Menu

Σε Παλαιστίνιους και Αρμένιους το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Στο Παρίσι, σήμερα το απόγευμα, θα απονεμηθεί το διεθνές βραβείο, «Μελίνα Μερκούρη», για την προστασία και διαχείριση των πολιτιστικών τοπίων. Στην αίθουσα τελετών της Ουνέσκο θα δοθεί το φετινό έκτο βραβείο, το οποίο θα μοιρασθούν, Παλαιστίνιοι και Αρμένιοι, για πολιτιστικό τοπίο «Battir» και το Μουσείο «Reserve Garni», αντίστοιχα. Επίσης θα δοθεί και ειδικός έπαινος στη Σαουδική Αραβία για το τοπίο «Wadi Hanifa»

«Με αυτήν την επιβράβευση, η Ουνέσκο στοχεύει στην ανάδειξη της ομορφιάς και της σημασίας των δύο αυτών τόπων, της πραγματικής αλλά και της συμβολικής τους αξίας. Επιθυμεί δε παράλληλα, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη διατήρησή τους μακροπρόθεσμα», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο κα Ιρίνα Μπόκοβα, μετά την απόφαση της κριτικής επιτροπής.

Η τελετή απονομής, τη διοργάνωση της οποίας έχει ο Έλληνας πρέσβης στην Ουνέσκο Θεόδωρος Πασσάς, θα ξεκινήσει στις 18:30, ώρα Ελλάδος. Η εκδήλωση θα αρχίσει με ομιλία της Ελληνίδας καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής Θεσσαλίας Φοίβης Γιαννίση με θέμα «Γη και Μνήμες». Θα ακολουθήσει η απονομή με σύντομες παρεμβάσεις της κ. Μπόκοβα, του κ. Πασσά και του προέδρου της διεθνούς κριτικής επιτροπής Μουνίρ Μπουχενάκη. Η τελετή θα κλείσει με συναυλία με έργα των Γιοχάνες Μπραμς και Μίκη Θεοδωράκη, που θα ερμηνεύσει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με τον Γιάννη Βακάλη στο πιάνο.

Το πολιτιστικό τοπίο «Battir», στο οποίο εντάσσεται και το ομώνυμο χωριό, είναι γνωστό ως «η Γη της Ελιάς και της Αμπέλου». Βρίσκεται στα κατεχόμενα, σε ένα λόφο με υψόμετρο γύρω στα 720 μέτρα, νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ και 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Βηθλεέμ. Οι 1150 κάτοικοι του Battir, έχουν διατηρήσει την εδώ και 4000 χρόνια παράδοση και τεχνική για την καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς σε πεζούλες (σκαλοπάτια, βαθμίδες) στις πλαγιές του λόφου. Κανάλια άρδευσης σοφά μελετημένα, πυργίσκοι-παρατηρητήρια και πέτρινα σπίτια, συμπληρώνουν ένα τοπίο «υψηλής αισθητικής». Η κριτική επιτροπή της Ουνέσκο επαινεί τη «δράση του κοινοτικού Γραφείου Περιβάλλοντος του χωριού Battir, που με τη συμμετοχή των κατοίκων, πέτυχαν τη διατήρηση της χιλιόχρονης παράδοσης στις καλλιέργειες, σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική διαχείριση».

Το Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο «Reserve de Garni» καλύπτει μια έκταση 5,1 εκταρίων, γύρω από το αρμένικο χωριό Garni, που βρίσκεται στο ηφαιστειακό οροπέδιο του Καυκάσου. Με την βράβευση, η Ουνέσκο αναγνωρίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όχι μόνο για τη διατήρηση «των πολιτιστικών κειμηλίων της περιοχής», αλλά και για τις προσπάθειες προβολής και ανοίγματος του τόπου στον κόσμο, στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Στην περιοχή βρίσκονται το Μοναστήρι Gherart και η πεδιάδα της Azat, τα οποία είχαν ενταχθεί το 2000 στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το διεθνές βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», απονέμεται ανά διετία και συνοδεύεται από το ποσό των 15.000 ευρώ για τον κάθε νικητή.
Πηγή: protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι