, η μακρινή Μαδαγασκάρη, ένα νησί που κάποτε γνώρισε άνθηση αφού την επέλεξαν αρκετοί μετανάστες, ανάμεσά τους και Ελληνες- είναι η πρώτη χώρα στη λίστα της παγκόσμιας φτώχειας.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 1970-2009, το ΑΕΠ στη Μαδαγασκάρη τριπλασιάστηκε. Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, η οικονομική κακοδιαχείριση και η σταθερή αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει τη Μαδαγασκάρη στο χάος. Σήμερα το 77% του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί την οικονομία της «όγδοης ηπείρου» όπως πολλοί την αποκαλούν λόγω της φύσης της, η οποία δυστυχώς δεν έχει σημάδια ανάκαμψης, καθώς κυριαρχεί η κακοδιαχείριση , η διαφθορά και το όνειρο της ανάπτυξης παραμένει ανεκπλήρωτο.

Στο Νο 2 βρίσκεται η Αρμενία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15% το 2009 . Με μια μέτρια πρόβλεψη ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, αυτή η χώρα, εξαρτάται από τη Ρωσία και το Ιράν που σχεδιάζουν να την «χρησιμοποιήσουν» για το ενεργειακό εφοδιασμού τους. Θα γίνει όμως κάτι τέτοιο; Η Ρωσία έχει περικόψει τις προμήθειες των διαμαντιών προς την Αρμενία, όπου κάποτε η οικονομία της είχε ανάπτυξη λόγω της βιομηχανίας επεξεργασίας διαμαντιών.


Στο Νο3 είναι η Γουινέα, με αποθέματα βωξίτη, αλλά δύσκολη την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Η «εχθρότητα της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις» , η έλλειψη υποδομών, τα δύσβατα οδικά δίκτυα έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε το 2010, έχει κάπως μειώσει τους φόβους, καθώς το Αμπού Ντάμπι και η BHP Billiton σχεδιάζουν να κάνουν επένδυση 5 δισ. Δολ για κατασκευή διυλιστηρίου στη βορειοδυτική Γουινέα.

Στο Νο 4 είναι η Ουκρανία με ορυκτούς πόρους που θα μπορούσαν να την κάνουν σημαντική οικονομία στην Ευρώπη, αλλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι δυστυχώς πολλά μονοπάτια πίσω ακόμα και από χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για κακή εταιρική διακυβέρνηση, ελλιπή επιβολή του δικαίου των συμβάσεων από τα δικαστήρια, και διαφθορά.


Στο Νο5 είναι η Τζαμάικα, που αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου ένα θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που της κατέστρεψε τον βασικό πόρο οικονομίας, τον τουρισμό. Το μόνο θετικό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ η παιδεία έχει αυξηθεί στο 88%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα .


Στο Νο6 η Βενεζουέλα, που βασίζει όλες της τις ελπίδες στο πετρέλαιο, αλλά λόγω της κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα δει το φώς της ανάπτυξης.


Στο Νο7 η Νικαράγουα, που επίσης, υποφέρει από το κυβερνητικό καθεστώς που έχει οδηγήσει το έθνος του στον πάτο…

Τέλος, στο Νο 8 είναι το Ιράν, που αν και διαθέτει το 10% των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διαχείριση Πληροφοριών Ενέργειας, η κακοδιαχείριση, οι διεθνείς κυρώσεις και τα πρόσφατα γεγονότα καταστρέφουν κάθε προοπτική ανάπτυξης. Ο πόλεμος με το Ιράκ άλλωστε έχει ακόμα έντονα τα σημάδια του, την ίδια στιγμή που οι γειτονικές της χώρες, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ γνωρίζουν την ευημερία.


«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ιράν έχει κάνει κάποια υπεύθυνα βήματα, συμπεριλαμβανομένου της κατάργησης των $ 60 δισεκατομμυρίων το χρόνο σε επιδοτήσεις για τα ενεργειακά προϊόντα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το σιτάρι και το ψωμί.

Αλλά οι συνεχείς αυξημένες τιμές ορισμένων προϊόντων πολλές φορές και 20 φορές πιο ψηλά κάνει το ΔΝΤ να θεωρεί πως δύσκολα θα διατηρήσει το πληθωρισμό της κάτω του 14% καταλήγει το ρεπορτάζ.
Πηγή: newscode.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ρωσική επιρροή

Πολλοί συμφωνούν ότι υπάρχουν έξωθεν στρατηγικά συμφέροντα πίσω από την κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ολοφάνερα μια ομάδα επιρροής κυρίων δυνάμεων (στις οποίες προΐστανται οι Ρωσία, ΗΠΑ και η Ε.Ε.) παίζει ρόλο-κλειδί μέσα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όταν τίθεται θέμα διαχείρησης κρίσεων. Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει βρεθεί σε προεξάρχουσα θέση στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, επιχειρώντας συνεπώς να πείσει τη Δύση ότι το Κρεμλίνο όντως διαθέτει μεγάλες προοπτικές επιβολής διπλωματικής λύσης στις ενδιαφερόμενες πλευρές ή τουλάχιστον ότι αποτελεί αξιόπιστο διαμεσολαβητή.

Οντως η Μόσχα έχει επιτύχει να συσφίγξει τις σχέσεις της και με το Ερεβάν και με το Μπακού, με τη Δύση να χάνει προοδευτικά έδαφος μπροστά στην αύξουσα ρωσική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική πρόοδο -στρατιωτική συνεργασία με την Αρμενία και ισχυροποιούμενοι δεσμοί στον τομέα της ενέργειας με το Αζερμπαϊτζάν... Ετσι η Ρωσία έχει ενισχύσει τις θέσεις της στον Νότιο Καύκασο και ένα από τα κύρια μέσα της επιτυχημένης ρωσικής εξωτερικής πολιτικής προκύπτει περισσότερο ως αποτέλεσμα της αποτυχίας άλλων γεωπολιτικών παικτών ή, τουλάχιστον, της συστηματικής αποδυνάμωσης των δικών τους θέσεων.

Πράγματι, η μυωπική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα έχει αποδυναμώσει σοβαρά τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ στο Νότιο Καύκασο... Αντιστοίχως, η Ε.Ε. στερείται προσέγγισης με όραμα και αρχές στην πολιτική διαχείρισης της κρίσης στην ευρύτερη γειτονιά της...

 

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι