Menu

Πώς η Ντόρα Μπακογιάννη εξόργισε τους Αρμενίους

Ειδικού Συνεργάτη, www.Epikaira.gr

Τριγμούς στις ελληνοαρμενικές σχέσεις και μάλιστα την ίδια στιγμή που στο Έρεβαν βρίσκονταν για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπουλιας προκάλεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την πρωτοβουλία της να καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισμα το οποίο τάσσονταν υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στην διαμάχη με τη Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στην διάρκεια της συζήτησης η οποία έγινε σε υψηλοτάτους τόνους υπήρξαν και ιδιαίτερα σοβαροί υπαινιγμοί για την ελληνίδα βουλευτή τους οποίους μάλιστα η ίδια αποκάλυψε. Όπως έγινε γνωστό η κ. Μπακογιαννη στην διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής ανέφερε ότι ο Ελβετός βουλευτής και παλαίμαχος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Αντρέα Γκρός μιλώντας στην πολιτική ομάδα του αμφισβήτησε την τιμιότητα και την ηθική της καθώς ισχυρίστηκε ότι η ίδια έχει ειδικές σχέσεις με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλιεφ επειδή είχε παραθέσει δείπνο προς τιμήν του στο σπίτι της κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Η πρώην υπουργός εξήγησε ότι την πρόσκληση προς τον κ.Αλιεφ την απηυθηνε με την ιδιότητα του ως πρόεδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του και η πρόσκληση ήταν από τον σύζυγο της, που είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Στην παρέμβαση της η κ.Μπακογιαννη κάλεσε τον Ελβετό βουλευτή Γκρος να αποσύρει τις δηλώσεις του και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Ελβετός παίρνοντας τον λόγο δήλωσε ότι η κ.Μπακογιαννη δεν γνωρίζει το τι έχει ειπωθεί στην πολιτική ομάδα του, δεν δέχεται υποδείξεις από την κ. Μπακογιαννη και δεν αναιρεί λέξη από τα λεγόμενα του.

Η σχέση της κ.Μπακογιανη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, βαθύπλουτο Αλιεφ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και του αρμενικού τύπου με την εφημερίδα «Πανόραμα» να ισχυρίζεται ότι εκτός των άλλων λόγων η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιαννη να καταθέσει ψήφισμα που τάσσεται με τις αζερικες θέσεις στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ έγινε στην προσπάθεια της να κερδίσει την υποστήριξη του Αλιεφ για την θέση του Επιτρόπου με το χαρτοφυλάκιο της Ενεργείας. Βεβαίως η επιλογή από τον πρωθυπουργό είχε ήδη γίνει και αφορούσε τον Δημήτρη Αβραμοπουλο…

Το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ARMENPRESS αναφέρει ότι η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιαννη στο Σ.τΕ. αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο κ. Παπουλιας στο Ερεβάν  Συγκεκριμένα μάλιστα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Γκαλουστ Σαχακιάν έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τούς παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.

Σύμφωνα με το Αρμενικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπουλιας δήλωσε στον αρμένιο συνομιλητή του ότι η θέση της Ελλάδας στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ξεκάθαρη και ότι η κ. Μπακογιάννη παρέκλινε της επίσημης θέσης και αυτή η προσέγγιση δεν αντανακλά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης..

Παρόμοια παρέμβαση είχε γίνει και από τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιαν φέροντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον κ. Παπουλια που βρέθηκε να απολογιείται για την πρωτοβουλία της κ. Μπακογιαννη.

Στις 2 Σεπτεμβρίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης στο Παρίσι κατατέθηκαν δυο ψηφίσματα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ που τάσσονταν υπέρ της θέσης των Αζόρων και θα αποτελούσαν το υλικό για την έκδοση Έκθεσης από την Πολιτική Επιτροπή με τίτλο «Η άνοδος της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν».

Το ένα ψήφισμα προτάθηκε από τον βουλευτή του Αζερμπαϊτζάν και προς έκπληξη όλων το άλλο προτάθηκε από την κ. Μπακογιαννη.

Η συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου που ήρθαν προς συζήτηση τα ψηφίσματα ήταν επεισοδιακή με τους αρμενίους βουλευτές να διαμαρτύρονται για την μονομερή προσέγγιση και την προσπάθεια παραπομπής στην Πολιτική Επιτροπή η οποία οδηγεί και σε έκδοση ψηφίσματο , ενώ αντιθέτως πρότειναν να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Monitoring για ενημέρωση.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

 

 

 

Πηγή: mignantiou.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενική Γενοκτονία: Κόλαφος για την Τουρκία

Το 2009 ο διαπρεπής Βρετανός νομικός, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα διεθνούς δικαίου Τζέφρι Ρόμπερτσον, συνέταξε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σχετικά με την αρμενική γενοκτονία, καταγγέλλοντας τα λάθη και τις παραλείψεις του βρετανικού Foreign and Commonwealth Office (FCO), σχετικά με αυτό το – αποτρόπαιο – έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η έρευνα του Ρόμπερτσον τιτλοφορείτο «Υπήρξε η Αρμενική γενοκτονία;» (Was there an Armenian Genocide?). Βασίστηκε δε σε βρετανικά διπλωματικά έγγραφα της εποχής, τα οποία αποκαλύπτουν την αστοχία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε την ύπαρξη της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, παραπλανώντας παράλληλα το βρετανικό Κοινοβούλιο επί του θέματος, με σκοπό να κερδηθεί η εύνοια της Τουρκίας.

Η έρευνα του Ρόμπερτσον, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για το βιβλίο του με τίτλο «Μια μη βολική γενοκτονία: Ποιος θυμάται τώρα τους Αρμένιους;» (An Inconvenient Genocide: Who Now Remembers the Armenians?), φαίνεται πως επέδρασε καταλυτικά στους υπεύθυνους του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να εμφαίνεται για πρώτη φορά, μια αλλαγή στάσης της Βρετανίας στο ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας.

Η μέχρι τώρα προβαλλόμενη απόλυτη άρνηση αναγνώρισης της γενοκτονίας, μεταβλήθηκε τώρα σε άρνηση του υπουργείου να καθορίσει τη θέση του, προτιμώντας, για την ώρα την σιωπή. Σε κάθε περίπτωση, προσπάθεια να αποφύγει το Foreign Office να λάβει θέση επί του θέματος, είναι εργώδης…

Οι υπεύθυνοι πάντως του βρετανικού υπουργείου ανέφεραν, πως τα νομικά επιχειρήματα που παρουσίασε ο Ρόμπερτσον στην έρευνα και το βιβλίο του, συνέβαλαν τα μέγιστα στη στροφή της βρετανικής στάσης επί του θέματος.

Επίσης, ενόψει του επικείμενου εορτασμού της επετείου των 100 ετών από τη γενοκτονία, όταν ο Βρετανός πρέσβης στον Λίβανο ζήτησε οδηγίες το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως «δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως αρνούμαστε αυτό που συνέβη το 1915 και πως δεν θεωρούμε φρικτό γεγονός την σφαγή και την εκτόπιση χιλιάδων, το οποίο οφείλουμε να θυμόμαστε».

Ο Ρόμπερτσον, πάντως, έχει εισηγηθεί στην αρμενική κυβέρνηση να φέρει το ζήτημα της γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο ή να ζητήσει από τον γ.γ. του ΟΗΕ να συστήσει ένα ειδικό δικαστήριο για την αρμενική γενοκτονία.

 

 

 

Πηγή: mignantiou.com , asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

«Patient»: Άλλη μία ακόμα ταινία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί μάλλον ένα φλέγον θέμα τον τελευταίο καιρό, αφού πολλοί είναι εκείνοι οι δημιουργοί που καταπιάνονται με αυτό. Θες γιατί το 2015 θα τιμηθεί η 100ή επέτειος μνήμης; Όπως και να έχει, ένα τέτοιο γεγονός σαν αυτό, αναμφισβήτητα, αποτελεί κίνητρο για να παρουσιάσει ο εκάστοτε δημιουργός την άποψή του.

Ο θρυλικός Alain Delon, ο οποίος δεν έχει απογοητεύσει σχεδόν ποτέ με τις κινηματογραφικές του επιλογές, θα παίξει σε μια νέα ταινία με τίτλο «Patient». Μετά τον «Αστερίξ» του 2008, ο γοητευτικός ηθοποιός θα κάνει άλλη μια εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τους Dustin Hoffman και Adrien Brody. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηθοποιοί θα έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα για το ποιος θα είναι ο κύριος ήρωας της ιστορίας.

Όσον αφορά την πλοκή, το φιλμ εστιάζει σε μια ψυχιατρική κλινική του Παρισιού, όπου ο Αρμένιος μουσικός Komitas νοσηλεύεται, έπειτα από ψυχολογικά τραύματα που του δημιούργησαν όσα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Ο άνδρας δυσκολεύεται να αναρρώσει και να απαλλαχθεί από τα τραύματά του.

Ποιος ήταν ο Komitas;

Ο Soghomon Soghomonian –όπως ήταν το πραγματικό του όνομα – ήταν Αρμένιος παπάς και μουσικός που γεννήθηκε το 1869 και πέθανε το 1935. Από πολλούς θεωρείται πατέρας της αρμένικης κλασσικής μουσικής. Όταν ξέσπασαν τα γεγονότα της Γενοκτονίας το 1915, συνελήφθη και μεταφέρθηκε μαζί με άλλους Αρμένιους συμπολίτες του. Μην αντέχοντας όλα όσα συνέβαιναν, ο Komitas νοσηλεύτηκε από το 1919 σε μια ψυχιατρική κλινική στο Παρίσι, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το 1935. Οι στάχτες του μεταφέρθηκαν τον επόμενο χρόνο στο Γερεβάν.

 

 

 

 

Πηγή: cinepivates.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι