Menu

Νταβούτογλου: Ιστορική προσέγγιση με Αρμενία

«Τα έγγραφα αυτά θα γράψουν ιστορία», διακήρυξε χθες ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα πρωτόκολλα για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας, τα οποία Τουρκία και Αρμενία υπέγραψαν πρόσφατα στη Ζυρίχη.«Ειναι αδύνατη η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία προτού διευθετηθεί το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε και ο πρόεδρος Γκιουλ, που είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Αλίγεφ.


«Τα έγγραφα αυτά θα γράψουν ιστορία», διακήρυξε χθες ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα πρωτόκολλα για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας, τα οποία Τουρκία και Αρμενία υπέγραψαν πρόσφατα στη Ζυρίχη. Θέλοντας να πείσει την επιφυλακτική έως καχύποπτη αντιπολίτευση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αρχιτέκτων της πολιτικής «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», εξήγησε στους βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ότι η συμφιλίωση με την Αρμενία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ειρήνευση του Καυκάσου. «Η Τουρκία θα περιβάλλεται από σταθερότητα και ειρήνη, αυτός είναι εξάλλου ο στόχος μας, να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα με τον διάλογο, να ενισχύσουμε την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ γειτόνων και να καλλιεργήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό για την πατρογονική κληρονομιά», είπε ο φιλειρηνικός κ. Νταβούτογλου.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα μεταπείσει τους καχύποπτους της αντιπολίτευσης, που ήδη κατηγορούν για υποχωρητικότητα την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία ωστόσο διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αμφίβολο επίσης είναι εάν η επικύρωση των πρωτόκολλων που κατετέθησαν χθες στη Βουλή, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Οχι μόνο επειδή χρειάζεται να πεισθεί -ώς ένα βαθμό- η αντιπολίτευση, αλλά και επειδή η επικύρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μοχλός πίεσης προς Αρμενίους για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Να καθησυχάσει τους Αζέρους «αδελφούς» επιχείρησε χθες και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην Εθνοσυνέλευση, λέγοντας ότι καμία συμφωνία δεν θα επικυρωθεί εάν προηγουμένως δεν διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδιαμέσως όμως, η τουρκική πρεσβεία στο Μπακού επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στο αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών για την υποστολή από άγνωστους της τουρκικής σημαίας έξω από το γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων της πρεσβείας. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο υπεστάλησαν οι τουρκικές σημαίες και από το μνημείο των Τούρκων πεσόντων. Αντιδράσεις προς τα πρωτόκολλα υπήρξαν στο Αζερμπαϊτζάν όλο αυτό διάστημα, είτε με λαϊκές διαμαρτυρίες, είτε εκ μέρους του προέδρου Αλίγεφ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αιφνιδίως έκρινε «απαράδεκτους» τους τουρκικούς όρους για την τιμή αγοράς αζέρικου φυσικού αερίου και ως εκ τούτου το Αζερμπαϊτζάν εξετάζει «και άλλες οδούς» για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη. «Ειναι αδύνατη η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία προτού διευθετηθεί το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε και ο πρόεδρος Γκιουλ, που είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Αλίγεφ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αρμενικός θύλακος σε αζέρικο έδαφος, είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα της με την Αρμενία.

Διαβάστε περισσότερα...

Η απάντηση του Δρ. Αστζιάν σε ένα απαράδεκτο άρθρο


Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009, στην εφημερίδα "Πολίτης" (σελ. 17), δημοσιεύθηκε ένα απαράδεκτο άρθρο του Λουκά Γ. Χαραλάμπους, το οποίο - ανάμεσα σε άλλα - κατηγορούσε αναληθώς και ανακριβώς την αρμενοκυπριακή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Βουλής, κο Μάριο Καρογιάν, για ψευτοπατριωτισμό και άλλα τινά. Συνημμένα μπορείτε να το δείτε.
 
Ο Δρ. Αντρανίκ Αστζιάν, εκ μέρους της Εθναρχίας της Αρμενικής Μητρόπολης Κύπρου, έγραψε ένα άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, 28 Οκτωβρίου 2009, στην ίδια εφημερίδα (σελ. 14), το οποίο αποκαθιστά την αλήθεια και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Συνημμένα μπορείτε να το διαβάσετε και να αντιληφθείτε την ορθή πραγματικότητα.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι