Menu

Βολές Μπαμπατζάν για Αρμενικό

Εν όψει της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία στις αρχές Απριλίου, σκληρή διαφαίνεται η διαπραγμάτευση με πυρήνα το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ηδη εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν οι πρώτες προειδοποιητικές βολές.

Τις δυσμενείς συνέπειες στην από εξαμήνου συντελούμενη προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, συμφώνως προς την προεκλογική δέσμευση του κ. Ομπάμα, επεσήμανε χθες ο Αλί Μπαμπατζάν. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές ότι η χώρα του διεξάγει ήδη συνομιλίες με την Αρμενία «σε σχέση με τις σφαγές του 1915», ως εκ τούτου διαβήματα τρίτων επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα ζημιώσουν αντί να ωφελήσουν την ολη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για το αρμενικό κατετέθη την Τρίτη στο Κογκρέσο και ότι η ισχυρή αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ έχει ζητήσει να αναγνωριστεί η γενοκτονία την ημέρα της επίσημης επετείου της, στις 24 Απριλίου.

Των δηλώσεων Μπαμπατζάν είχε προηγηθεί δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λος Αντζελες, με τίτλο «Ο Ομπάμα διστάζει ως προς τη δέσμευση να ανακηρύξει επισήμως την αρμενική γενοκτονία». Ο συντάκτης επισημαίνει ότι μολονότι η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί πόθο και επιθυμία των Αρμενίων της Αμερικής, την ώρα τούτη η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί τη βοήθεια της Αγκυρας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και αλλού. Εξ ου και η Τουρκία προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της αρμενικής γενοκτονίας, η συμβολή της θα τεθεί υπό αίρεσιν. Το δημοσίευμα επικαλείται μάλιστα τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μάικλ Χάμερ, ο οποίος αντί των ανακηρύξεων και διακηρύξεων, συμβουλεύει να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια η Τουρκία και η Αρμενία να συμφιλιωθούν με το παρελθόν τους.

Επιστολή βουλευτών

Κατόπιν όλων αυτών, χθες Αμερικανοί βουλευτές σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα ζητούν να αναγνωρίσει επισήμως την ύπαρξη της γενοκτονίας, έστω και αν αυτό οργίσει την Τουρκία.

Χθες, ο κ. Μπαμπατζάν συνέχισε τις προειδοποιήσεις, αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη χώρα του απόδειξη του ειδικού διπλωματικού βάρους που αποδίδεται στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, αυτή θα αξιολογήσει την παροχή βοήθειας προς τους Αμερικανούς κατά την αποχώρηση από το Ιράκ, εφόσον αυτό της ζητηθεί επισήμως.

«Θα παράσχουμε υποστήριξη με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και εκείνα του γειτονικού μας Ιράκ», είπε ο κ. Μπαμπατζάν, που τήρησε την ίδια στάση στο θέμα της αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν. Διακρίνοντας «κάποιους κινδύνους να ελλοχεύουν στο Κογκρέσο», υπενθύμισε ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τη Ρωσία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την ειρήνευση του Καυκάσου, με τη συναίνεση των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter