Menu

Αβεβαιότητα για την ιστορική συμφωνία Τουρκίασ-Αρμενίας το Σάββατο

Αντιδρά η αρμενική διασπορά.Οι αντιδράσεις από τον κύριο όγκο της αρμενικής διασποράς και το ανοιχτό ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δημιουργούν αμφιβολίες για το εάν θα υπογραφεί τελικώς το Σάββατο στη Ζυρίχη η ιστορική συμφωνία Τουρκίας και Αρμενίας. Σιγή τηρεί η Ελβετία, η οποία μεσολαβεί για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Ερεβάν.

Η ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας στις 10 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη είχε γίνει το Σεπτέμβριο από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να επιβεβαιωθεί επίσημα από την Αρμενία.

Ωστόσο, επικρατεί αβεβαιότητα εάν ένας αιώνας εχθρότητας θα τερματιστεί σε δύο ημέρες από σήμερα, καθώς όλες οι πλευρές -Τουρκία, Αρμενία και κυρίως η μεσολαβήτρια Ελβετία τηρούν σιγήν ιχθύος.

«Πρέπει να περιμένουμε ανακοίνωση της Ελβετίας και όχι της Αρμενίας ή της Τουρκίας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα εάν τα δύο πρωτόκολλα θα υπογραφούν το Σάββατο.

Στο Γερεβάν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ σιωπά και η Ζυρίχη.

Αγκάθια» στις σχέσεις των δυο χωρών είναι η γενοκτονία των Αρμενίων και το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, διαφιλονικούμενο θύλακα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η Αγκυρα και το Γερεβάν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1993, όταν η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία μετά την εισβολή της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν προσήλθαν σε συνάντηση την Πέμπτη στη Μολδαβία, η οποία εάν αποβεί θετική θα διευκολύνει το δρόμο προς την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας. Οι αναλυτές δεν αναμένουν, πάντως, κάποια σημαντική εξέλιξη.

Η προτεινόμενη συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας και άνοιγμα των συνόρων πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP δήλωσε την Τετάρτη η απουσία προόδου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ηχηρές αντιδράσεις της αρμενικής διασποράς προκαλούν αμφιβολίες στους διπλωματικούς κύκλους για το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η ιστορική συνάντηση του Σαββάτου.

Πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και προ δύο ημερών στη Βηρυτό, ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες διαδηλώσεις της αρμενικής διασποράς, η οποία αριθμεί 5,7 εκατομμύρια και είνα διασκορπισμένη ανάμεσα στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Λίβανο και πολλές άλλες χώρες.

Οι διαδηλωτές αποκαλούσαν τον Σαρκισιάν προδότη γιατί ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία με την Τουρκία χωρίς να τιμά τη σημαντικότερη υπόσχεση που έχει δώσει στη διασπορά -να αναγνωρίσει η Τουρκία ότι διέπραξε τη γενοκτονία του 1915.

«Δεν θα ξεχάσουμε», «η αρμενική ιστορία δεν ξεπουλιέται», «πρόεδρε, η Τουρκία χθες και σήμερα είναι η ίδια: μισητή, άδικη, δικτατορική» ήταν τα συνθήματα στα πανό των Αρμένιων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.ΝΕΑ

Ανήσυχο το αρμενικό έθνος

Τα δύο πρωτόκολλα, που συμφωνήθηκαν στις 31 Αυγούστου 2009 μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, έχουν προξενήσει μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρο το αρμενικό έθνος, τόσο στην Αρμενία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ όσο και τη Διασπορά, λόγω ορισμένων προνοιών που διακινδυνεύουν όχι μόνο τα επιχειρήματα αλλά και τις δίκαιες διεκδικήσεις στο αρμενικό ζήτημα.

Αυτό αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αρμενίας, οι φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου.

Στην επιστολή, την οποία διάβασε ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου Ακόπ Μανουκιάν, αναφέρεται ότι ''η βεβιασμένη υπογραφή στις 10 Οκτωβρίου των πιο πάνω πρωτόκολλων από τις κυβερνήσεις της Αρμενίας και της Τουρκίας θέτει την αρμενική πλευρά σε τροχιά μη-αναστρέψιμου και ιστορικού σφάλματος, που διακυβεύει την ενότητα του αρμενικού λαού και τη συμπόρευση της Αρμενίας με τη Διασπορά, οδηγώντας σε εθνικό διχασμό''.

''Ως οι φορείς που εκπροσωπούμε το σύνολο της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου: Εκκλησία, Εθναρχία, πολιτική ηγεσία και οργανωμένα σύνολα, ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας με αυτήν των αδελφών μας στην Αρμενία και τη Διασπορά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι σε αυτό το επικίνδυνο ενδεχόμενο.

Η Αρμενία έχει βέβαια κάθε δικαίωμα να έχει ανοικτά σύνορα ή να συνάπτει διπλωματικές σχέσεις, αλλά ως κυβερνώντες οφείλετε να διασφαλίσετε την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της Γενοκτονίας, το Αρμενικό Ζήτημα και τις διεκδικήσεις μας, καθώς και το αδιαφιλονίκητο δίκαιο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπογράφοντας παρόμοια απαράδεκτα πρωτόκολλα, θέτετε ολόκληρο το έθνος ενώπιον μιας μη-αναστρέψιμης και άκρως επικίνδυνης συγκυρίας'', προστίθεται.

Αρα κύριε Πρόεδρε, αναφέρεται στην επιστολή, ''σας ζητούμε να αποφύγετε τις βεβιασμένες κινήσεις, να αποσαφηνίσετε με σοβαρότητα όλα τα επίμαχα σημεία, να εισαγάγετε τις αναγκαίες διορθώσεις στα κείμενα και μόνο ύστερα από αυτά να τα επισφραγίσετε με την υπογραφή σας.

Είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι οποιοδήποτε έγγραφο οφείλει να συνάδει με τις αρχές της ιστορικής πραγματικότητας και της δικαιοσύνης''.

''Ελπίζουμε πως θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας'', σημειώνεται.

Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθναρχίας Κύπρου, Αντρανίκ Αστζιάν, μιλώντας στη διάσκεψη είπε ότι δεν είναι εναντίον της σύναψης διπλωματικών σχέσεων, απεναντίας είναι υπέρ το να έχουν κράτη σχέσεις μεταξύ τους.

''Για μας είναι θέμα αρχής, γιατί η Αρμενία είναι αποκλεισμένη οικονομικά, να έχει ανοιχτά σύνορα. Δεν αμφισβητούμε τα δύο αυτά δικαιώματα, της Αρμενίας σαν ανεξάρτητης χώρας, αλλά δεν μπορεί να είμαστε θύματα της εκμετάλλευσης που θέλουν να θέσουν σε αυτά τα ζητήματα η Τουρκία. Η Τουρκία βάζει τα δικά της συμφέροντα πρώτα και βλέπει την Αρμενία σαν ένα αγκάθι μπροστά σε αυτά της τα συμφέροντα, που είναι η ένωση του με το Αζερμπαϊτζάν, ο παντουρκισμός και με αυτό τον τρόπο αποσιωποιεί ή αποκόβει την Αρμενία από τη Διασπορά, τους Αρμενίους που στηρίζουν τη χώρα σήμερα και δημιουργεί ενδεχόμενα και προϋποθέσεις για να μπορέσει να επεμβαίνει πιο εύκολα στην Αρμενία'', πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το 95% των Αρμενίων της Διασποράς είναι εναντίον στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας και 65 με 70% των Αρμενίων που ζουν στη Δημοκρατία της Αρμενίας.

Ως διασπορά, συνέχισε, ''είναι εμφανές ότι έχουμε πολλές αντιρρήσεις και σε ότι αφορά τη ρήτρα της συμφωνίας που μιλάει για το ενδεχόμενο συγκρότησης κάποιων επιτροπών ιστορικών που θα ελέγξουν την εγκυρότητα την ιστορική της Αρμένικης Γενοκτονίας''.

''Για μας η Αρμενική Γενοκτονία είναι ιστορική πραγματικότητα, αδιαμφισβήτητη και δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να δεχτούμε οποιοσδήποτε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία ότι αυτή η ιστορική πραγματικότητα θα τεθεί υπό ερωτηματικό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε κόλπα της Τουρκίας να μην χάσει το τρένο για την Ευρώπη με το να φέρει τα προσχήματα ότι η γενοκτονία είναι στη φαντασία των Αρμενίων, μπορεί να μην διαπράχθηκε ή να διαπράχθηκαν εγκλήματα και από τις δύο πλευρές. Εμείς σαν Διασπορά είμαστε το εμπόδιο και είμαστε η φυσική μαρτυρία ότι αυτή η γενοκτονία διενεργήθηκε'', ανέφερε.

Η Τουρκία, είπε, ''σήμερα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι η Διασπορά, η αρμενική, είναι εξτρεμιστές που προσπαθούν να έχουν το μάτι τους στο να καταστρέψουν την Τουρκία''.

''Ελπίζουμε ότι μέχρι το Σαββάτο που θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία, (ο Πρόεδρος της Αρμενίας) θα κάνει δεύτερες σκέψεις γιατί ότι και να προσπαθήσει να μας πει, δεν μας πείθει ότι αυτές όλες οι ρήτρες, τις οποίες αναφέρει, τα πρωτόκολλα, είναι άκακες και δεν απεμπολούν τα δικαιώματα μας''.

Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου Ακόπ Μανουκιάν ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Αρμενίας δέχεται πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις για να κάνει κάποιες υποχωρήσεις και, όπως είπε, οι πιέσεις αυτές είχαν κάποιο αντίκρισμα στην απόφαση του Προέδρου της Αρμενίας να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με την Τουρκία.

''Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα τουρκικά, στα βιβλία δημοτικού σχολείου, χάρτης όπου η Κύπρος, η Κρήτη, μέρος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, ολόκληρη η Αρμενία, το βόρειο Ιράκ, έχουν συμπεριληφθεί μέσα στην Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία παραμένει να είναι μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη χώρα. Αποσύρθηκε ο χάρτης με τη δικαιολογία ότι από λάθος δημοσιεύτηκε'', κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι