Menu

Αρμένικη δημοσκόπηση, με θέμα την προσέγγιση της Αρμενίας με την Τουρκία

Περίπου οι μισοί Αρμένιοι, όπως προκύπτει από μία τελευταία δημοσκόπηση, εναντιώνονται στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αρμενίας με την Τουρκία, εντούτοις σχεδόν σε ένα παραπλήσιο ποσοστό οι Αρμένιοι επιθυμούν "ανοικτά" τα σύνορα με την Τουρκία.

Πρόκειται για μία δημοσκόπηση της "Αρμενικής Κοινωνιολογικής Ένωσης", η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 21-25 του προηγουμένου μηνός, με τη συμμετοχή χιλίων Αρμενίων.

Ποσοστό 52% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο αυτής της δημοσκόπησης απάντησε ότι είναι αντίθετο "στη βελτίωση" των διμερών σχέσεων, που μεταφράστηκε στην υπογραφή στις 10 Οκτωβρίου φέτος πρωτοκόλλων, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για τη μελλοντική επανασύναψη διπλωματικών σχέσεων σε ανώτερο επίπεδο.

Ένα ποσοστό 39% των ερωτηθέντων εύχεται να προχωρήσει η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Με παραπλήσιο ποσοστό--48%--οι ερωτηθέντες Αρμένιοι θέλουν "ανοικτά" σύνορα με την Τουρκία, ενώ ένα ποσοστό 41% ακόμα εναντιώνεται.Η μεθόριος των δύο κρατών "έκλεισε" στη διάρκεια του έτους 1993.ΕΞΠΡΕΣΣ

Η Ζυρίχη ανοίγει την όρεξη

Η ένοπλη διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το καθεστώς του απομονωμένου αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ανήκει διοικητικά στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείτο στην πλειονότητα του από αρμενικό πληθυσμό, ξεκίνησε το 1988, πριν καν τη διάλυση της Σοβ. Ενωσης.

Υστερα από έναν αιματηρό πόλεμο που κράτησε μέχρι το 1994, η Αρμενία βρέθηκε -με τη βοήθεια της Μόσχας- να κατέχει όλο το Καραμπάχ και επτά αζερικές επαρχίες, που αποτελούν συνολικά το 20% των αζερικών εδαφών.

Οι Αρμένιοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία του Καραμπάχ και την ενσωμάτωσή του στην Αρμενία, ενώ οι Αζέροι δεν συζητούν λύση που να αποκόπτει το Καραμπάχ από την κυριαρχία τους.

Από τα πατρογονικά τους εδάφη εκδιώχθηκαν 750.000 έως 1.000.000 Αζέροι, που έγιναν πρόσφυγες.

Η Αγκυρα έδειξε το 1993 την αλληλεγγύη της στον τουρκόφωνο λαό του Αζερμπαϊτζάν, σφραγίζοντας τα σύνορά της με την Αρμενία και παγώνοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ερεβάν. Τώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά, αίρονται από την Αγκυρα οι κυρώσεις κατά της Αρμενίας, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η επίλυση του Καραμπάχ.

Συμφωνία υπό πίεση
Οι Τούρκοι εξασφάλισαν έτσι την εξουδετέρωση της πρόθεσης των Αρμενίων να περάσουν από το αμερικανικό κογκρέσο απόφαση με την οποία θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων και ταυτόχρονα αναδεικνύονται ως περιφερειακή δύναμη που εργάζεται με την πειθώ και τη διπλωματία να επιλύσει προβλήματα.

Ομως, αν δεν λυθεί και το Καραμπάχ, η Αγκυρα θα χάσει τα ερείσματά της στο Μπακού, που θα στραφεί περισσότερο προς τη Μόσχα, ακόμη και προς την Τεχεράνη.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Οι συμφωνίες της Ζυρίχης πρέπει να κυρωθούν από το αρμενικό και το τουρκικό κοινοβούλιο, όπου θα δοκιμαστεί η αντοχή των δύο κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η θέση της κυβέρνησης στην Αρμενία, που δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση, ακόμη και απειλές, προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση με την Τουρκία, που ερμηνεύεται ως προδοσία και στην καλύτερη περίπτωση ως υπαναχώρηση στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Κάτω απ' αυτή την πίεση είναι δυνατόν να κάνουν οι Αρμένιοι τόσο σύντομα και έναν δεύτερο συμβιβασμό που θα αφορά σε πρώτη φάση την απόσυρσή τους από τα κατεχόμενα -πλην Καραμπάχ- αρμενικά εδάφη;

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι