Menu

Τουρκία-Γαλλία: Η Τουρκία προσκαλεί τον Ολάντ και θα άρει τις κυρώσεις κατά της Γαλλίας

Η Τουρκία κάλεσε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να επισκεφτεί  τη Τουρκία και ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία για το ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας.
Ο ισλαμο-συντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την πρόσκληση στον κ. Ολάντ, στη διάρκεια συνέντευξης του στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολία.  Ο Ερντογάν εξήγησε στον συνομιλητή του ότι η τελευταία επίσημη επίσκεψη από Γάλλο πρόεδρο έγινε πριν από 20 χρόνια, και κάλεσε τον νέο Γάλλο αρχηγό του κράτους να επισκεφθεί την Τουρκία, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Ο κ. Ολάντ εκτίμησε από την πλευρά του, ότι μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν «προνόμιο» του και δήλωσε ότι την βλέπει θετικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολία. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τη σημασία του ανοίγματος μιας νέας σελίδας στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ενθαρρυμένος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του Παρισιού «δεν θα είναι πλέον επίκαιρες», μετά την εκλογή του κ. Ολάντ.
«Ο κ. Ερντογάν έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες μετά την συνομιλία  του με τον Πρόεδρο Ολάντ (...) Οι κυρώσεις δεν θα ισχύουν πλέον λόγω της νέας θέσης της Γαλλίας», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αλυσίδα πληροφοριών CNN-Turk.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 5 Ιουλίου.
Μετά την ψήφιση ενός νόμου από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στα τέλη του περασμένου έτους που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915 - 1917), που αρνείται πάντα η Τουρκία, η Άγκυρα είχε αναστείλει τη πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με τη Γαλλία.
Αυτός ο νόμος στη συνέχεια επικρίθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
Παρά την ανακοίνωση των κυρώσεων αυτών, η πολιτική συνεργασία, ωστόσο, συνεχίστηκε μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η κατάσταση στη Συρία.
Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας βιώσαν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Νικολά Σαρκοζί, λόγω της αποφασιστικής αντίθεσης του τελευταίου στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η θέση του κ. Ολάντ για το αυτό θέμα είναι λιγότερο σαφής. Ο Γάλλος πρόεδρος παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά η τουρκική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της, για να βγουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από το αδιέξοδο.
Η Άγκυρα ελπίζει ότι το Παρίσι θα άρει το βέτο του σε ορισμένα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι