Menu

H Αρμενία εορτάζει την 20η επέτειο της ανεξαρτησίας

Η Αρμενία σήμερα εορτάζει την 20η επέτειο της ανεξαρτησίας της. Η εορταστική ατμόσφαιρα κυριαρχεί σε όλη τη χώρα, τα συγχαρητήρια για την εθνική εορτή έρχονται από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων το πρόεδρο των ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Βρετάνια και από όλο τον κόσμο. Η 21η Σεπτεμβρίου είναι διπλή εορτή για την Αρμενία, το Ερεβάν η πρωτεύουσα επίσης εορτάζει την 2793η επέτειο από την ίδρυση της και σειρά εκδηλώσεων αναμένεται να τελεσθούν σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου της Αρμενίας στις 23 Αυγούστου, 1990.Στο πλαίσιο αυτού του εγγράφου η Αρμενική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Αρμενίας.
Σύμφωνα με το διάταγμα του Ανώτατου Συμβουλίου της Αρμενίας μετα από ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΕΣΣΔ και τη δημιουργία ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1990. Συνολικά, 94,99% των πολιτών ψήφισαν "για" την απόσχιση και την ανεξαρτησία.
Δύο ημέρες αργότερα, το Ανώτατο Συμβούλιο ανακήρυξε την Αρμενία ανεξάρτητο, και αυτόνομο κράτος.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το σεντούκι μίας οικογένειας Μικρασιατών μπορεί να ΣΩΣΕΙ την ΕΛΛΑΔΑ!

Απίστευτη ιστορία, αποκαλύφθηκε με επίκεντρο την οικογένεια του Αρτέμη Σώρρα στην Πάτρα. Σώζεται η Ελλάδα με μια μόνο χρυσή μετοχή που ήταν σε σεντούκι, σύμφωνα με δημοσίευματα. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ως «Banque d’ Orient».
Η τράπεζα αυτή, το 1932, εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής».

Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Αυτό όμως, μπορεί να συμβεί αν η μετοχή ήταν σε δραχμές, λόγω πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους. Όμως οι μετοχές αυτές ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και η Τράπεζα Γαλλίας.
Οι κάτοχοι των μετοχών, ζήτησαν την ρευστοποίηση των μετοχών μετά το 1940 και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, απαντούσαν πώς οι μετοχές δεν είχαν καμία πλέον αξία. Οι απόγονοί τους, άνοιξαν τα σεντούκια και 40 τέτοιες μετοχές, κατείχε η οικογένεια του Αρτέμη Σώρρα από την Πάτρα που απευθύνεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί, αλλά ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό… Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Η οικογένεια απευθύνεται σε ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες, καθώς εκκρεμούσε η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.

Ο Θεόδωρος Καρυώτης Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ, ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του αναφέρει πως κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη και η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρις ευρώ. Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεπώς, ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος. Αυτή την στιγμή μάλιστα προτίθεται ο ΛΑ.ΟΣ να το φέρει το όλο θέμα στην Βουλή με ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό.
Πηγή: on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κτίριο oρόσημο του μουσείου Matenadaran εγκαινιάστηκε στην Αρμενία

Το νέο κτίριο του μουσείου Matenadaran στο Ερεβάν. Ένα νέο κτίριο ορόσημο ...

Ένα νέο κτίριο ορόσημο άνοιξε την Τρίτη στο μουσείο της πρωτεύουσας Ερεβάν στην Αρμενίας για αρχαία χειρόγραφα, μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικά σημαντικών εγγράφων στον κόσμο. «Αυτό το κτίριο είναι διεθνούς σημασίας», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου του Matenadaran κ. Hrachya Tamrazian στα εγκαίνια .
Και συνέχισε, "θα είναι , όχι μόνο ένα κέντρο για την ανάπτυξη των μελετών της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα διεθνές κέντρο έρευνας».
Το μουσείο Matenadaran είναι «ένα από τις αρχαιότερα και πλουσιότερα αποθετήρια βιβλίου στον κόσμο» σύμφωνα με την ΟΗΕ πολιτιστική οργάνωση ΟΥΝΕΣΚΟ του ΟΗΕ .
Η συλλογή του, καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον πέμπτο αιώνα, περιλαμβάνει περισσότερα από 17.000 Αρμενικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τους μεσαιωνικούς χρόνους μαζί με περισσότερα από 3.000 χειρόγραφα και σε άλλες γλώσσες και περίπου 100.000 άλλα αρχαία έγγραφα.
Το επιβλητικό στην νέα δομή από γκρι βασάλτη πάνω σε λόφο στο κέντρο του Έρεβαν είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας εργαστήριο για τη διατήρηση, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση των χειρογράφων. "Το Matenadaran δεν είναι μόνο για την αποθήκευση, είναι επίσης ένα ερευνητικό κέντρο," δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου αποκατάστασης κα Gayane Eliazian.
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Πρόεδρος της Αρμενίας κ. Serzh Sarkisian, και συνέπεσε με τους εορτασμούς για την 20ή επέτειο από την ανεξαρτησία της Αρμενίας, που κορυφώνετε με την στρατιωτική παρέλαση την Τετάρτη .

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι