Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοτικός έλεγχος αλιευμάτων στην Αρμενία

Η Κρατική Υπηρεσία της Αρμενίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα αρχίσει να εξετάζει όλους τους τύπους αλιευμάτων από την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ερεβάν, η συγκεκριμένη διαδικασία καταρχήν περιορίζεται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της συγκεκριμένης κυβερνητικής υπηρεσίας, Abraham Bakhchagulyan.

Η υπηρεσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο εργαστηρίων που θα διενεργεί τις εξετάσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα αναβαθμίσει τον κλάδο ιχθυηρών εν γένει της Αρμενίας και θα προσδώσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια στον κλάδο, καθώς σήμερα παρότι η παραγωγή αυξάνεται σταθερά ετησίως, οι εξαγωγές περιορίζονται σε χώρες με χαμηλά ποιοτικά πρότυπα (Τουρκμενιστάν, Καζακστάν αλλά και Ρωσία κυρίως για την χρησιμοποίησή τους στον κλάδο κονσερβοποιίας).

Αν τα προϊόντα ψαριών προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μπορούν να εξάγονται στην Ευρώπη, όπως τόνισε ο κ. Bakhchagulyan, κάτι που αποτελεί καταρχήν τον κεντρικό στόχο της αναβάθμισης των υπηρεσιών της κρατικής υπηρεσίας ελέγχου τροφίμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το μέλι, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα φρούτα δεν μπορούν να προωθηθούν στην ΕΕ καθώς τα περισσότερα προϊόντα δεν κατορθώνουν να αποκτήσουν τα αποτούμενα πιστοποιητικά από τους εισαγωγείς. Μάλιστα πολλές εταιρείες δεν επιτρέπεται να πωλούν και καραβίδες στην Ευρώπη, προϊόν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας στην Αρμενία, καθώς οι λίμνες και οι ποταμοί της χώρας προσφέρουν τα βιοχαρακτηριστικά εκείνα της διαρκούς προσφοράς υψηλών ποσοτήτων. Η Ένωση Αλιέων Αρμενίας, εκτιμά ότι οι 254 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον
κλάδο, (οι περισσότερες στην επαρχία Αραράτ), παράγουν ετησίως 300.000 τόνους ψαριών.

 

 

Πηγή: agrotypos.gr

Armenian Portal ©