Menu

Η Συνάντηση Τάντιτς - Σαργκισιάν

«Η Σερβία και η Αρμενία διατηρούν, ήδη επί αιώνες, την παράδοση της αμοιβαίας συνεργασίας, ενώ οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες θα έπρεπε να αναβαθμιστούν σε ανώτερο επίπεδο, με την παραπέρα ανάπτυξη της πιο εντατικής οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας»,- δήλωσαν σήμερα στο Βελιγράδι οι πρόεδροι της Σερβίας και της Αρμενίας, κκ. Boris Tadić και Serž Sargsjan. Ακολουθεί ανταπόκριση της δημοσιογράφου Σάντρα Πέκιτς.

Στη συνέχεια, ο κ. Tadić είπε ότι η Σερβία και η Αρμενία συνδέονται από την ίδια Ιστορία, Παράδοση και Πολιτισμό, καθώς και ότι οι δύο χώρες είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές συμφορές στην Ιστορία τους και πολλές καταστροφές. Επιπλέον, ο κ. Τάντιτς εξέφρασε ευχαριστίες στο επίσημο Ερεβάν λόγω της απόφασής του να τηρήσει, με αρχές, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην αναγνωρίσει τη μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου. Επίσης, οι δύο πρόεδροι διαπίστωσαν πως η Σερβία και η Αρμενία πρέπει να υπογράψουν σειρά οικονομικών συμφωνιών, για να φτάσει η αμοιβαία οικονομική συνεργασία το υψηλό επίπεδο της τωρινής πολιτικής συνεργασίας. Επίσης, οι πρόεδροι Tadić και Sargsjan συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι όλα τα περιφερειακά προβλήματα, δηλαδή και στα Βαλκάνια και στην περιοχή του Καυκάσου, πρέπει να λύονται αποκλειστικά και μόνο με διαπραγματεύσεις και με φιλειρηνικά μέσα. «Η παραπέρα διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τους πολίτες μας και για την τριγύρω περιοχή μας, που είχαν να αντιμετωπίσουν, επί αιώνες, διάφορες συμφορές και μέτρα εθνοκάθαρσης, πράγμα που πρέπει να αλλάξει»,- τόνισε ο πρόεδρος Tadić. «Σχετικά με τα ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου και του Ναγκόρνο Καραμπάχ η Σερβία εκφράζει τη θέση αρχών, που λέει ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με διαπραγματεύσεις, με φιλειρηνικά μέσα και χωρίς οποιαδήποτε επιβολή των λύσεων εκ των έξω»,- δήλωσε ο κ. Tadić.

Και ο πρόεδρος της Αρμενίας, κ. Sargsjan συμφώνησε μ’αυτήν την άποψη του κυρίου Τάντιτς, και πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την παραπέρα προώθηση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες, καθώς και για ανάπτυξη της συνεργασίας σε ορισμένους άλλους τομείς, όπως είναι ο Τουρισμός, οι Μεταφορές και η Ενέργεια. Τέλος, οι πρόεδροι της Σερβίας και της Αρμενίας ήταν παρόντες στην τελετή υπογραφής σειρά διακρατικών συμφωνιών.

 

Πηγή: glassrbije.org

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση ζωγραφικής Sevan Malikyan

Η γκαλερί Κυπριακή Γωνία (Σταδίου 45 , τηλ. 24621109, Λάρνακα ) εγκαινιάζει την έκθεση Ζωγραφικής του Sevan Malιkyan με τίτλο “Πινελιές Ψυχής” που θα γίνει την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 και ώρα 7.30 μ.μ. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, αντιπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 26 Απριλίου. Όλα τα έργα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.gallerykypriakigonia.com.cy

Για κάποιον που έχει μαθητεύσει στη ζωγραφική και το σχέδιο για πολλά χρόνια, δεν απομένει παρά να προσπαθήσει να καταφέρει να περάσει μέσα από το έργο του αυτό που έχει o ίδιος ονομάσει ‘Το πνεύμα του σχεδίου’. Η γραμμή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μέσα στη συνολική δομή του έργου τέχνης, μια έννοια εξαιρετικά σημαντική. Η δουλειά του ξεκινά από αυτήν τη γραμμή, δομώντας σταδιακά τα επιμέρους κομμάτια του σχεδίου στον πίνακα. Και παρόλο που το πλαίσιο της δουλειάς του είναι βασικά αφηρημένο, στόχος του είναι να κατορθώσει να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται τα δύο κομμάτια. Όσο πιο γερή η γραμμή τόσο πλουσιότερη καταλήγει, και συνεπώς καινούριες ιδέες και αισθήσεις μορφοποιούνται.

Βιογραφικό

Ο Sevan Malikyan γεννήθηκε στο Λονδίνο από γονείς με αρμενική κυπριακή καταγωγή. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεότερους αξιόλογους καλλιτέχνες του Λονδίνου, με πολλές εκθέσεις στο βιογραφικό του. Μεταξύ άλλων ατομική έκθεση στη “Brick Lane Gallery” και ατομικές εκθέσεις στη “Mall Galleries” στο Λονδίνο όπου βραβεύτηκε με το «Diana Brooks Prize». Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Αγγλία, Βαρκελώνη, Τυνησία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2008 μετακόμισε στην Κύπρο και συνέχισε τις σπουδές του στο «Cyprus College of Art» για να πάρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις καλές τέχνες. Την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στο νησί, στην Aspelia Γκαλερί στη Λάρνακα. Τα τελευταία 3 χρόνια ζει στην Κύπρο, όπου είναι Resident Artist στο Cyprus College of Art.

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων εν μέσω διαδηλώσεων χιλιάδων Κούρδων

Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα την Παρασκευή. Ο δικαστής, Νορμπέρτο Ογιαρμπίντ αποφάσισε ότι «το τουρκικό κράτος διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων την περίοδο 1915-1923». Αμεση ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ανακοίνωσε ότι «η δικαστική απόφαση αποτελεί παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο ακραία εθνικιστές που ανήκουν στην αρμενική Διασπορά λειτουργούν».

 Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για αυτονομία

Την ώρα που η τουρκική ηγεσία ετοίμαζε την απάντησή της στην απόφαση από την Αργεντινή, χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για αυτονομία με αφορμή τα γενέθλια του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Επίσης, επτά Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες. Οι εκ νέου διαδηλώσεις Κούρδων για αυτονομία πραγματοποιούνται ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο.

 

Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωποι με ρωγμή τρόμου

Δύσκολη μάχη εξακολουθούν να δίνουν συνεργεία ειδικών στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εναποθέτοντας τώρα τις ελπίδες τους στην αποτελεσματικότητα πολυμερών υλικών, με τα οποία προσπαθούν να σφραγίσουν τη ρωγμή σε τάφρο απορροής κάτω από τον αντιδραστήρα 2. Ισως απαιτηθούν μήνες προτού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, προειδοποιούν η ιαπωνική κυβέρνηση και επιστήμονες. Πλωτή εξέδρα φθάνει στην περιοχή τις επόμενες μέρες. Βρέθηκαν οι σοροί δύο εργαζομένων του εργοστασίου που αγνοούνταν.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να απαιτηθούν μήνες προτού σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας, ενώ οι νεκροί, του τελευταίου απολογισμού, ξεπερνούν τους 12.000, οι αγνοούμενοι πλησιάζουν τους 16.000 Με υδατοστεγή υλικά προσπαθούν οι τεχνικοί να σταματήσουν τη διαρροή από ρωγμή, μήκους 20 εκατοστών, σε τάφρο απορροής κάτω από τον αντιδραστήρα 2, ώστε το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό να μην καταλήγει στη θάλασσα. Νέες μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Ταυτόχρονα, η μέτρηση στον αέρα μέσα στην τάφρο έδειξε 1.000 μιλιζίβερτ την ώρα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η ρωγμή θα μπορούσε να είναι μια πηγή της διαρροής, χθες όμως επιβεβαιώθηκε η σχέση της με το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα κατά τον έλεγχο στους άλλους πέντε αντιδραστήρες δεν εντοπίστηκαν ρωγμές. Η πρώτη προσπάθεια να σφραγιστεί με τσιμέντο το ρήγμα στον αγωγό, απέτυχε.

Η αποκατάσταση θα πάρει χρόνια

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να απαιτηθούν μήνες προτού σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και αποκατασταθούν τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων. Ακόμη όμως κι όταν αυτό επιτευχθεί, ίσως χρειαστούν χρόνια για να καθαριστεί η περιοχή. «Ενα κρίσιμο σημείο καμπής θα συναντήσουμε στους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος», τόνισε και ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Πλωτή εξέδρα, διαστάσεων 136x46 μέτρα, φτάνει τις επόμενες μέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το εργοστάσιο, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Στις δεξαμενές της (χωρητικότητας 10 χιλιάδων τόνων) θα διοχετευθεί το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό. Δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων.

Η πυρηνική κρίση έχει επισκιάσει το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όμως οι νεκροί ξεπερνούν τους 12 χιλιάδες, οι αγνοούμενοι πλησιάζουν τους 16 χιλιάδες, ενώ περίπου 165 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια.

Χθες, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν οι σοροί δύο εργαζομένων (24 και 21 ετών) που αγνοούνταν μετά την 11η Μαρτίου. Είχαν σπεύσει προς επιθεώρηση στο κτίριο του αντιδραστήρα 4, όπου βρήκαν το θάνατο.

Οι σοροί εντοπίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, αλλά απαιτήθηκε μια μακρά διαδικασία απολύμανσης προτού παραδοθούν στους συγγενείς τους.

Σύμφωνα με νέα μελέτη αναλυτών της Maplecroft, από τους 442 πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία σε ολόκληρο τον κόσμο, τουλάχιστον ένας στους 10 είναι ευάλωτος σε σεισμούς, σε χώρες όπως Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ταϊβάν, Αρμενία και Σλοβενία. Επίσης 76 σταθμοί στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές που είναι ευάλωτες σε τσουνάμι.

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κιμ Καρντάσιαν: Μια καλλονή από την Αρμενία

Σύμφωνα με τας Γραφάς, ο Νώε βρήκε σωτηρία από τον Κατακλυσμό στην κορυφή του όρους Αραράτ, στην Αρμενία. Στην πλημμυρίδα των σύγχρονων μίντια, ακόμη και αν το star system κατέρρεε, κάτι μας λέει ότι η αρμενικής καταγωγής διασημότητα παντός καιρού θα επέπλεε με άνεση. Στο Homme, μίλησε για ό,τι πολυτιμότερο έχει...


Yπάρχει ίσως ακόμη κόσμος που αγνοεί ποια είναι επακριβώς η ιδιότητά σας, αλλά σε όσους είναι μυημένοι στο φαινόμενο Καρντάσιαν είναι γνωστό ότι ο ελεύθερος χρόνος σας είναι ελάχιστος...

Ετσι μεγάλωσα! Ο πατέρας μου ήξερε ήδη από τότε που ήμουν στην εφηβεία ότι μέσα μου υπήρχε μια πολύ σοβαρή πλευρά μου και με είχε χρίσει υπεύθυνη για τις αδελφές μου. Κάπως έτσι έμαθα να είμαι εργασιομανής, είναι στη φύση μου. Ή ίσως έτσι είναι πλέον η φύση μου.

Από το ριάλιτι Keeping up with the Kardashians, με βασικό θέμα την καθημερινότητα της οικογένειάς σας, προκύπτει ότι είστε πολύ δεμένη οικογένεια. Από την άλλη, πόσο αφόρητο μπορεί να γίνει αυτό κάποιες στιγμές, το να ζείτε τη ζωή σας -ακόμη και τη σχέση σας- σχεδόν σε απευθείας μετάδοση;

Είναι αλήθεια ότι είμαστε δεμένη οικογένεια, όπως αλήθεια είναι ότι έτσι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, αν και πιστεύω ότι κάτι καταφέρνουμε να κρατάμε τελικά και για τον εαυτό μας. Πάντως, σίγουρα δεν είμαστε ψεύτικοι. Αυτό που βλέπει ο κόσμος, αυτό είμαστε. Γι' αυτό μάλλον και τους αρέσει τόσο να μας παρακολουθούν σε κάθε μας βήμα. Οσο για τις σχέσεις μου, κάθε άντρας που αποφασίζει να είναι μαζί μου ξέρει ότι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι.

Στο παρελθόν υπήρξατε φανατική των μακροχρόνιων σχέσεων. Είστε ακόμη;

Το Λος Αντζελες δεν είναι και το πιο εύκολο μέρος στον κόσμο για να βρεις τον έρωτα. Οι καλοί καπαρώνονται γρήγορα! Παλαιότερα, πίστευα στη δύναμη των μακροχρόνιων δεσμών. Αυτόν τον καιρό δεν θα έλεγα ότι ψάχνω για μια μεγάλη σχέση. Μάλλον με νοιάζει περισσότερο να φροντίζω τον εαυτό μου, να περνάω καλά και να τρέχω την οικογενειακή επιχείρηση!

 

Ως φαινόμενο των μίντια, έχετε ομοιότητες στη μετεωρική άνοδό σας με αυτήν της Πάρις Χίλτον. Αλλά οι διαφορές σας δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Για παράδειγμα, εσείς αποφεύγετε όσο τίποτα τα μπλεξίματα...

Με την Πάρις ήμασταν φίλες από παλιά, από τον παιδικό σταθμό ακόμη. Δεν μπλέκω επειδή ούτε πίνω ούτε ναρκωτικά κάνω. Ισως να έχει να κάνει με το ότι είμαι απόλυτα πραγματίστρια. Δεν κάνω κάτι αν δεν βλέπω το λόγο να το κάνω. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι παίζω το ρόλο της μεγάλης αδερφής στις αδερφές μου. Και μην ανησυχείτε, πίνουν αυτές αρκετά και για λογαριασμό μου!

Είστε αρμενικής καταγωγής. Μιλάτε αρμένικα;

Δυστυχώς όχι, αν και θα το ήθελα πολύ. Ο πατέρας μου ήθελε να ενσωματωθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην Αμερική, οπότε μιλούσαμε μόνον αγγλικά. Από την άλλη, όμως, ήταν πολύ περήφανος για την αρμενική καταγωγή μας και μας ξόρκισε να μην αφαιρέσουμε ποτέ την κατάληξη -ιαν από το επώνυμό μας, όπως κάνουν πολλοί Αρμένιοι όταν φτάνουν στις Η.Π.Α.

Τελευταία, δείχνετε όλο και περισσότερο σε φόρμα...

Α, σας ευχαριστώ! Εκανα πιο πολλή γυμναστική τον τελευταίο χρόνο και έβαλα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη δίαιτά μου. Εχασα περίπου 7 κιλά και κάνει διαφορά, ειδικά στο πρόσωπο.

Και οι καμπύλες σας;

Εδώ είναι ακόμη! Αλλά χρειάζεται να είσαι και σε φόρμα. Το να αισθάνεσαι σέξι είναι εγκεφαλικό, αλλά καλό είναι όμως να έχεις και μερικές καμπύλες να σου βρίσκονται!

Η αλήθεια είναι ότι συγκρίνουν τα οπίσθιά σας με τα καλύτερα στη showbiz, αυτά της Τζένιφερ Λόπεζ...

Είναι πολύ τιμητικό να με συγκρίνουν με κάποια σαν την Τζέι Λο, μια παρουσία με τόση χάρη και τόσα επιτεύγματα.

Ποιες είναι οι ακριβείς σας διαστάσεις;

89, 64, 99.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχουν πει για εσάς;

Οτι είμαι χοντρή. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη αδικία για κάποια που δεν ξεπέρασε ποτέ τα 55 κιλά.

Ποιο σημείο του σώματός σας σάς αρέσει περισσότερο;

Οι βραχίονές μου. Είναι όπως τους θέλω, καλοσχηματισμένοι. Αλλά, μην με παρεξηγείτε, εξακολουθώ να λατρεύω τον ποπό μου!

Το μιντιακό φαινόμενο της εποχής δεν παίζει, δεν τραγουδά, δεν χορεύει. Απλώς, εκθέτει τη ζωή της σε απευθείας μετάδοση.

Γιάννης Φιλίππου
Συνέντευξη στον Jan Janssen

Πηγή: e-go.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκικά “βέλη” προς δικαστική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση δικαστηρίου της Αργεντινής, η οποία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Αργεντινής αναφέρει: «Το τουρκικό κράτος διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας κατά του λαού της Αρμενίας, από το 1915 έως το 1923».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει: «Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση, που στερείται σοβαρότητας και ελήφθη από ένα τοπικό δικαστήριο της Αργεντινής, που αγνόησε τις παγκόσμιες αρχές και ειρωνεύθηκε τις διεθνείς συμφωνίες».

«Η απόφαση είναι ένα παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο τα υπερεθνικιστικά μέλη της αρμενικής διασποράς αξιοποιούν το δικαστικό σύστημα των χωρών, στις οποίες είναι ισχυρά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το υπουργείο τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν εξυπηρετούν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της μεταξύ τους φιλίας.

 

Πηγή: newscode.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι