Menu

Απάντηση του Ισραήλ στις απειλές της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινής εφημερίδας ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο που θα χτυπήσει την Τουρκία σε τέσσερα σημεία.
Ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ κ. Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ετοίμασε σχέδιο «τιμωρίας» της Τουρκίας, γράφει η εφημερίδα «Χουριέτ» (TourkikaNea). Με βάση τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιόθ Αχρονότ», ο κ. Λίμπερμαν θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο που θα χτυπήσει την Τουρκία σε τέσσερα σημεία.

 

 

1) Ταξιδιωτικό μποϊκοτάζ
Το Ισραήλ θα αρχίσει ένα ευρύ ταξιδιωτικό μποϊκοτάζ κατά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση θα κάνει έκκληση στους πολίτες της και θα τους προειδοποιήσει πως δεν πρέπει να πατάνε το έδαφος της Τουρκίας ούτε καν για ανταπόκριση πτήσεων.


2) Συνεργασία με Αρμένιους
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που θα κάνει αυτόν τον μήνα ο κ. Λίμπερμαν στις ΗΠΑ θα έχει μια σειρά συναντήσεων με το αρμενικό λόμπι. Ο Ισραηλινός υπουργός θα προτείνει στην διασπορά των Ισραηλιτών να παράσχουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες των Αρμενίων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, για αναγνώριση της γενοκτονίας τους από τους Τούρκους. Ταυτόχρονα το Ισραήλ θα βοηθήσει την αρμενική διασπορά στο θέμα της ασυμφωνίας για το όρος Άγρι.


3) Στήριξη του ΡΚΚ
Μια άλλη εστία με την οποία ο κ. Λίμπερμαν επιδιώκει συνεργασία είναι το ΡΚΚ. Ο υπουργός θα συναντηθεί με κάποιους ηγέτες των Κούρδων στην Ευρώπη και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση τους. Μάλιστα θα τεθούνε και επιλογές όπως η πώληση όπλων στο ΡΚΚ και η εκπαίδευση των μαχητών του (αυτό ήδη γίνεται).


4) Ενασχόληση με τις μειονότητες
Ο υπουργός Λίμπερμαν δεν θα αρκεστεί μόνο στη χρήση του κουρδικού θέματος, αλλά θα εργαστεί για να υποχρεώσει την Τουρκία να συμπεριφέρεται ισόνομα στις μειονότητες που έχει στο έδαφός της. Το Ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών θα ενημερώσει όλες τις διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ στον κόσμο, πως η κατάσταση όλων των μειονοτήτων στην Τουρκία είναι άσχημη, πως το τουρκικό κράτος δεν είναι δίκαιο στο θέμα των μειονοτήτων, και θα διασφαλίσει τη διάδοση αυτής της άποψης μέσω των πολλών διπλωματικών οδών.
Πηγή: voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τιμωρίες του Λίμπερμαν για την Τουρκία

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Την τιμωρία της Τουρκίας, συνεργαζόμενος με το ΡΚΚ και το αρμενικό λόμπι, εξετάζει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας.

Σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα επιλογή του Ισραήλ να διατηρεί χαμηλούς τόνους, ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που όπως σημείωνε Ισραηλινός αξιωματούχος «έχει δείξει ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση», μελετά συστράτευση με τον εχθρό του «εχθρού».

Σε τρεις κατευθύνσεις θα στραφούν τα μέτρα που φέρονται να συζητούνται στο Ισραήλ ως απάντηση στη στάση της Τουρκίας. Και θα έχουν σαφή στόχο την «τιμωρία», αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδα «Γιεντιότ Αχρονότ» που βγάζει την είδηση. Τιμωρία γιατί η Τουρκία «δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για μια συγγνώμη του Ισραήλ, αλλά επιλέγει να εκμεταλλευτεί τη διένεξη προκειμένου να προωθήσει το στάτους της στο μουσουλμανικό κόσμο».

Συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ισραηλινού ΥΠΕΞ την Πέμπτη κατέληξε σε προτάσεις -που φαίνεται να υιοθετεί ο ακραίος Λίμπερμαν: 1) για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας που θα αφορά τα ταξίδια βετεράνων του ισραηλινού στρατού στην Τουρκία και επιπλέον σύσταση προς όλους τους Ισραηλινούς να μην ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας, 2) συνεργασία με το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ που δεν αποκλείει ισραηλινή αρωγή στη διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση της γενοκτονίας και 3) συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΡΚΚ στην Ευρώπη «για συνεργασία και στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα», δέσμευση που μπορεί να οδηγήσει και σε στρατιωτική στήριξη.

Κατά την «Αχρονότ», ο Λίμπερμαν φέρεται να είπε: «Θα απαιτήσουμε από τον Ερντογάν τέτοιο τίμημα που θα του αποδείξει ότι όταν κάποιος ανακατεύεται με το Ισραήλ δεν έχει καλά αποτελέσματα». Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, πρόκειται για «ιδέες στον αέρα» που αποτυπώνουν «την οργή» του Λίμπερμαν, ο οποίος επιδεικνύει ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα στάση του.

Στην Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν που προειδοποιεί το Ισραήλ. Δηλώσεις διόλου διπλωματικές εξαπολύουν εναντίον του και άλλοι, όπως ο υπουργός Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ, που είπε ότι η επίθεση του Ισραήλ στο «Μαβί Μαρμαρά» δεν έχει διαφορά από εκείνες των Σομαλών πειρατών στον Κόλπο του Αντεν. Για λογαριασμό του ΙΗΗ, της τουρκικής οργάνωσης που έστησε τον ανθρωπιστικό στολίσκο, δικηγόρος κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία της Αγκυρας κατάλογο ονομάτων των Ισραηλινών κομάντος που ενεπλάκησαν στην έφοδο ζητώντας τη δίωξή τους.

 

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι