Menu

Η προσφυγική Κοκκινιά με το φακό Αρμένιων φωτογράφων

Η έκθεση «Αρμένιοι φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960» εγκαινιάζεται στις 16 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας». Μέσα από 120 φωτογραφίες αποτυπώνεται η δραστήρια συμμετοχή του αρμενικού στοιχείου στη συγκρότηση της προσφυγικής Κοκκινιάς, ως δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας δίπλα στους Έλληνες Μικρασιάτες. Μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στους Διλδιλιάν, οικογένεια φωτογράφων με καταγωγή από την περιοχή της Μερζιφούντας και με μακρά επιτυχή δραστηριότητα στη βορειοανατολική Ανατολία. Το εντυπωσιακό σε ποιότητα, εύρος και όγκο φωτογραφικό έργο της ελληνικής περιόδου των Διλδιλιάν, σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και τη φωτογραφική αποτύπωση του καταυλισμού της Κοκκινιάς, από τις προσφυγικές σκηνές των πρώτων εβδομάδων μέχρι την ανάδυση του συνοικισμού με τις πρώτες μόνιμες κατασκευές.

Εξίσου σημαντική είναι η ενότητα με έργα του Πωλ Φαρατζιάν, του καλλιτέχνη φωτογράφου της πόλης.

Παράλληλα με την επαγγελματική πορεία του και την ανανεωτική συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Καλλιτεχνών Φωτογράφων Πειραιά, ο Φαρατζιάν στράφηκε στην ελεύθερη δημιουργία, ερευνώντας την έντονη αντίθεση φωτός-σκιάς και τις εικαστικές δυνατότητες του πορτρέτου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 επιμελήθηκε το φωτισμό σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, με σπουδαιότερη τη συνεργασία του στο Πικρό ψωμί του Γρηγόρη Γρηγορίου. Ο κινηματογράφος καθόρισε την ώριμη φωτογραφική δημιουργία του, με την οποία συμμετείχε σε διεθνείς φωτογραφικές διοργανώσεις.

Η έκθεση «Αρμένιοι φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960» (Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη, Νίκαια) θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και ξεναγήσεις για το κοινό.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαγωνισμός: Αρμενία - Η Μουσική Αστράμαξα του Κόσμου

Σε συνεργασία με τους διοργανωτές της παράστασης, πέντε τυχεροί θα έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν από μια διπλή πρόσκληση για την παράσταση Αρμενία - «Η Μουσική Αστράμαξα του Κόσμου»με τραγούδια και χορούς από την Αρμενία για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στο Christmas Theater - Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου).  Η κλήρωση θα γίνει αύριο στις 15:00 το μεσημέρι

Για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό: 

1) Θα χρειαστεί να κάνετε like την σελίδα μας στο facebook
2) Να κάνετε tag έναν φίλο ή μια φίλη σας στη συγκεκριμένη δημοσίευση.
3) Να μας στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με το ονοματεπώνυμο σας

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο 19/11/2019 στις 15:00 το μεσημέρι και οι νικητές θα λάβουν απάντηση με email.

Καλή Επιτυχία!

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΣΤΡΑΜΑΞΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μια εντυπωσιακή παράσταση με 60 συντελεστές

Συμμετέχουν:

NAREGATSI ORCHESTRA OF ARMENIA

VARDAN BADALYAN

LUSINE MIRZAKHANYAN

LUSEH DANCE ENSEMBLE OF ARMENIA

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

CHRISTMAS THEATER

ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (ΒΕΪΚΟΥ)

Η μουσική παράδοση της Αρμενίας είναι τεράστια και ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας. Το παραδοσιακό μουσικό της όργανο, το Ντουντούκ είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Μια σπουδαία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής έρχεται στην Αθήνα στις 20 Νοεμβρίου και με δεξιοτέχνες μουσικούς στο ούτι και στο ντουντούκ αλλά και με δεξιοτέχνες τραγουδιστές και χορευτές θα μας ταξιδέψει στα υψίπεδα του όρους Αραράτ, με οδηγό τα αρμένικα τραγούδια.

Η Naregatsi Orchestra of Armenia ιδρύθηκε το 2008 από το Ινστιτούτο Αρμένικης μουσικής με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας μουσικής παράδοσης της χώρας. Εκτός από το Ντουντούκ η ορχήστρα διανθίζεται και από άλλα παραδοσιακά όργανα όπως το ούτι, την Πίσσα, το Καμάντσα, το κανονάκι αλλά και τον ζουρνά κ.α.

Η Ορχήστρα Naregatsi εμπνέεται και δημιουργεί την σχέση με την αρχαία κληρονομιά της Αρμενίας μέσω της μουσικής, γεφυρώνοντας το παρελθόν και το παρόν για να καλλιεργήσει το μέλλον. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο συνθέτης και μουσικός Αρτέμ Κατσατούρ που έχει τιμηθεί με το βραβείο Καλλιτέχνης της Αρμενίας.

Μαζί της εμφανίζονται δεξιοτέχνες μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές, μερικοί από τους οποίους είναι βραβευμένοι σε διάσημους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Βαρντάν Μπανταλιάν και η Λουζίν Μιρζακανιάν είναι αγαπημένοι τραγουδιστές με σπουδές και ιδιαίτερες συνεργασίες με πολλές ορχήστρες και καλλιτέχνες της πατρίδας τους.

Το χορευτικό συγκρότημα Λουσέχ είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές ομάδες χορού της Αρμενίας που διατηρούν εδώ και χρόνια την παράδοση της χώρας ζωντανή. Παρουσιάζουν τους χορούς φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα απαράμιλλης ομορφιάς. Όπως πιστεύουν «Το να φοράμε αυτά τα ρούχα δεν είναι απλώς μια παρουσίαση των εθνικών φορεσιών, αλλά ένα συναισθηματικό "προσκύνημα" στη γη των προγόνων μας». Καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας είναι ο χορογράφος Σουρέν Κατσατεριάν.

Ζήστε ένα μαγικό ταξίδι στην Αρμενία σε μια μουσική παράσταση με 60 συντελεστές και εντυπωσιακές προβολές που θα σας μείνει αξέχαστη. Ο διάσημος συγγραφέας Γουίλιαμ Σαρογιάν έχει γράψει για την Αρμενία:

Εμπρός, λοιπόν, καταστρέψτε την Αρμενία! Στείλτε τους στην έρημο. Στερήστε τους το ψωμί και το νερό. Κάψτε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους. Τότε θα δείτε αν το χαμόγελό τους ανθίσει ξανά, αν ξανατραγουδήσουν ή αν προσευχηθούν και πάλι. Γιατί αρκεί να συναντηθούν δύο απ’ αυτούς, δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος του κόσμου, για να δημιουργήσουν μια νέα Αρμενία.

Αρμενία, η μουσική αστράμαξα του κόσμου

H παράσταση είναι βασισμένη σε ένα διάσημο λαϊκό παραμύθι της Αρμενίας που μιλάει για έναν ψαρά που μια νύχτα αντί για ψάρια, ψάρεψε πολλά αστέρια. Θεώρησε ατυχία την ψαριά αλλά μόλις πήγε στα χωριά και διαλαλούσε την πραμάτεια του, όλες οι γυναίκες έβγαιναν και αγόραζαν τα αστέρια και στόλιζαν τα ρούχα και το σώμα τους. Αγόραζαν και οι χωρικοί και στόλιζαν τα άλογα και τα υπόλοιπα ζώα τους. Πέρασε και από ένα φτωχικό σπίτι που ζούσε ένας μουσικός που όλοι τον φώναζαν ποιητή. Δεν είχε λεφτά και πρότεινε στον ψαρά να του τραγουδήσει ένα τραγούδι για να του δώσει ένα αστέρι.

Ο ψαράς αρνήθηκε και μπήκε στην άμαξά του για να φύγει. Ο Ποιητής τον ακολούθησε τρέχοντας και τον παρακαλούσε να τον αφήσει τουλάχιστον να αγγίξει έστω για λίγο ένα αστέρι. Έκαναν χιλιόμετρα μα ο ψαράς δεν τον άφηνε. Έφτασε η νύχτα και ο ψαράς κίνησε για το σπίτι του και πάντα ξοπίσω του τον ακολουθούσε ο ποιητής. Τότε σηκώθηκε ένας δυνατός αέρας σε όλη την Αρμενία. Κι ύστερα, από τις καμινάδες κι από τα παράθυρα κι από τις μισάνοιχτες πόρτες, τ' αστέρια όλα, με τον αέρα, πέταξαν στον ουρανό. Και σαν έφτασαν εκεί, το κάθε αστέρι πήγε και κάθισε στη θέση του.

Η θύελλα πέρασε πάνω από την άμαξα του ψαρά και τα λίγα αστέρια που είχαν απομείνει εκεί, τα πήρε κι αυτά και τα πήγε στον ουρανό. Να! εκεί στο βορρά. Αρχίζουνε από το πολικό αστέρι κι απλώνονται στον ουρανό, έτσι όπως είχαν απλωθεί και πάνω στην άμαξα.
Και η καταιγίδα - καταιγίδα με αστραπές και με βροντές - άστραψε και βρόντηξε! Κι ένιωσε ο ψαράς ένα καυτό ρεύμα να τον διαπερνά. Τινάχτηκε. Μαύρισε. Πέτρωσε. Και σαν ήρθαν οι χωρικοί κοντά στην πηγή, εκεί που στέκουν τώρα τα βράχια, βρήκανε τον ψαρά πετρωμένο και δίπλα του την άμαξα - μαύρη, πετρωμένη κι αυτή. Την ονόμασαν Αστράμαξα..

Κι ο ποιητής; Ο ποιητής με τη θύελλα έγινε στρόβιλος, με το στρόβιλο έγινε αέρας, και σαν αέρας χάθηκε.. Τ' αστέρια του έδωσαν ένα ζευγάρι φτερά. Τον πήραν και τον πήγανε απάνω. Τον πήγανε απάνω, να τους τραγουδά..

Η μουσική παράδοση της Αρμενίας μέσα από το αφιέρωμα σε έναν λαό που αιώνες τώρα έχει μάθει να τραγουδάει την χαρά και την λύπη, μας περιμένει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Christmas Theater.

Επί τα όρη τα Αραράτ - Βραδιά Αρμενικής και Ελληνικής μουσικής

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), διοργανώνει την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 8 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια συναυλία αρμενικής και ελληνικής μουσικής.

Θα παρουσιαστούν θρησκευτικοί ύμνοι από την αρμενική και την βυζαντινή μουσική παράδοση (a capella) και τραγούδια για φωνή και πιάνο στα αρμενικά και ελληνικά.

Η συναυλία αφιερώνεται στον αρμένιο αρχιμανδρίτη Κομιτάς (1869-1935) με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννησή του. Ο αρχιμανδρίτης Κομιτάς ήταν συνθέτης, τραγουδιστής, μουσικοπαιδαγωγός, εθνομουσικολόγος και θεωρείται ως ο θεμελιωτής της νεότερης κλασικής αρμενικής μουσικής.

Στην συναυλία θα ακουστούν αρκετά από τα τραγούδια τα οποία ο ίδιος ο Κομιτάς, περιοδεύοντας στην πατρίδα του, συνέλεγε και κατέγραφε σε ιδιαίτερη μουσική γραφή. Είναι αυτός που μέσω της καταγραφής έσωσε την τελευταία στιγμή τη μουσική της Δυτικής Αρμενίας, πριν τον όλεθρο της γενοκτονίας.

Από το ελληνικό ρεπερτόριο της βραδιάς ξεχωρίζει η «Κασσιανή» (1919) του μεγάλου μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύνθεσή της. Πρόκειται για την ποιητική απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής μοναχής από τον Κωστή Παλαμά, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν φέτος 160 χρόνια.

Οι συντελεστές της συναυλίας είναι:

Άννα Γαζαριάν και Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι.
Μάριος Καζάς, πιάνο.
Προλογίζουν οι:
Γιώργος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας.
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – μουσικός.
Η σοπράνο Άννα Γαζαριάν, από το Ερεβάν της Αρμενίας, και ο θεολόγος Γιώργος Βλαντής διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο Μόναχο της Γερμανίας, απ’ όπου και θα έρθουν στην Αθήνα, ειδικά γι’ αυτή την συναυλία.

Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον».
Artwork: Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 8 μ.μ.
Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου
Οι Φίλοι της Μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΟΜΙΤΑΣ

O αρχιμανδρίτης Κομιτάς (κοσμικό όνομα Σογομόν Σογομονιάν) γεννήθηκε στην Κιουτάχεια το 1869 και πέθανε στο Παρίσι το 1935. Ήταν συνθέτης, τραγουδιστής, χορωδός, μουσικοπαιδαγωγός, εθνομουσικολόγος και θεωρείται ως θεμελιωτής της νεότερης κλασικής αρμενικής μουσικής. Ορφάνεψε νεότατος. Παιδί ακόμη βρέθηκε στην έδρα της Αρμενικής Εκκλησίας, στο Ετσμιατζίν, από το εκκλησιαστικό σεμινάριο του οποίου και αποφοίτησε. Το 1895 χειροτονήθηκε κληρικός, ενώ αργότερα σπούδασε μουσική στην Τιφλίδα, αλλά και στο Βερολίνο, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας της Μουσικολογίας. Αργότερα επέστρεψε στο Ετσμιατζίν, όπου έμεινε έως το 1910, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανέπτυξε καλλιτεχνική, διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το 1915 συνελήφθη από τους Οθωμανούς στο πλαίσιο της αρμενικής γενοκτονίας και εκτοπίστηκε μαζί με εκατοντάδες άλλους Αρμένιους διανοούμενους στο Τσανκίρ (ανατολικά της Άγκυρας). Μολονότι απελευθερώθηκε, η οριακή αυτή εμπειρία κλόνισε ανεπανόρθωτα την ψυχική υγεία του, με αποτέλεσμα να περάσει τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής του σε ψυχιατρικές κλινικές στην Πόλη και κατόπιν στο Παρίσι. Ο Κομιτάς περιόδευε στην πατρίδα του και συνέλεγε αρμενικά λαϊκά τραγούδια και χορούς, τα οποία και κατέγραφε σε ιδιαίτερη μουσική γραφή. Εκτός από πολλά έργα κοσμικής μουσικής, κεντρικό του έργο είναι η σύνθεση της Θείας Λειτουργίας (Παταράκ). Είναι αυτός που δια της καταγραφής έσωσε την τελευταία στιγμή τη μουσική της Δυτικής Αρμενίας, πριν τον όλεθρο της γενοκτονίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ • A cappella

– Μεσρόπ Μαστότς (361-440), Bazum en qo gtutyunqd (Το έλεός σου είναι μεγάλο)

– Πρωτοχριστιανικός ύμνος στην Αγία Τριάδα, ανωνύμου (3ος αι. μ.Χ.)

– Γρηγόριος του Νάρεκ (951-1003), Havun Havun (Αναστάσιμος ύμνος)

Εξομολογείσθε τω Κυρίω, ήχος πλ. α΄, ψαλμός ρλε΄ (135)

– Νερσής Σνορχαλί (1102-1173), Bac mez Ter (Κύριε, άνοιξέ μας)

Σιγησάτω πάσα σαρξ, ήχος πλ. α΄, αντί Χερουβικού το Μ. Σάββατο

– Μκιτάρ του Αϊριβάνκ (1224-1290), Sirt im sasani (Τρέμει η καρδιά μου)

– Μακάρ Εκμαλιάν (1856-1905), Surb Surb (Άγιος, Άγιος)

– Επινίκιος ύμνος, σύνθεση Θεοδώρου Παπακωνσταντίνου (1948-1969)

ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ • Για φωνή και πιάνο

– Σαγιάτ Νόβα (1712-1795), Yis ku ghimetn chim gidi (Δεν γνωρίζω την τιμή σου)

– Κομιτάς (1869-1935), Chinar es (Είσαι σαν μια λεύκα)

– Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960), Κασσιανή (1919), απόδοση: Κωστής Παλαμάς

– Κομιτάς, Kakavik (Μικρή πέρδικα)

– Κομιτάς, Shaxkr Shuxkr (Ερωτικό τραγούδι)

– Κομιτάς, Tcirani tcar (Η βερικοκιά)

Τ’ αηδόνια της Ανατολής, από αγιορείτικο χειρόγραφο, μεταγραφή: Γιώργος Χατζημιχελάκης

– Κομιτάς, Krunk (Ο γερανός)

– Κομιτάς, Oror (Νανούρισμα)

– Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984), Τα ματάκια σου τα μαύρα και Το Ερηνάκι, από τα 20 τραγούδια του ελληνικού λαού

– Τιγκράν Μανσουριάν (γενν. 1939), Poqrik Madrigal (Μικρό μαδριγάλι)

ΠαράπονοΗ ξενιτιά, παραδοσιακά αρμένικα, ελληνικοί στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

Αφιέρωμα για την γενοκτονία των Αρμενίων στο Κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνει ένα διήμερο αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Αρμενίων στις 19 και 20 Οκτωβρίου, θέλοντας να τιμήσει την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προσκάλει στην Καλαμάτα από τις Η.Π.Α τον Αρμένιο σκηνοθέτη Bared Maronian και  σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, την συμμετοχή της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας και τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Ο Αμερικανοαρμένης σκηνοθέτης Bared Maronian, θα παρουσιάσει τα δύο ντοκιμαντέρ του, «Τα Ορφανά της Γενοκτονίας» (OrphansoftheGenocide) και «Γυναίκες του 1915» (Women of 1915), δυο ταινίες που σκιαγραφούν απόλυτα το ιστορικό πλαίσιο και ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της Γενοκτονίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα, στο Στέκι του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11), προβολή του ντοκιμαντέρ «Orphans of the Genocide» παρουσία του σκηνοθέτη. Θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση και γνωριμία με το δημιουργό. Παράλληλα, στο χώρο, θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο «Θεόδ. Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

6 μ.μ. Αναδρομή στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της Γενοκτονίας. Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν: ο Αϊβαζιάν Αλίν μέλος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας,  Varsenik Galstian, αντιπροέδρος της Αρμένικης Κοινότητα Καλαμάτας.

6:30 μ.μ. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Women of 1915» του Bared Maronian
8:00 μ.μ. Συζήτηση με το σκηνοθέτη
8:30 μ.μ. Συναυλία από το μουσικό σχήμα του Haig Yazdjian* (Χάιγκ Γιαζιτζιάν)

Ο Χάιγκ Γιαζιτζιάν γεννήθηκε το 1959 στο Χαλέπι της Συρίας από Αρμένιους γονείς, ενώ ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Παίζει ούτι και συνθέτει. Ο Γιαζιτζιάν έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές της Αθήνας και έχει συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην αρμένικη ελληνική κοινότητα – και όχι μόνο. Ο καλλιτέχνης συμμετάσχει σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο με διάσημους σολίστες – ενδεικτικά, το 2006 συμμετείχε στην ευρωπαϊκή περιοδεία της Loreena McKennitt.

 

 

Πηγή: eforigi.com.gr

«Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Ελλάδα: 1922-1940»: Έκθεση φωτογραφίας στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα «Oι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Ελλάδα 1922 – 1940» διοργανώνει στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με το περιοδικό «Αρμενικά», από τις 6 έως τις 31 Μαΐου.

Σπάνιες ανέκδοτες φωτογραφίες από την άφιξη, την εγκατάσταση, τις δραστηριότητες και την καθημερινότητα των Αρμενίων προσφύγων μάς μεταφέρουν στην Ελλάδα τουμεσοπολέμου, όπου το 1922 κατέφυγαν περίπου 90.000 Αρμένιοι, σχηματίζοντας μικρές και μεγάλες κοινότητες, σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η έκθεση επιτρέπει την ψηφιακή παρουσίαση φωτογραφιών και αρχείων με ταυτόχρονη ενημέρωση του επισκέπτη για την ιστορία του αρμενικού λαού, μέσα από αξιόπιστες ιστοσελίδες τις οποίες θα έχει την ευκαιρία να διατρέξει, παράλληλα με την περιήγησή του στην έκθεση.
Το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης ξεκίνησε να λειτουργεί πριν τρία χρόνια με σκοπό την ανάδειξη της κληρονομιάς της Σμύρνης, του πολιτιστικού αποθέματος και συστήματος αξιών που πέρασε σχεδόν ατόφιο στην πόλη που υποδέχθηκε τους Σμυρνιούς, τη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα και συμπληρωματικά με τη μόνιμη έκθεση, με τίτλο «Πανόραμα Σμύρνης και Νέας Σμύρνης», το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, ξεναγήσεις μέσα στο Μουσείο, αλλά και σε σημαντικά τοπόσημα της Νέας Σμύρνης, ομιλίες, προβολές, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τη Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Μουσείου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «στόχος των δράσεων που διοργανώνουμε και ειδικότερα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να αναδείξουμε σημαντικές πτυχές της ιστορικής διαδρομής Ελλήνων και Αρμενίων από τη Σμύρνη στην Ελλάδα και τη Νέα Σμύρνη, μυώντας παράλληλα τους επισκέπτες του Μουσείου στους δύο τόπους που εξακολουθούν να συνδέονται μεταξύ τους με άρρηκτους δεσμούς».

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Oι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Ελλάδα 1922 – 1940» θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, στις 19:30μ.μ., στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης, Ελευθερίου Βενιζέλου 87, στη Νέα Σμύρνη.

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης
Περιοδικό «Αρμενικά»

Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.
Ελευθερίου Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη
Τηλέφωνο: 2132025962
Ώρες και Μέρες Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30 – 15.00
Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα: 18.00 – 21.00
Σάββατο: 10.00 – 14.00

Ραντεβού για ομαδικές επισκέψεις: 2132025962 & 2132025963

 

 

Πηγή: xtypos.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι