Menu

Στα 22 χρόνια έπεσε η ποινή για τον δολοφόνο του τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

Σε συνολικά 22 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον δολοφόνο του τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Σε πρώτο βαθμό, ο Ογκούν Σαμάστ είχε καταδικαστεί σε ισόβια, ποινή η οποία μειώθηκε στη συνέχεια με το ελαφρυντικό ότι όταν διέπραξε το αδίκημα ήταν ανήλικος.
Ο εκδότης της δίγλωσσης τουρκοαρμενικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Agos» έπεσε νεκρός από τα πυρά του νεαρού εθνικιστή τον Ιανουάριο του 2007, ενώ ετοιμαζόταν να εισέλθει στο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της εφημερίδας.
Πρωτύτερα ωστόσο είχε γίνει αρκετές φορές δέκτης απειλητικών μηνυμάτων για τη ζωή του από ακροδεξιές οργανώσεις, κυρίως μετά τις εκκλήσεις που απηύθυνε στην Αγκυρα να αποδεχθεί η Τουρκία τον ρόλο που διαδραμάτισε στις μαζικές σφαγές Αρμενίων το 1915. Αρκετές φορές μάλιστα σε προσωπικά του άρθρα είχε κάνει χρήση του όρου γενοκτονία, εξοργίζοντας τους εθνικιστές. Και δύο χρόνια προτού δολοφονηθεί, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή για «προσβολή της ταυτότητας τους Τουρκίας».
Ο Σαμάστ ωστόσο στήριξε την υπεράσπισή του στην έλλειψη εκπαίδευσης και τη χειραγώγησή του από τα μέσα ενημέρωσης. «Πού είχα ακούσει να μιλάνε για την "Agos"; Πού είχα ακούσει να μιλάνε για τον Χραντ Ντινκ, τον προδότη της πατρίδας; Στις εφημερίδες "Βατάν" και "Χουριέτ"», υποστήριξε στην απολογία του.

Τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία του Ντινκ και επιδίκασε στην οικογένειά του το ποσόν των 100.000 ευρώ, καθώς έκρινε πως οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να τον προστατεύσουν.

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι