Menu

Τα τεχνάσματα των φανατικών της λήθης

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

-     Τι θέλετε από εμάς;
-     Τον ήλιο της δικαιοσύνης.
-     Δεν υπάρχει.
-     Μα γιατί;
-     Δεν ανήκει στην πολιτική μας.
-     Μα η ιστορία μας;
-     Ποια ιστορία;
-     Το παρελθόν μας!
-     Υπάρχει μόνο το παρόν.
-     Δώσαμε μάχες για να έχουμε ένα μέλλον...
-     Οι ήττες εξασφαλίζουν μόνο το παρόν.
-     Και οι θυσίες;
-     Είστε θύματα της μνήμης!
-     Η μνήμη είναι η ανθρωπιά μας.
-     Αυτό είναι το πρόβλημα.
-     Ποιο πρόβλημα;
-     Εμείς θέλουμε μόνο άτομα.
-     Δίχως παρελθόν, δίχως ιστορία, δίχως ανθρωπιά.
-     Απολύτως.
-     Δηλαδή δίχως μέλλον.
-     Ακριβώς.
-     Κι εμείς;
-     Ποιοι εσείς;
-     Εγώ που σας μιλώ.
-     Δεν σας γνωρίζω.
-     Δεν μ’ αναγνωρίζετε.
-     Πώς να σας αναγνωρίσω αφού μόνο το παρόν υπάρχει.
-     Ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνάς σας;
-     Η λήθη!
-     Η λήθη; Δηλαδή;
-     Η εξάπλωσή της.
-     Ποιος είναι ο στόχος σας;
-     Η ευτυχία.
-     Δεν σας καταλαβαίνω.
-     Η λήθη είναι ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο μας.
-     Η ευτυχία είναι αυτή που αγιάζει τη λήθη.
-     Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω.
-     Άρα δεν υπάρχει τιμωρία μετά το έγκλημα.
-     Όχι βέβαια. Αυτό μάς διδάσκει η ιστορία του παρόντος.
-     Και το παρόν της ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ερώτηση των αθώων

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Εσύ που δεν ήσουν εδώ όταν ήμασταν εκεί,
εσύ που δεν ζούσες όταν πεθαίναμε,
εσύ που δεν ξέχασες αυτά που δεν είδες,
εσύ που δεν έφαγες τις αναμνήσεις μας,
εσύ που δεν πέθανες για τη μνήμη μας,
πώς τολμάς και βρίζεις με τα ανέκδοτα
εκείνους που κατέστρεψε
το έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας;

Διαβάστε περισσότερα...

Η ενοποίηση των γενοκτονιών

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Αν και κάθε γενοκτονία έχει την ιστορική και την ανθρώπινη σημασία της για τον ελληνισμό, η διάσπαση του μετώπου της αναγνώρισης επιτρέπει στους αντιπάλους και τους ρεβιζιονίστες της ιστορίας να δράσουν και να αντιδράσουν με μεγαλύτερη άνεση. Ο στόχος των τελευταίων είναι οι μη συντονισμένες κινήσεις μας όσον αφορά το θέμα.

Η αναγνώριση μιας γενοκτονίας αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα, αλλά δεν πρέπει να είναι το οριστικό αποτέλεσμα του αγώνα μας. Η αναγνώριση σφραγίζει το παρελθόν με τη βούλα της δικαιοσύνης, δεν προστατεύει όμως το μέλλον. Για να μην υπάρχουν άλλες χαμένες πατρίδες, πρέπει να υπάρχει ένα κόστος για εκείνον που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προς το παρόν, το μόνο νόμιμο κόστος που μπορεί να επιβάλει η δικαιοσύνη μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το αποτέλεσμα της εκδίκασης των προσφυγών. Οι προσφυγές που έγιναν και που γίνονται στην Κύπρο πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και σε άλλες περιοχές. Οι πρώτες πρέπει να είναι η Ίμβρος, η Τένεδος και βέβαια η Κωνσταντινούπολη εφόσον ανήκουν ιστορικά στην ίδια περίπτωση με την απόφαση της συνθήκης της Λωζάνης που δεν τηρήθηκε από την τουρκική πλευρά.

Μέσω των προσφυγών που αφορούν ανάλογες περιπτώσεις, μπορούμε πιο εύκολα να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη και μιας κοινής δεξαμενής έλξης, δηλαδή της δικαιοσύνης του παρελθόντος και ενός παράξενου ελκυστή, δηλαδή του νοητικού σχήματος της γενοκτονίας και την ανάγκη ενοποίησής της. Όπως και η ύπαρξη των lobbies είναι σημαντική αν και κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, έτσι και η ενοποίηση των ελληνικών γενοκτονιών ως ολότητα είναι σημαντική για τον ελληνισμό. Δεν πρέπει να βλέπουμε ξεχωριστά τις χαμένες ή ξεχασμένες πατρίδες μας. Στην ουσία, αποτελούν την ίδια οντότητα, την ίδια έννοια και γι' αυτήν πρέπει να παλεύουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που φαίνεται αδύνατο. Όμως ο ελληνισμός απέδειξε ότι το αδύνατο είναι προσωρινό και ότι η ουτοπία μπορεί να γίνει μια πραγματικότητα, αρκεί να το θέλουμε.

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: ΗΠΑ, Ισραήλ, ΡΚΚ και ενδεχόμενος "διαμελισμός" οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα (δημοσκόπηση).

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το ΡΚΚ και εν γένει ο διαμελισμός της χώρας είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης.
Η Ελλάδα με ποσοστό 7,8% είναι πέμπτη στη σειρά των χωρών που σύμφωνα με τους ερωτηθέντες συνιστούν απειλή για την Τουρκία.
Η έρευνα έγινε σε 26 νομούς της Τουρκίας με δείγμα χιλίων ατόμων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατάλογος των χωρών που συνιστούν απειλή για την Τουρκία έχει ως εξής: ΗΠΑ 67.8% Ισραήλ 51.0% Ιράν 9.6% Ιράκ 8.5% Ελλάδα 7.8% Ρωσία 4.7% Αγγλία 3.1% Αρμενία 3.1% Χώρες ΕΕ 2.6% Γαλλία 2,4% Συρία 6% Οι μεγαλύτερες απειλές απαριθμούνται ως εξής: ΡΚΚ 59,9% παγκόσμια οικονομική κρίση 46,3% αποσχιστικές προσπάθειες 34,3 θρησκευτικός φανατισμός 34,3% πυρηνικά όπλα 25,8 Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο διαμελισμού, ενώ το 64,5% δεν επιθυμεί συνομιλίες του κράτους με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ τάσσεται το 54%, ενώ εναντιώνεται το 43%.
Ωστόσο το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα ενταχθεί τελικά στην ΕΕ, είναι 37,3%.
Α.Α.
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...

18 φράγματα ετοιμάζει με γείτονες η Τουρκία - στο πρόγραμμα Ελλάδα και Βουλγαρία

Την κατασκευή 18 υδροηλεκτρικών φραγμάτων κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία αλλά και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι από τον «φιλόδοξο» αυτόν σχεδιασμό θα εξαιρεθεί μόνον η Αρμενία, ανακοίνωσε η Τουρκία, σε έμπρακτη υλοποίηση του δόγματος που έχει διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη, με αντικείμενο την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων κατά μήκος των συνόρων επί του ποταμού Εβρου και των παραποτάμων Τούντζα και Αρδα, παρά την έντονη διαφωνία επί της κατασκευής μεταξύ της τουρκικής και της βουλγαρικής πλευράς.

Στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ερζερούμ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση είχε υπογραμμίσει: «Κάθε χρόνο ο Εβρος πλημμυρίζει και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε εμάς καθώς και στις γειτονικές χώρες. Για τον λόγο αυτό οι υπουργοί Εξωτερικών μαζί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος των δύο χωρών μας θα ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια, στην οποία θα συμμετάσχει και η Βουλγαρία. Στη συνέχεια, οι τρεις πρωθυπουργοί θα συναντηθούμε στην Αδριανούπολη, ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση στο θέμα αυτό. Δηλαδή, τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το πρόβλημα».

Για «τέλος της εποχής των πολέμων για το νερό» κάνουν λόγο Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cihan, ανακοινώνοντας ότι τα εγκαίνια του πρώτου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Ορόντη, στα σύνορα με τη Συρία, θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Ερντογάν και του προέδρου της Συρίας, Ασάντ, στις 31 Ιανουαρίου.

Η Αγκυρα σκοπεύει να ολοκληρώσει άμεσα την κατασκευή, η οποία ξεκίνησε το 2006, του φράγματος Ιλισού επί του Τίγρη ποταμού, του δεύτερου μεγαλύτερου της χώρας μετά το φράγμα Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η Αγκυρα είχε σκοπό να προχωρήσει στην κατασκευή 33 υδροηλεκτρικών φραγμάτων στα σύνορά της με το Ιράκ. Λόγω του υψηλού κόστους, ωστόσο, έλαβε την απόφαση να μειώσει τον αριθμό στα 14. Η κατασκευή των 11 εξ αυτών ξεκίνησε στα τέλη του 2010, ενώ τα υπόλοιπα 3 αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2012.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως το σχέδιο θα αποτελέσει απλώς «ανάχωμα», ώστε να μην εισέρχονται μέλη του ΡΚΚ σε τουρκικό έδαφος.

Ακόμη δύο υδροηλεκτρικά φράγματα αναμένεται, τέλος, να κατασκευαστούν κατά μήκος των συνόρων με τη Γεωργία, επί του ποταμού Κούρα, και το Ιράν, επί του ποταμού Αράς.

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι