Menu

Ποινικοποίησε την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων η γαλλική Γερουσία

Την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει η Γαλλία, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν αναγνωριστεί από τους αυτουργούς του, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων, πέρασε η γαλλική Γερουσία.

Το σχετικό άρθρο στο νόμο για την ισότητα και την ιδιότητα του πολίτη, πέρασε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και έτσι σφραγίστηκε η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών και από τα δύο νομοθετικά σώματα της Γαλλίας.

Το επίμαχο άρθρο πέρασε από τη γαλλική Γερουσία με ψήφους 156 υπέρ έναντι 146 κατά. Τον περασμένο Ιούλιο, η γαλλική Εθνοσυνέλευση είχε ψηφίσει ανάλογο νόμο. Και τα δύο σώματα είχαν προχωρήσει στην ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών ήδη από τα τέλη του 2011, αρχές 2012. Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας είχαν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, αποφαινόμενο ότι παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Τώρα, ο νόμος επανήλθε και υπερψηφίστηκε. Για εκείνον που θα αρνηθεί ότι τα γεγονότα στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνιστούν γενοκτονία, προβλέπει έως ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ.

Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων με νόμο από τις 18 Ιανουαρίου 2001, πολλά χρόνια αφότου είχε ξεκινήσει η συζήτησή του (1998).

Την υιοθέτηση του νόμου από τη γαλλική Γερουσία χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Εντουάρντ Ναλμπαντιάν. «Η Γαλλία επαναβεβαιώνει τον αξιόλογο ρόλο της στην καταδίκη παρελθουσών γενοκτονιών και τον αγώνα κατά της άρνησής τους, όπως επίσης και στην πρόληψη πιθανών νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Ειδικοί που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το θέμα θεωρούν ότι με την πίεση της Τουρκίας θα συγκεντρωθούν υπογραφές προκειμένου ο νόμος να πάει και πάλι στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Εκτιμούν δε ότι κομβικό ρόλο για την εξέλιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση θα έχει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι