Menu

Armenian Manuscript of 17th Century Sold at Sotheby’s

Wasn’t the Sold Gospel Stolen from St. Amenaprkich Church of Isfahan?

Tehran’s Arax weekly reported that an Armenian manuscript of 17th century was sold at the famous Sotheby’s Auction. The initial price of the book was estimated to be 4-6 thousand pounds, and was sold at 13.750 pounds, panarmenian.news reports.

The manuscript is composed of 271 pages. It is full of miniatures. Gold was used with natural colors.

The weekly demands explanations from the Armenian Diocese of Isfahan in this connection because in case the manuscript turns out to be one of the treasures stolen from St. Amenaprkich Church of Isfahan, the Diocese members will be the main suspects.

On June 12, in London, two Armenians tried to sell relics of the Armenian national heritage belonging to St. Amenaprkich Church of Isfahan. The board of the Diocese has not released the list of the stolen object yet though three suspects have been detained in Isfahan.

 

Source: lragir.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική δήλωση Τούρκου βουλευτή εναντίον του Τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο!

O σοσιαλιστής βουλευτής Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έφερε την τουρκική εισβολή στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας."Δεν ξέρουμε πώς να αποσύρουμε τον στρατό μας από τη νήσο.
Ο λαός της Κύπρου δεν επιθυμεί τον τουρκικό στρατό στη νήσο. Αλλάξτε τη στάση σας". Με αυτή την ιστορική τοποθέτηση ο σοσιαλιστής βουλευτής Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έφερε για πρώτη φορά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας, τοποθετούμενος από το βήμα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, στα πλαίσια των συζητήσεων για τον νέο προϋπολογισμό.

Τα λόγια του σοσιαλιστή βουλευτή προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε στον κ. Κιουρκτσού και επιχείρησε να δικαιολογήσει την τουρκική κατοχή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ακίφ Χαμζάτσεμπι, ισχυρίστηκε ότι "ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο για να τερματίσει το αιματοκύλισμα", ενώ ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, επιτιθέμενος στον Κιουρκτσού έκανε λόγο για "ειρηνευτική επέμβαση της Τουρκίας στη νήσο το 1974" και τόνισε ότι το Κυπριακό είναι η "εθνική υπόθεση" της Κύπρου.

Ο κ. Κιουρκτσού είναι ένας από τους τρεις σοσιαλιστές βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου. Στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ο κ. Κιουρκτσού εκλέχθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο με την υποστήριξη των σοσιαλιστικών δυνάμεων και των Κούρδων της Τουρκίας. Τις δεκαετίες του '70 και του '80, ο κ. Κιουρκτσού υπήρξε μέλος διαφόρων σοσιαλιστικών οργανώσεων και παρέμεινε φυλακισμένος για πολλά χρόνια.

Με την ιστορική τοποθέτηση του σοσιαλιστή βουλευτή, η τουρκική στρατιωτική κατοχή της Κύπρου μπαίνει για πρώτη φορά στα επίσημα πρακτικά του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη απασχολεί το μεσημέρι της Τρίτης τα πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης.Σήμερα, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του κυπριακού ραδιοφώνου «Άστρα» δηλώνοντας ότι δεν φοβάται κανέναν, παρά τα πυρά που δέχτηκε.

Η γενναία αυτή δήλωση μπορούσε να είναι έργο μόνο της ηρωικής Τουρκικής Αριστεράς, που έχει γράψει αιματοβαμμένες σελίδες εργατικού διεθνισμού.

Αναρωτιόμαστε, ποιος Έλληνας βουλευτής θα μπορούσε να σταθεί αντάξιος του.

Καταδικάζοντας τον επεκτατισμό και του ελληνικού κράτους εις βάρος του Κυπριακού λαού, τις συμφωνίες της Ζυρίχης-Λονδίνου που υπέγραψε η κυβέρνηση του «εθνάρχη» Κ.Καραμανλή και προέβλεπαν μεταξύ άλλων την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και τη διάλυση του ΑΚΕΛ, τον παρεμβατισμό και τις μυστικές συνομιλίες του Γ.Παπανδρέου με τις ΗΠΑ, τις σφαγές Τουρκοκυπρίων αλλά και Ελληνοκυπρίων αγωνιστών από το Γρίβα-ΕΛΔΥΚ-ΚΥΠ και τις πραξικοπηματικές ενέργειες της Χούντας του Ιωαννίδη που αιματοκύλησαν το νησί επιδιώκοντας την Ένωση, δίνοντας την αφορμή στην Τουρκική Εισβολή, τη μακρόχρονη κατοχή και την μόνιμη (;) Διχοτόμηση.

Χαιρετίζουμε την θαρραλέα στάση του Ερτουγρούλ Κιουρκτσού.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ-ξένων βάσεων από την Κύπρο, την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ισραήλ-Ελλάδας-Τουρκίας, την έξοδο από την Ε.Ε. και την προώθηση μιας λύσης που θα επιτυγχάνει την συνένωση των δύο λαών, συνεκτιμώντας τα κοινά τους, τελικά, συμφέροντα.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Διαβάστε περισσότερα...

"Γιοκ" στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Με τις εκλογές κοντά ο Ν. Σαρκοζί θέλει να τονώσει το προφίλ του και έτσι δεν ξέχασε την ανοιχτή κόντρα με την Τουρκία... έτσι σε συνέντευξή του στη Le Monde προειδοποιεί ότι η στάση της Γαλλίας σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει κι ας θέλουν κάποιες χώρες της Ένωσης να ... κάνουν τα γλυκά μάτια στην τεράστια τουρκική αγορά.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γάλοος πρόεδρος μίλησε για ασιατική χώρα λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να μπουν χώρες όπως η Κροατία και η Σερβία και μετά... βλέπουμε.

“Πρέπει πρώτα να ενοποιηθεί η ευρωπαϊκή οικογένεια και μετά να τεθεί το ερώτημα γι' αυτούς που βρίσκονται εκτός Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως “οι Τούρκοι φίλοι είναι μεγάλο έθνος και μεγάλη δύναμη, αλλά ανήκουν κυρίως στη Μικρά Ασία”.

Να θυμίσουμε ότι το κλίμα στις γαλλοτουρκικές σχέσεις επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά την προειδοποίηση της Τουρκίας να μην προχωρήσει η ψήφιση της απόφασης που θα ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα κόλαφος για την Τουρκία

Του Κώστα Τζεβελέκου


Ψήφισμα κόλαφος για την Τουρκία από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο αποφάσισε χθες με 436 ψήφους κατά της Τουρκίας και έναν υπέρ να επιστραφούν οι κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες.

Η παγκόσμια αυτή επιτυχία οφείλεται στον Ελληνοαμερικανό πολιτικό και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας ( Free Agia Sophia Cuncil of America) κ. Κρίς Σπύρου.


Ο κ. Σπύρου ξεκίνησε αυτόν αγώνα εδώ και πέντε χρόνια και σήμερα δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Ένας Ελληνοαμερικανός πολιτικός απέδειξε πως ενεργώντας με στρατηγική και πρόγραμμα μπορεί να καταφέρει το ανέφικτο.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε με την κατάθεση του Κρίς Σπύρου στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξωτερικών υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου στις 20 Ιουνίου 2007.  (Ολόκληρη η κατάθεση δημοσιεύεται παρακάτω).

Το newsbomb.gr ρώτησε τον κ. Σπύρου σχετικά με το Ιστορικό ψήφισμα της ολομέλειας του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Μας απάντησε :
«Έχω ισχυρισθεί και έχω δηλώσει ότι το παράλογο του 21ου αιώνα ήταν να βλέπει ένας χριστιανός να λειτουργεί ανεμπόδιστα ο καθεδρικός ναός του Κρεμλίνου στην Μόσχα και η Αγία Σοφία να είναι τουρκικό μουσείου τέχνης του πεζοδρομίου.
Είναι ντροπή να χρειάζεται ο κ. Ερντογάν και η Τουρκική πολιτική ηγεσία το Αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να ψηφίζει και να ζητεί το αυτονόητο . Δηλαδή ότι κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία όπως πρόσφατα αποφάσισε το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
Δεν θα επιτρέψουμε άλλο την κατοχή της θρησκευτικής μας ελευθερίας, 536 χρόνια είναι αρκετά ,φθάνουν έως εδώ.
Οι καμπάνες κτυπούν χαρμόσυνα και τα 400 σήμαντρα θα ξανά ακουστούν σε όλο τον κόσμο . Ας καθαρίσει τα αυτιά του ο κ. Ερντογάν να ακούσει και να έλθει να προσευχηθεί μαζί μας στην Αγία Σοφία
Η Θρησκεία του το επιτρέπει. Το έχω διαβάσει στα γραπτά του προφήτη Μωάμεθ. Αισθάνομαι υπερήφανος που με τις χιλιάδες Αγιοσοφιτών παγκοσμίως ξεκινήσαμε την προσπάθεια της απελευθέρωσης των χριστιανικών εκκλησιών εντός της Τουρκίας».

Τέλος ο κ. Σπύρου στέλνει μήνυμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας : « Ήρθε η ώρα! Ερντογάν προχώρα».
Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων της Ανατολής σε τουρκική ταινία ;

του Δρ. Βασιλείου Θ. Μεϊχανετσίδη

Τούρκοι αποφάσισαν την παραγωγή ταινίας σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων tert.am, το οποίο παραπέμπει σε πληροφορίες του ιστοτόπου www.akunq.net των δυτικών αρμενικών κοινοτήτων, ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Τούρκος Τοπάλ Οσμάν Αγάς, ο οποίος υπήρξε, ως γνωστόν, εκ των κυρίων υπευθύνων/αυτουργών (perpetrators) των μαζικών γενοκτονικών σφαγών εναντίον των Αρμενίων και των Ελλήνων, ιδιαιτέρως της περιοχής του Πόντου.

 

Η παραγωγή της ταινίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα κοστίσει περί τα 2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια Η.Π.Α.) θα ξεκινήσει στις 4 Νοεμβρίου. Η ομάδα των συμμετεχόντων ηθοποιών περιλαμβάνει 30 άτομα.

Ο Τοπάλ Οσμάν Αγάς (Topal Osman Agha, Κερασούντα 1883 – 2 Απριλίου 1923, Άγκυρα), o οποίος υπήρξε αρχηγός συμμορίας μέχρι το 1914, επιστρατεύθηκε από ανώτερους αξιωματούχους των οθωμανικών τουρκικών Ειδικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, ώστε να συμμετάσχει – ως επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης εθελοντών – στην εφαρμογή της τουρκικής ‘‘Τελικής Λύσης,’’ δηλαδή του Σχεδίου Γενοκτονίας κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμέων και των Ελλήνων/Ρωμιών της Ανατολίας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχηγού των Τούρκων Εθνικιστών, του Μουσταφά Κεμάλ Πασά (‘‘Ατατούρκ’’), του οποίου και διετέλεσε διοικητής της Ειδικής Προσωπικής Φρουράς (Special “Bodyguard Regiment”).

Συγκεκριμένα ο Τοπάλ Οσμάν Αγάς ήταν υπεύθυνος για τη βίαιη εκκαθάριση και την εξανδραποδισμό του Αρμενικού πληθυσμού της Μαύρης Θάλασσας. Με τη συμμορία των σφαγέων του, η οποία αποτελείτο από πρώην βαρυποινίτες εγκλείστους φυλακών, έλαβε ενεργό μέρος στον εκτοπισμό των Αρμενίων της Αρδβίν (Ardvin/Artvin), θανατώνοντας μεγάλο αριθμό Αρμενίων αμάχων.

Το 1919, ενώ ήταν επίσημα καταζητούμενος από το ειδικό οθωμανικό Στρατιωτικό Δικαστήριο Κωνσταντινουπόλεως για ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, διαπραχθέντα κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου/Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμέων και των Ελλήνων/Ρωμιών, ο Τοπάλ Οσμάν Αγάς συναντήθηκε με τον ηγέτη του Τουρκικού Εθνικιστικού Κινήματος Μουσταφά Κεμάλ Πασά. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ΄ (1918-1922) ακύρωσε το διάταγμα σύλληψής του. Αργότερα ο Τοπάλ Οσμάν Αγάς έγινε μέλος μιας τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, της γνωστής Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς τρομοκρατικής δράσης του, ο Τοπάλ Οσμάν Αγάς αφού πρώτα πέτυχε την εξουδετέρωση πολλών αντι-Κεμαλιστών, στη συνέχεια προέβη στη βίαιη εκκαθάριση και των Ελλήνων του Πόντου, υποβάλλοντάς τους σε φρικώδη και πρωτοφανή για την εποχή βασανιστήρια, όπως ομαδικές ταφές ζώντων αιχμαλώτων, πυρπολήσεις εκατοντάδων αμάχων σε κατοικίες, εκκλησίες και σχολεία, βασανιστικές εκδορές, βίαιες εκτοπίσεις κ.α.. Τα φρικτά παθήματα και τις βασάνους των Ελλήνων του Πόντου στα χέρια των Νέο-Τούρκων του Τοπάλ Οσμάν Αγά περιέγραψαν αργότερα πολλοί επιζήσαντες των τρομερών εκείνων γεγονότων, καταγράφοντας τον στενό αυτό συνεργάτη του Κεμάλ Πασά (‘‘Ατατούρκ’’) ως τον κατ’ εξοχήν σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου.

Ιστορική αναδρομή

Ως γνωστόν, κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της οθωμανικής τουρκικής αυτοκρατορίας (1913-1923), η οθωμανική σουλτανική κυβέρνηση – κατόπιν γερμανικής κυβερνητικής προτροπής και τεχνοκρατικής αρωγής υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών – εφήρμοσε συγκεκριμένο Σχέδιο Γενοκτονίας κατά του συνόλου των Χριστιανικών πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμέων και των Ελλήνων/Ρωμιών. Το Σχέδιο αυτό συνέχισε και ολοκλήρωσε η μετά-οθωμανική Εθνικιστική Κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά (“Ατατούρκ”) με αποτέλεσμα το συνολικό εξανδραποδισμό και το Ολοκαύτωμα των προαναφερθέντων γηγενών Χριστιανικών ιστορικών λαών της Εγγύς Ανατολίας.

Τα γεγονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων της λεγομένης μείζονος Αρμενίας και της ιστορικής κοιτίδας των Ασσυρίων, αλλά και κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη διαδικασία αυτή εξολόθρευσης, ενώ η απαρχή τους εντοπίζεται στις γενοκτονικές διώξεις κατά των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας το 1913-1914 με πρώτο αποκορύφωμα τα γενοκτονικά γενονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων το 1915.

 

Υπολογίζεται πως ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού σχεδίου άνω του 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων/Ρωμιών και 750.000 Ασσυρίων/Αραμέων – ανδρών και γυναικοπαίδων – απώλεσαν τη ζωή τους και περίπου ίσος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαια εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές τους κοιτίδες και υποχρεωτική μετεγκατάσταση στην Ελλάδα ή μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Το Ολοκαύτωμα αυτό των Χριστιανικών Λαών της Τουρκίας αποτελεί την πρώτη χρονικά – αυτού του μεγέθους – Γενοκτονία του 20ου αιώνα, και θεωρείται πρόδρομος και εμπνευστής του Ναζιστικού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

 

 

Πηγή: pontosandaristera.wordpress.com

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι