Menu

Saroyanland

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ 1
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013
10.10 μ.μ. SAROYANLAND (2013), της Λουσίν Ντινκ (AVANT PREMIERE) 72’
Ιερά οδός 48 & M. Αλεξάνδρου 134-136, (Μετρό Στάση -Κεραμικός)

Ο συγγραφέας William Saroyan, παιδί εξόριστης αρμενικής οικογένειας, γεννήθηκε στη Αμερική το 1908. Το 1964 έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στην Ανατολία. Στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ δρόμου “SaroyanLand” της Lusin Dink, ο θυμός, το πάθος, η επιθυμία, η συμπόνοια και η αγάπη του για την ανθρωπότητα φαίνονται τόσο από τις αναμνήσεις των συνταξιδευτών του, όσο και από τις δικές του αναμνήσεις και ιστορίες που ακούγονται στην αφήγηση. Έτσι λοιπόν, το σενάριο της ταινίας αποτελείται από συνεντεύξεις, αναπαραστάσεις των ιστοριών του Saroyan και αποφθέγματα του συγγραφέα. Ολόκληρο το σενάριο βασίζεται αποκλειστικά στα λόγια του Saroyan συνυφασμένα σε μία σύνθεση. Καθώς το ταξίδι του αναπαράγεται 47 χρόνια αργότερα, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της διαδικασίας αυτογνωσίας ενός ανθρώπου που ακολούθησε τα βήματα των προγόνων του.
Το Μπιτλίς πρόκειται για ένα ιδανικό σημείο που βρίσκεται στο προσκήνιο πολλών έργων του συγγραφέα, του οποίου οι γονείς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από εκεί στην Αμερική. Τελικά, το 1964, ο Saroyan κατάφερε να πάει στο Μπιτλίς, ιστορίες για το οποίο άκουγε καθώς μεγάλωνε και πάντοτε ήθελε να δει. Το ταξίδι αυτό ήταν τόσο συνταρακτικό για τον συγγραφέα που μόνο μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια κατάφερε να γράψει γι αυτό.
Ο Saroyan, την φωνή του οποίου ακούμε (αλλά ποτέ δεν βλέπουμε), που ταξιδεύει με μία Σεβρολέ (αλλά εμείς τον ακολουθούμε μόνο ως σκιά έξω από το αμάξι), αντιπροσωπεύει ουσιαστικά ένα διαλυμένο έθνος. Η σκιά του θυμίζει τις σκιές των Αρμενίων που εξολοθρεύτηκαν και απλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτών που ακόμα συνεχίζουν να υπάρχουν σε μία περιοχή από την οποία ξεριζώθηκαν οι ομοεθνείς τους..
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα μέρη απεικονίζονται ως ζωντανοί οργανισμοί, σαν εργαλεία που μας μεταφέρουν από το παρελθόν, στο παρόν. Στη πραγματικότητα αυτός είναι ο τρόπος που ο ίδιος ο Saroyan θυμάται το ίδιο του το παρελθόν, βλέποντας τα πρόσωπα των ανθρώπων που συναντά στη διάρκεια του ταξιδιού. Ένα παρελθόν που κάποτε υπήρχε, αλλά στη συνέχεια διαγράφηκε. Η θλίψη του να χάνει αυτή την ποικιλία δίνεται με παστέλ χρώματα, ενώ τα ζωηρά χρώματα, ιδιαίτερα στα παιδιά τα οποία φαίνονται στη ταινία, συμβολίζουν την ελπίδα που καθόριζε πάντοτε τη ζωή του.
Το “SaroyanLand” ξεκινά από το Τραμπσόν και πάει προς Ερζουρούμ, Αγκρί, Βαν, Τατβάν με τελικό προορισμό το Μπιτλίς. Η ταινία αποκαλύπτει την παιδική του ηλικία, τη σχέση του με τον πατέρα του, τη νοσταλγία για το παρελθόν όπως φαίνεται μέσα από τα απομνημονεύματα της γιαγιάς του και υπογραμμίζει την ελπίδα και τη συγχώρεση ως κύρια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του. Ο ίδιος ρωτά: “Τι είναι ακριβώς η πατρίδα; Είναι ένα κομμάτι γης, μέσα σε κάποιο πλαίσιο; Οι καλύβες και τα σπίτια, οι δρόμοι των πόλεων, τα τραπέζια και οι καρέκλες, οι συναντήσεις για τσάι και οι κουβέντες; Είναι οι νεκροί στη γη εκείνη; Είναι τα μάτια τους; Τα χαμογελαστά του χείλη; Ο πόνος τους;”
Η σκηνοθέτις Lusin Dink έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους Αρμένιους, τους Τούρκους και κάθε άλλο έθνος που ζει με τέτοιες συγκρούσεις και δυστυχίες να βρει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, επικοινωνώντας με μία νέα γλώσσα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

The Armenians of Bourj Hammoud

  • Κατηγορία VIDEOS

A documentary about Bourj Hammoud filmed in June 2013, narrated by Dikran Djinbachian in French language which I am sure you will be able to follow.
This is a great documentary of Bourj Hammoud providing a historic perspective and the current reality.

It is emotional to watch the difficult conditions and the perseverance of Bourj Hammoud Armenian Portal. Yet generations growing up under these conditions became well educated and talented individuals.

Hats off to all the dedicated school teachers who helped shape the Armenian Portal of Bourj Hammoud in Lebanon.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι