Menu

Αρτσάχ, Θράκη και αναλογίες

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Όσοι δεν ξέρουν το θέμα του Αρτσάχ δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν ποιες αναλογίες υπάρχουν με τη Θράκη μας. Το πρόβλημα προέρχεται από μία πολύ τοπική προσέγγιση του θέματος και δεν βλέπουν τις προεκτάσεις και το μέλλον όσον αφορά στις εξελίξεις. Όταν εξετάζουμε μόνο τη Θράκη δεν είμαστε ικανοί να δούμε τη δράση του παντουρκισμού. Ενώ η εξέταση της κατάστασης του Αρτσάχ προσφέρει άλλες δυνατότητες. Το τοπικό μουσουλμανικό στοιχείο, όταν αντιμετωπίζεται τοπικά, δεν μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο της τακτικής. Ενώ η πραγματικότητα έχει ένα στρατηγικό χαρακτήρα. Όταν επικεντρωνόμαστε μόνο στη δράση μιας δασκάλας την οποία ερμηνεύουμε ως γραφική και δεν βλέπουμε πόσες ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν στο Αρτσάχ, δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την δράση που γίνεται σε όλο το πλαίσιο του παντουρκισμού. Οι αναλύσεις των αρχείων αλλά και η μελέτη των δεδομένων αναδεικνύει την ύπαρξη μίας στρατηγικής που έχει εδραιωθεί ήδη από το 1878 με το συνέδριο του Βερολίνου που έθεσε ένα τέλος στο πόλεμο μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, η επιβολή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923 που προσπάθησε να διαγράψει τη Συνθήκη Σεβρών του 1920, δείχνει κάποιες αναλογίες στις οποίες πρέπει να δώσουμε προσοχή για να μη μας ξαφνιάσει η αλλαγή φάσης. Αλλιώς τα πράγματα θα εισχωρήσουν φυσιολογικά σε ένα πολεμολογικό πλαίσιο. Η δράση του παντουρκισμού δεν προέρχεται μόνο από μια ενεργοποίηση του νεοοθωμανικού δόγματος, αποτελεί μια διαχρονική προσπάθεια που συμπίπτει και με τους στόχους του Κεμάλ σε συσχετισμό με τη δράση του Στάλιν. Το κομμουνιστικό καθεστώς σβήνοντας τις διαφορές όσον αφορά στη θρησκεία δεν άλλαξε την πορεία των πραγμάτων στην περιοχή του Καυκάσου αλλά και της Θράκης. Η εμμονή της Τουρκίας σε αυτά τα σημεία είναι απόλυτα χαρακτηριστική. Κι αν δεν αντισταθούμε με αποτελεσματικότητα, αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί. Δεν είναι το θέμα του άμεσου ή του έμμεσου που πρέπει να μας απασχολήσει. Η Τουρκία έχει θέσει αυτές τις περιοχές ως πεδία μάχης, θέλουμε δεν θέλουμε. Οι Αρμένιοι στο Αρτσάχ δεν αποδέχτηκαν αυτό το σενάριο, αντιστάθηκαν και απελευθέρωσαν τη γη τους όχι μόνο από το τουρκικό ζυγό αλλά και από τις βλέψεις. Δεν περίμεναν τίποτα από κανένα, διότι δεν είχαν επιλογή. Στη Θράκη τα πράγματα είναι επιφανειακά διαφορετικά, ειδικά σε αυτούς που εθελοτυφλούν. Για τους άλλους όμως πρέπει να ενισχυθεί το πλαίσιο το ευρωπαϊκό για να υπάρχει ένα αληθινό μέτωπο που να έχει μια ισχύ και μια αποτελεσματικότητα. Δεν μιλούμε βέβαια για φράχτες τεχνητούς και ανούσιους, μιλούμε αποκλειστικά για στρατηγική δράση που βασίζεται σε τεχνικές και στρατιωτικές γνώσεις. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει μια πολιτική βούληση που έχει γνώσεις για διάφορα μέτωπα του παντουρκισμού, αλλιώς είναι καταδικασμένη να πέσει στην παγίδα της τακτικής, όταν δεν γνωρίζει το στρατηγικό βάθος της υπόθεσης. Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ ζουν ελεύθεροι, επειδή το επέλεξαν και έδωσαν μάχη γι’ αυτό.

Διαβάστε περισσότερα...

Εισπρακτικό ρεκόρ στην Τουρκία κάνει η «Άλωση 1453»

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 16 Φεβρουαρίου και προβλήθηκε σε 850 κινηματογραφικές αίθουσες στην Τουρκία. Οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι η ταινία, που αναφέρεται στην....
άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Στην Κολονία της Γερμανίας η χριστιανική ένωση «Via Dolorosa» αποφάσισε να μποϊκοτάρει την ταινία, λέγοντας ότι οι Τούρκοι θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτά που έκαναν στους χριστιανούς, αντί να πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τούρκοι κερδίζουν από την Εθνική Τράπεζα

Την ώρα που ο ελληνικός λαός χειμάζεται από την οικονομική κρίση, κάποιοι κερδίζουν πολλά από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ουφούκ Σανλί που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Βατάν, οι Τούρκοι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για την αγορά ελληνικών επιχειρήσεων ή ακινήτων στα νησιά που πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Προτιμούν να παίζουν στο Χρηματιστήριο με τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Δυο γνωστοί Τούρκοι επιχειρηματίες, που δεν αναφέρονται στο δημοσίευμα, αγόρασαν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και αποκόμισαν μεγάλα κέρδη μέσα σε λίγες μέρες.

Η αξία της μετοχής ήταν 1,29 Ευρώ στις 11 Ιανουαρίου και μέσα σε ένα μήνα έφθασε στα 2,47 Ευρώ.

Οι δυο επιχειρηματίες που έχουν και δικές τους Τράπεζες αγόρασαν μετοχές της Εθνικής, ρισκάροντας βέβαια λόγω της φημολογούμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος, αλλά τελικά κέρδισαν πολλά χρήματα.

Να λοιπόν τα αγαθά της παγκοσμιοποίησης: Οι γείτονές μας θησαυρίζουν από τις μετοχές της Εθνικής.

Μήπως γι’ αυτό αναβλήθηκε από τον υπουργό οικονομικών ο φόρος υπεραξίας από την χρηματιστηριακή κοινότητα; Για να κερδίζουν δηλαδή οι καρχαρίες και να πληρώνουν οι μαρίδες;

Ωραία και δίκαιη κατανομή των βαρών. Κόβουνε συντάξεις και μισθούς, αλλά δεν αγγίζουν ούτε τους φοροφυγάδες, ούτε αυτούς που παίζουν στο Χρηματιστήριο…

Μήπως γι’ αυτό δεν θέλουν να στήσουν και τις κάλπες;
Πηγή: elzoni.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι