Menu

Η ψήφος της Γερουσίας οξύνει τις γαλλοτουρκικές σχέσεις

Νέα κρίση στις ήδη ταραγμένες σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία προκαλεί η ψήφιση, και από την Γερουσία, στο Παρίσι, του αμφιλεγομένου νομοσχεδίου, το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων.
Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλεσης (σ.σ. κάτω βουλής) έχουν εγκρίνει, ήδη από τον περασμένο μήνα, το νομοσχέδιο, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Προτού ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς τόνισε από το Στρασβούργο ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Γαλλίας.

«Θα είναι μια ιστορική ντροπή», είπε ο Αρίντς, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα είναι «απειλή για την ελευθερία έκφρασης» και «αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πιο σαρκαστικός εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. είπε πως «δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να αποφασίσει σχετικά με δύο λαούς που έζησαν μαζί επί αιώνες. Η γαλλική βουλή, αντί να συζητήσει μια τέτοια ιερά εξέταση, ας συζητούσε για το μέλλον της Ευρώπης».

Η Αγκυρα πάγωσε τις σχέσεις με το Παρίσι μετά την υπερψήφιση στη βουλή, και είχε απειλήσει για περαιτέρω μέτρα, αν ενέκρινε το νομοσχέδιο και η Γερουσία. Για να γίνει νόμος του κράτους απαιτείται η υπογραφή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Οι Αρμένιοι ισχυρίζονται ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν το 1915-16. Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» και λέει ότι ο αριθμός των νεκρών δεν ξεπερνούσε τους 300.000.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόναθαν Χεντ, μεταδίδει ότι στα νέα, πιο αυστηρά μέτρα, που ενδέχεται να λάβει η Τουρκία, μπορεί να συμπεριληφθεί η ανάκληση πρεσβευτών και η παρεμπόδιση στη δραστηριότητα γαλλικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν ισχυρίζεται ότι η ετυμηγορία για το τί συνέβη στην αρμενική κοινότητα, στην ανατολική Τουρκία, το 1915-16, είναι έργο των ιστορικών, και ότι ο γαλλικός νόμος θα περιστείλει την ελευθερία του λόγου.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αρνούνται ότι διαπράχθηκαν θηριωδίες, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε συστηματική επιχείρηση για την εξόντωση του αρμενικού λαού - και ότι πολλοί αθώοι μουσουλμάνοι Τούρκοι έχασαν επίσης τη ζωή τους σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο, στα μέσα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει γράψει επιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό, όπου διαβεβαιώνει ότι ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον καμμίας συγκεκριμένης χώρας, αλλά απλώς αναγνωρίζει όσα υπέστησαν οι Αρμένιοι στο παρελθόν.
Κατά ειρωνεία της τύχης, η αραβική άνοιξη και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή είχαν αρχίσει να φέρνουν πιο κοντά Γαλλία και Τουρκία: αφότου διαφώνησαν στην αρχή για την Λιβύη, και οι δύο χώρες στηρίζουν σθεναρά την αντιπολίτευση στη Συρία.

Η Γαλλία αναγνώρισε επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων το 2001, μία από περίπου 20 χώρες που το έχουν κάνει.

Σύμφωνα με την σημερινή εκδοχή του νομοσχεδίου, όποιος αρνείται την γενοκτονία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Στη Γαλλία ζουν 500.000 πολίτες αρμενικής καταγωγής. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος τους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις προεδικές εκλογές του Μαίου. Το νομοσχέδιο προτάθηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP του Σαρκοζί.

Γαλλία και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο NATO και εμπορικοί εταίροι.

Ηταν γενοκτονία;
Η Τουρκία το αρνείται καγορηματικά, αλλά οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο αφανισμός των Αρμενίων από την κυβέρνηση των Νεοτούρκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το διάστημα 1915-17 ήταν ένα προσχεδιασμένο και φυλετικά υποκινούμενο κρατικό έγκλημα και, ως εκ τούτου, γενοκτονία όπως την ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948.

Η επίσημη εκδοχή της Τουρκίας είναι ότι οι Αρμένιοι έπεσαν θύματα ενός άγριου εμφυλίου πολέμου, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο η ίδια η Τουρκία έχασε 3 εκατ. ανθρώπους.

Οταν η Τουρκία, που είχε πάρει το μέρος της Γερμανίας, βρέθηκε στο στόχαστρο Αγγλων, Γάλλων και Ρώσων, οι Νεότουρκοι θεώρησαν τους Αρμένιους, οι οποίοι συμμάχησαν με τους Ρώσους, ως επικίνδυνο εσωτερικό εχθρό.
Αρμένιοι είχαν αρχίσει να λιποτακτούν από τον τουρκικό στρατό και να επιτίθενται σε τουρκικές πόλεις και χωριά.

Οταν η κυβέρνηση απέτυχε να τους ελέγξει, δόθηκε διαταγή να εγκαταλείψουν τη χώρα όλοι οι Αρμένιοι, ένας προς έναν, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, παίρνοντας μαζί τους μόνο ό,τι μπορούσαν να σηκώσουν στα χέρια και στις πλάτες, σε μια καταναγκαστική πορεία προς τη Συρία και το Ιράκ. Σφαγές, λιμός και παγωνιά σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους.

Οσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να διασκορπιστούν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκτονία: Με προσφυγή στο ΕΔΑΔ απειλεί η Τουρκία τη Γαλλία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε στο Στρασβούργο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για να καταδικαστεί η Γαλλία, αν ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υιοθετηθεί στη γαλλική Γερουσία.
”Θα μπορούσαμε να πάμε στο ΕΔΑΔ, αν αυτό χρειαστεί, ως χώρα ή ως φυσικά πρόσωπα’, δήλωσε ο κ. Αρίντς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο θα αποφανθεί ότι αυτός ο νόμος ”είναι αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.
Σημειώνεται ότι η γαλλική Γερουσία αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα Δευτέρα, εκτός απροόπτου, ένα νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, με κίνδυνο να βαθύνει η κρίση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.
”Θα είναι μια ιστορική ντροπή”, είπε ο κ. Αρίντς, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνοντας ότι ένας τέτοιος νόμος θα είναι ”μια απειλή για την ελευθερία έκφρασης”.
Ο κ. Αρίντς κατηγόρησε το Νικολά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να ”χρησιμοποιήσει για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής μια απόφαση κατά της Τουρκίας”, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν ”πολύ επιβλαβείς” συνέπειες για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, σε περίπτωση υιοθέτησης του επίμαχου νόμου.



Πηγή: skai.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της γαλλικής Γερουσίας

Η διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση ενστάσεων, μεταξύ των οποίων και αυτής του Σοσιαλιστή προέδρου της νομοθετικής επιτροπής Ζαν -Πιερ Σιέρ.

Ο Σιέρ κατέθεσε ένσταση απαραδέκτου, βασιζόμενος στο σκεπτικό ότι «δεν πιστεύουμε πως είναι σκόπιμο να εμπλακούμε στους δαιδάλους της ποινικής οδού, κάτι που ενδέχεται να παρουσιάσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για αντισυνταγματικότητα». Για τον ίδιον, «υπάρχει πρόνοια για μέτρα εναντίον όσων αρνούνται, ή ελαχιστοποιούν με υπερβολικό τρόπο τις γενοκτονίες».

Η πλειοψηφία των Γάλλων γερουσιαστών όμως απέρριψε την ένσταση, η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την ψήφιση του νόμου.

«Η ειρήνη δεν μπορεί να εδραιωθεί πάνω στην απόκρυψη της ιστορίας», απάντησε η δεξιά Γερουσιαστής Σοφί Ζουασάνς. Η μνήμη της Αρμενικής Γενοκτονίας «πρέπει να παραμείνει ζωντανή», «το να την προσβάλεις, ισοδυναμεί με τη δολοφονία για δεύτερη φορά των θυμάτων της», υπερθεμάτισε η ίδια.

Οι Γερουσιαστές πρόκειται πλέον να συζητήσουν τις άλλες δύο ενστάσεις επί της διαδικασίας, οι οποίες αναμένεται επίσης να απορριφθούν. Κατόπιν θα εξετασθούν άλλες πέντε τροποποιήσεις που έχουν στόχο να καταργήσουν τα δύο άρθρα του νόμου. Η τελική ψηφοφορία θα ακολουθήσει έπειτα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ για όποιον κριθεί ένοχος για άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωρισθεί δια νόμου από το γαλλικό κράτος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη Σφαγή των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: inews.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε ψήφος μετράει

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Σήμερα
κάθε ψήφος μετράει
έτσι τόλμησε να υψώσεις το χέρι
για να συμμετάσχεις με τη σειρά σου
στον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
εις μνήμη των θυμάτων του παρελθόντος
αυτός θα είναι ο δικός σου τρόπος να αγωνιστείς
ενάντια στη γενοκτονία της μνήμης
ενάντια στην αδιαφορία
ενάντια στη βαρβαρότητα
χάρη στην ψήφο σου
η σιωπή
θα μιλήσει.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ψυχραιμία» ζητά το Παρίσι πριν τη ψηφοφορία για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η γαλλική Γερουσία πρόκειται να υιοθετήσει σήμερα, εκτός απροόπτου, ένα νόμο που προβλέπει να τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από το γαλλικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων η αρμενική γενοκτονία.

Η Γαλλία επανέλαβε την έκκλησή της "για ηρεμία" προς την Τουρκία, η οποία είναι ένας "πολύ σημαντικός σύμμαχος", ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πριν ψηφίσουν οι γερουσιαστές για ένα νομοσχέδιο το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας και προκαλεί την οργή της Άγκυρας.

"Απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος και σύμμαχος της Γαλλίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Αποδίδουμε τη μεγαλύτερη προσοχή στις ανταλλαγές μας με την Άγκυρα, ιδιαίτερα στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Είμαστε επίσης προσηλωμένοι στην ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς", πρόσθεσε.

Η γαλλική Γερουσία πρόκειται να υιοθετήσει σήμερα, εκτός απροόπτου, ένα νόμο που προβλέπει να τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από το γαλλικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων η αρμενική γενοκτονία.

 

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενική γενοκτονία πλήττει την Τουρκική αμυντική βιομηχανία

Η στενή σχέση της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με τη Γαλλία θα πληγεί εάν σήμερα η Γαλλική Γερουσία εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της «άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων» δήλωναν τούρκοι αξιωματούχοι το τελευταίο τριήμερο. Στην προοπτική αυτή και προκειμένου να επικρατήσει η Αμερικάνικη προσφορά (και φυσικά για να δουν με καλό μάτι τις προοπτικές ανατροπής του Άσαντ στη Συρία), πράγμα που θα έδινε νέα ώθηση στην προβληματική το τελευταίο διάστημα αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατονόμασε τον Ταγίπ Ερντογάν, ανάμεσα στους πέντε καλύτερους φίλους του διεθνώς!

Η σημαντικότερη συμφωνία του είδους αφορά μια παραγγελία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και συστήματα αεράμυνας. Για τη σύμβαση αυτή η ευρωπαϊκή πλατφόρμα Eurosam, κατασκευάστρια του SAMP / T Aster 30, ανταγωνίζεται με μια συνεργασία των ΗΠΑ μεταξύ Raytheon και Lockheed Martin, κατασκευάστρια των αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων, τη Rosoboronexport της Ρωσίας, που προσφέρει τους S300, και την CPMIEC της Κίνας , που διαθέτει το σύστημα HQ-9.

Το όργανο λήψης αποφάσεων της Τουρκίας για τις αμυντικές προμήθειες αναμένεται να επιλέξει τον νικητή το φετινό καλοκαίρι. Η Eurosam ανήκει στην MBDA της Ιταλίας και της Γαλλίας και της Γαλλική εταιρία Thales. Ως αποτέλεσμα, οι γαλλικές εταιρείες έχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των μετοχών των ευρωπαϊκών κατασκευαστών πυραυλικών συστημάτων. Για αυτό το πρόγραμμα είναι η Ιταλία που επί του παρόντος ασχολείται με την τουρκική κυβέρνηση, κάνοντας χρήση των άριστων σχέσεων της με την Άγκυρα, αλλά η μεγάλη γαλλική παρουσία είναι το κλειδί, λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Γαλλία μπορεί να ξεχάσει αυτό το έργο, εάν το νομοσχέδιο περάσει. Συμφωνώ με την άποψη ότι αυτό θα ήταν πολύ καλά νέα για τους Αμερικανούς “, δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος προμηθειών. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία, να μην επιλέξετε τη ρωσική ή την κινεζική επιλογή, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια της συμμαχίας.

 

 

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ιστάνμπουλ: Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Hrant Dink

Στις 19 Γενάρη 2012 πραγματοποιήθηκε πολυπληθής διαδήλωση στην Ιστάνμπουλ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας του Χραντ Ντικ.

Ο Χραντ Ντικ ήταν αρθρογράφος της εφημερίδας AGOS, φωνής της αρμενικής κοινότητας στην Τουρκία. Προτού σκοτωθεί, είχε υποστεί μια εκστρατεία μίσους από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από πέντε χρόνια, στις 19 Γενάρη 2007, πυροβολήθηκε θανάσιμα –από το 17χρονο Ογκούν Σαμάστ [Ogün Samast], όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια– έξω από το κτήριο της εφημερίδας όπου δούλευε. Κατά τη διάρκεια της δίκης, έγινε ξεκάθαρο ότι οι κρατικές Αρχές είχαν βάλει το χεράκι τους στο φόνο. Αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είχαν σβηστεί, αποδεικτικά στοιχεία είχαν πειραχτεί, πληροφορίες είχαν αποκρυφτεί, αναφορές είχαν καταστραφεί, έρευνες είχαν κλείσει πριν την ώρα τους, ενώ μυστικοί πράκτορες είχαν απαλλαγεί λόγω περιόδου παραγραφή

 Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 17 Γενάρη 2012. Το δικαστήριο αρκέστηκε στην επιβολή ποινών εναντίον του Ογκούν Σαμάστ, του ατόμου που πυροβόλησε τον Χραντ Ντινκ, και του Γιασίν Χαγιάλ [Yasin Hayal] για υποκίνηση της ανθρωποκτονίας, και η έδρα δήλωσε ότι δεν υποκρύπτεται κανένας οργανισμός πίσω από την εκτέλεση. Ως αντίδραση σε αυτή την άδικη κατάληξη της υπόθεσης, και διεξάγοντας άλλη μία επετειακή διαδήλωση, δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Ταξίμ μόλις δυο μέρες μετά το πέρας της δίκης και πραγματοποίησαν πορεία μνήμης προς το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Χραντ Ντινκ. Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως «Katil devlet hesap verecek» (Το κράτος-δολοφόνος θα πληρώσει), «Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz» (Είμαστε όλοι Χραντ, είμαστε όλοι Αρμένιοι), «Bu dava böyle bitmeyecek» (Αυτή η υπόθεση δε θα τελειώσει έτσι), «Faşizme inat kardeşimsin Hrant» (Αψηφήστε το φασισμό, αδελφός μας ο Χραντ).

Διάφορες αναρχικές ομάδες συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση. Μία από τις ομάδες κρατούσε ένα πανό με το σύνθημα «Üzgün olmaktansa öfkeli olmayı yeğlerim» (Καλύτερα αγριεμένοι, παρά θλιμμένοι) και μία άλλη ομάδα πορεύτηκε με ένα πανό που έγραφε «Teferruatlar» (Ψιλά γράμματα) ως σχόλιο στις κρατικές δολοφονίες.

 

 

 

 

 

Πηγή: contrainfo.espiv.net

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι