Menu

«Κοντά» στο άνοιγμα των συνόρων τους, Αρμενία και Τουρκία

Η Αρμενία και η Τουρκία βρίσκονται «κοντά» στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων τους, δήλωσε την Τετάρτη ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Έντουαρντ Ναϊμπαντιάν.

«Συμμερίζομαι τη γνώμη του Τούρκου ομολόγου μου, Αλί Μπαμπατσιάν ότι είμαστε κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μας», τόνισε ο Εντ.Ναϊμπαντιάν σε συνέντευξη Τύπου.

«Μπορούμε να επιχειρήσουμε ένα νέο βήμα στην περίπτωση που η Τουρκία όπως και η Αρμενία αποδεχτούν την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο Αρμένιος αξιωματούχος.

Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι το Ερεβάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του όσον αφορά «τη διαδικασία που ακολουθεί για να επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Η σφαγή των Αρμενίων έγινε μεταξύ του 1915 και του 1917 στην Οθωμανική αυτοκρατία και αφορούσε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με την Αρμενία και περίπου 300.000-500.000 κατά την άποψη της Τουρκίας που αρνείται τον όρο γενοκτονία, όρος που έχει ωστόσο αναγνωριστεί από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια αρμενική αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαγκουέν Αβαγκουιάν, θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 25 και 26 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση της Τουρκίας για να μετάσχει σε συνάντηση των χωρών του Καυκάσου (Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ρωσία).

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ερεβάν από την ανεξαρτησία της Αρμενίας, το 1991, λόγω των διαφωνιών τους ως προς τη φύση της σφαγής των Αρμενίων.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993 υποστηριζόμενη και από το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, με δεδομένη και τη διένεξη του Μπακού με το Ερεβάν για τον έλεγχο του Ανω Καραμπάχ, θύλακος που κατοικείται από Αρμένιους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Μια ιστορική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Ερεβάν στις 6 Σεπτεμβρίου, τερμάτισε την διπλωματική σιωπή των δύο χωρών που εξέφρασαν την πρόθεσή τους για εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι