Menu

Σε Τβερ, υπήρξε μια μαζική πάλη μεταξύ των Αρμενίων και Αζέρων

Σε Τβερ, υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ των ντόπιων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, RIA Novosti ανέφερε. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε σε μια φιλονικία μάζα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα. Επτά από αυτά τραυματίστηκαν και ζήτησαν βοήθεια στο νοσοκομείο. Μερικοί από τους τραυματίες στο νοσοκομείο. Σύμφωνα TverNews, σε έναν αγώνα που συμμετέχουν περίπου 60 άτομα, 23 από αυτούς συνελήφθησαν από την αστυνομία. Ο αγώνας ξεκίνησε περίπου στις 17:30 την Κυριακή, 24 του Απριλίου, στην περιοχή Zavolzhsky του Τβερ. Η απόφαση να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Στην περιοχή Τβερ ATC σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν Διασπορά συνέντευξη για την πρόληψη των συγκρούσεων. Οι συμμετέχοντες σε έναν αγώνα κατασχέθηκαν τρία πιστόλια τραυματικό, 2 μαχαίρια και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αιτία του αγώνα ήταν μια πρόκληση των μεταναστών από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος οδήγησε στους δρόμους της Τβερ και την τουρκική σημαία. 24 Απριλίου σημειώνονται Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τουρκία, καθώς και τις ενέργειες των Αζέρων, θεωρήθηκαν από την αρμενική διασπορά ως πρόκληση.
Πηγή: dolchevilla.ru
Διαβάστε περισσότερα...

Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν

Υλικά

500 γραμμ καρύδι
1 κ.σ κανέλα σε σκόνη
1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
500 γραμμ φρέσκο βούτυρο
1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο

Για το σιρόπι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 κ.σ.μέλι
2 νεροπότηρα νερό
λίγο λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι

 

Βήματα

Ανακατέψτε το κοπανισμένο καρύδι με τη κανέλα.

Απλώνετε ένα φύλλο κρούστας πάνω σ ένα βουτυρωμένο ταψί.Πασπαλίζετε με το μείγμα του καρυδιού.Τσαλακώνετε το φύλλο με τα καρύδια και το τραβάτε στην άκρη.

Μέσα στο ταψί απλώνετε νέο φύλλο,το πασπαλίζετε με το μείγμα και το τσαλακώνετε και το σπρώχνετε στην άκρη δίπλα στο πρώτο φύλλο.

Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Σ ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο και το σπορέλαιο να κάψει.
Περιχύνετε το ταψί με τα φύλλα με μείγμα βουτύρου και σπορέλαιου .Το καυτό βούτυρο θα ψήσει σχεδόν τα φύλλα.
Ψήνετε στο φούρνο στους 180 ο μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι.Σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη ,το νερό,το μέλι,στάζετε μερικές σταγόνες λεμονιού και μία φλούδα λεμονιού.Βράζετε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.΄Οταν είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά ,απομακρύνετε τη φλούδα λεμονιού και το αφήνετε να κρυώσει.
Βγάζετε το μπακλαβά(Σαριχμπούρμα )από το φούρνο και με ζεστό τον μπακλαβά και κρύο το σιρόπι τον περιχύνετε με το σιρόπι που ήδη έχετε ετοιμάσει.

Τη συνταγή μας την έδωσε η φίλη κ Ευμορφία Αντωνιάδου .Είναι παραδοσιακή Αρμένικη συνταγή ,για το βράδυ των Χριστουγέννων(Στα τούρκικα λέγεται σαριχμπούρμα) .Τον έφτιαχνε η θεία της Αζνίφ Ναζαριάν που ακόμη και σήμερα ογδόντα και πλέον χρονών ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική!.
Διαβάστε περισσότερα...

Τοπίκ. Ξεχασμένος Αρμένικος μεζές στην Πόλη

Το τοπίκ(topik, topig) είναι αρμένικος μεζές, πολύ νόστιμος. Οι ίδιοι οι Αρμένιοι βέβαια τον τρώνε ως νηστίσιμο σε θρησκευτική γιορτή(Surp Dzinunt(Χριστούγεννα) ή μάλλον στην περίοδο(Hisnag) προ της γιορτής αυτής που είναι στις 6 Ιανουαρίου για αυτούς.

Η γεύση του topik ίσως θυμίσει σε μερικούς τα καλά Πολίτικα γεμιστά(ντολμάδες). Ίσως. Πάντως στις κρύες μέρες του χειμώνα και με ρακί(Πολίτικο ούζο) είναι ότι πρέπει. Θυμάμαι, παίρναμε από πλανόδιο πωλητή(μάστορα του είδους, μόνος τα έφτιαχνε) topik, και από άλλον λακέρδα και κόκκινα γλυκά κρεμμύδια. Αυτοί οι πλανόδιοι μάστορες ήταν μόνο σε ορισμένα μέρη στην Κωνσταντινούπολη, Αρμένιοι. Δεν κυκλοφορούσαν δηλαδή στους δρόμους όπως οι πωλητές boza(που κι αυτός πίνεται το χειμώνα με λίγη κανέλα και στραγάλια).

Στις μέρες μας, οι πλανόδιοι πωλητές-μάστορες topik έχουν εξαφανιστεί από τις γειτονιές της Πόλης. Ένα τούρκικο  site αναφέρει έναν Τούρκο μάστορα topik που έμαθε την τέχνη από πασίγνωστους Αρμένιους κατασκευαστές-πωλητές τοπίκ(Hampik). Αυτός, λέει, είναι στα Ταταύλα, πηγαίνοντας Ergenekon προς το Παγκάλτι(Esref Efendi sokak).

Συνταγή topik(Layered garbanzo bean pâté)

Στο ίντερνετ βλέπω σε πολλά τούρκικα μπλογκ συνταγές διαφορετικές ελαφρώς. Εγώ βρήκα μια Αρμένικη πηγή, την Armeniapedia(english recipe):

(υλικό για 9 "μερίδες")
2/3 της κούπας σταφίδα μαύρη
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
4 κούπες τεμαχισμένου(μέτρια κομματάκια) κρεμμυδιού
1 κουταλιά σούπας κανέλα(και λίγη ακόμη για να τη σκορπίσετε)
3/4 κουταλιά σούπας αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κούπα "κουκουνάρια"(roasted λέει)
3 κούπες βρασμένα ρεβίθια
3 κουταλιές σούπας ταχίνι(θερμοκρασία δωματίου, καλά ανακατεμένο)
2 κουταλιές σούπας χυμός φρέσκου λεμονιού
2 μέτριες βραστές πατάτες αποφλοιωμένες
αλάτι

1. Βάλτε τη σταφίδα σε μέτριο μπωλ, προσθέστε βραστό νερό ώστε να καλύψει τις σταφίδες. Αφήστε το για 30 λεπτά. Στραγγίστε και μην πετάτε το νερό.
2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι με μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια ανακατώνοντας τα, μέχρι να μαλακώσουν. Μειώστε την ένταση και συνεχίστε μέχρι το χρώμα τους να είναι ελαφρά καφέ, 15-20 λεπτά, προσθέτοντας το στραγγισμένο υγρό(2-3 κουταλιές) όταν τα κρεμμύδια αρχίζουν να φαίνονται ξεραμένα.
3. Προσθέστε τις σταφίδες κι άλλες 2-3 κουταλιές του υγρού και μαγειρέψτε για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Βάλτε την κανέλλα και το πιπέρι ανακατεύοντας το και μαγειρέψτε άλλα 2 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέστε τα κουκουνάρια.
4. Κάντε πουρέ τα ρεβύθια προσθέτοντας και 4-5 κουταλιές υγρό, τον χυμό λεμονιού. Μεταφέρετε το μείγμα σε μεγάλο μπωλ.
5. Κάντε πουρέ τις πατάτες προσθέτοντας αλάτι.
6. Σε ταψί φούρνου περίπου 20 τετραγωνικών εκατοστών, καλύψτε την επιφάνεια με πλαστικό foil(φύλλο). Το φύλλο να υπερ καλύπτει και τις 4 πλευρές του ταψιού(να εξέχει κιόλας πάνω από 10 εκατοστά). Βρέξτε τα χέρια με κρύο νερό, απλώστε το μισό μιξ με τις σταφίδες ομοιόμορφα στο ταψί. Απλώστε πάνω του το μιξ κρεμμυδιού. Με βρεγμένα χέρια απλώστε και το άλλο μισό του μιξ σταφίδας. Καλύψτε τώρα με το πλαστικό που εξέχει όλη την επιφάνεια του πατέ. Τοποθετήστε πάνω του ένα βάρος, πχ 2 μεγάλες κονσέρβες(του μισού κιλού). Βάλτε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
7. Για να σερβίρετε, φέρτε το σε θερμοκρασία δωματίου, αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα και αφαιρέστε το πλαστικό. Βάλτε από πάνω λίγη κανέλα, και κόψτε το σε κομματάκια τετράγωνα.
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινότητα των Γεζιτών ( Yazidis ) στην Αρμενία προτρέπει να θυμηθούμε Γενοκτονία των Yazidis στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ερεβάν. - Η κοινότητα των Γεζιτών της Αρμενίας • καλεί την αρμενική κοινωνία να μην ξεχάσει την Γενοκτονία των Yazidis από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να τιμήσουμε τα αθώα θύματα αυτά, την Ημέρα Μνήμης της Αρμενίας Γενοκτονίας στις 24 Απριλίου.
"Πάνω από 750.000 Yazidis ζούσαν στην Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα, εκ των οποίων 500.000 σφαγιάστηκαν και μόνο 120.000 είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα", δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της κοινότητας των Γεζιτών στην Αρμενία κ. Aziz Tamoyan. «Πρέπει να μιλήσουμε για τη Γενοκτονία των Yazidis, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και όχι μόνο για τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, Ελλήνων και των Ασσυρίων."
Η 24η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί ως η Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας σε όλο τον κόσμο. Πολλά κράτη έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη που το έκανε το 1965. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει έκτοτε αναγνωρισθεί από τη Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ελλάδα, Κύπρος, Λίβανος, τον Καναδά, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, καθώς και από 42 του πολιτείες των ΗΠΑ. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει επίσης αναγνωριστεί από το Βατικανό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και την Παγκόσμιο Εκκλησιαστικό Συμβουλίου.
Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ισραήλ το κόμμα του Likud καλεί να αναγνωριστεί η Αρμενική Γενοκτονία

Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του σχετικά με το Αρμενικό ζήτημα της Γενοκτονίας, σύμφωνα με το μέλος της Knesset, και πρόεδρος του κόμματος Likud κ. Zeev Elkin.
«Το εβραϊκό κράτος, το οποίο απαιτεί παγκόσμια ιστορική δικαιοσύνη και την τήρηση των κανόνων ηθικής της δεν μπορεί να πάει αντίθετα προς τις αρχές αυτές", δήλωσε ο κ. Elkin όταν μίλησε σε ένα συνέδριο για την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
"Η πλευρά του Ισραήλ πρέπει να θέσει τέλος στην πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο να ευχαριστήσει την Τουρκία. θα πρέπει να είναι μεταξύ των χωρών που αναγνώρίζουν επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων ».
Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομαδιαία ανασκόπηση των ξένων συναλλαγμάτων στην Αρμενία

Τα ποσά ύψους των USD δολαρίων 44.907.307 αγοράστηκαν με μέση τιμή AMD 371,86 / 1 USD και τα ποσά ύψους των USD δολαρίων 54.580.435 πωλήθηκαν με μέση τιμή των AMD 373,42 / 1 USD στην αρμενική αγορά συναλλάγματος απο 26η με 29η Απριλίου 2011.
Προσφορές ύψους 15.900.000 USD δολαρίων, με μέση τιμή των AMD 370,39 / 1 δολάριο ΗΠΑ είχαν συναφθεί στο NASDAQ OMX Αρμενίας κατά την περίοδο αναφοράς.
Εν τω μεταξύ, προσφορές ύψους 200.000 δολαρίων, με μέση τιμή των 370,50 / 1 USD έγιναν στη διατραπεζική αγορά της Αρμενίας.
Επίσης οπως ανέφερε η Υπηρεσία Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας. Από την 11η έως – 17η Απρίλιου 2011, τα δάνεια σε AMD Ντράμ που χορηγηθήκαν από τις τράπεζες ανήλθαν στα 23.7 δις, ενώ τα δάνεια σε USD δολάρια των ΗΠΑ ανερχόταν σε 33.3 εκατομμύρια.
Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία και η ΕΕ θα εντείνουν την σύσφιξη στις σχέσεις τους

Ερεβάν. – Ο Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan συζήτησε θέματα συνεργασίας που αφορούν την ΕΕ και την Αρμενία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, κ.Stefan Fule.
Πρόεδρος κ. Sargsyan τόνισε ότι οι συχνές συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και την υπογεγραμμένη δήλωση, μαρτυρούν τις δυναμικά αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ.
Ο επίτροπος της ΕΕ τόνισε ότι με κοινές ενεργές προσπάθειες της Αρμενία και της ΕΕ μπορεί να εντείνουν τις σχέσεις τους το 2011. Μιλώντας στην υπογραφή της κοινής δήλωσης μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ, ο κ. Fule. τόνισε ότι έχει ως στόχο να επιτευχθεί να έλθει η Αρμενία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος κ. Sargsyan εξέφρασε την ετοιμότητα για την εφαρμογή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει βοήθεια για το θέμα αυτό.
Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρελθόν το «Μνημείο της Ανθρωπότητας»

Το γκρέμισμα του επιβλητικού «Μνημείου της Ανθρωπότητας» ξεκίνησαν οι αρχές της Τουρκίας. Το μνημείο βρίσκεται στην πόλη του Καρς στα σύνορα με την Αρμενία και η ανέγερσή του είχε προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ερντογάν και των Κεμαλικών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε νωρίτερα φέτος ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, χαρακτηρίζοντας «τερατούργημα» το γλυπτό, ύψους 30 μέτρων και βάρους 19 τόνων, που ανεγέρθηκε το 2008 και κατασκευάστηκε με στόχο τη συμφιλίωση Τουρκίας-Αρμενίας.

 

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι