Menu

Η Νόρ Τζιατζάν σας προσκαλεί στην παράσταση Mirrors στις 26,27 & 28 Απριλίου

Καλιφόρνια, 1972. Ψυχιατρική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Howards. Μια ηλικιωμένη γυναίκα εισάγεται στα επείγοντα με συμπτώματα αφασίας. Επιθυμώντας να ικανοποιήσει τις προσωπικές του εμμονές, ο Δρ. Brown προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από το παραλήρημα της κυρίας Ross, χρησιμοποιώντας μεθόδους που ο προϊστάμενός του θεωρεί ανορθόδοξες και ενίοτε επικίνδυνες.

Ο Δρ. Brown ζητά τη βοήθεια της Mary, μιας άλλης ασθενούς του που πάσχει από αμνησία. Ανάμεσα στη Mary και στην Tenny θα δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερος δεσμός, ενώ ο Δρ. Brown φλερτάρει όλο και περισσότερο με τις μνήμες από τη φρίκη της Γενοκτονίας που ακόμα στοιχειώνουν την Tenny 60 χρόνια μετά.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα εγκλωβισμένη στο τραγικό παρελθόν της, μια νεαρή τρόφιμος που δε θυμάται το δικό της και ένας εκκεντρικός ψυχίατρος που δεν έχει καν παρελθόν, πλησιάζουν ο ένας τον άλλο. Ο καθένας τους με το δικό του τρόπο προσπαθεί να ανακαλύψει ή έστω να εφεύρει από την αρχή το παρελθόν του και τελικά τον ίδιο του τον εαυτό.

Το έργο του Herand Markarian, με αφορμή μνήμες και ιστορίες που σημάδεψαν έναν ολόκληρο λαό, διευρύνει τον προβληματισμό του πάνω σε πανανθρώπινα ερωτήματα. Από πού ξεκινάμε, ποιοί είμαστε και πόσο ορίζουν τον εαυτό μας όσα έχουμε ζήσει; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνήμες και, αντίστροφα, έχει νόημα να ζούμε προσκολλημένοι στο παρελθόν;

Η Ελληνοαρμενική θεατρική ομάδα «Νορ Τζιατζάν» σε συνεργασία με το Σύλλογο Hayastan, ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Mirrors» του Herand Markarian στο Δημοτικό θέατρο του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» 26, 27 και 28 Απριλίου και ώρα 8:30μμ.

Η ομάδα, για άλλη μια χρονιά, δίνει το παρόν στην Αρμένικη κοινότητα και φυσικά στο Ελληνικό κοινό με ένα ακόμα έργο. Όπως κάθε ομάδα έτσι και η «Νορ Τζιατζάν» έχει τις αξίες και τους στόχους της, μεταξύ των οποίων είναι να φέρει πιο κοντά την Αρμένικη κοινότητα, αλλά και να παρουσιάσει στο Ελληνικό κοινό τον Αρμένικο πολιτισμό μέσα από το θέατρο. Για πρώτη φορά η ομάδα θίγει το θέμα της Αρμενικής γενοκτονίας και προβάλλει το πόσο μπορεί μια τέτοια τραγωδία να σημαδέψει την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου και τον πολιτισμό ενός ολόκληρου έθνους. Παράλληλα όμως τίθεται το δίλημμα, αν θα πρέπει ή όχι να καθορίζει για πάντα τη μοίρα του.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947006275 (Vodafone), 6983867201 (What’s Up)
Facebook page: www.facebook.com/Nor.Tziatzan
Είσοδος: 5€
Κρατήσεις από 15 Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεταλιές μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η υπενθύμιση των ιστορικών δεσμών, που συνδέουν Έλληνες και Αρμένιους, ήταν το μήνυμα της Ποδηλατοδρομίας που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 98η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σημείο εκκίνησης της Ποδηλατοδρομίας, ήταν η πλατεία Κοραή στον Πειραιά και σημείο τερματισμού η πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη, όπου βρίσκεται το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την Ποδηλατοδρομία συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης και η Ένωση Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων Ελλάδος «HOMENETMEN».

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:
«Φίλες και φίλοι, θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση των Αρμενίων αδερφών μας, οι οποίοι εκτός του ότι έχουν καθαρή εθνική συνείδηση, είναι και πάρα πολύ καλοί πολίτες αυτής της χώρας που κατοικούν. Την αγαπούν και την  υπηρετούν.
Να τους ευχαριστήσω γιατί έδωσαν την ευκαιρία στο Δήμο του Πειραιά, στον Πειραϊκό λαό να συμμετάσχουμε σε αυτήν την όμορφη αθλητική εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της κτηνωδίας, της Γενοκτονίας.
Στη διαδρομή του ο καθένας μπορεί να πράττει και λάθη, αλλά να κάνει και σωστές ενέργειες. Θυμάμαι ως πολύ ιερή τη στιγμή, που ως Βουλευτής της Α΄ Πειραιώς στη Βουλή των Ελλήνων, ψήφισα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των αδερφών Αρμενίων.
Επειδή οι εκδηλώσεις μας δεν μπορεί να είναι μόνο απόδοση τιμής και μνήμης, ας ενώσουμε όλοι οι λαοί τις δυνάμεις μας, ώστε να μην μπορεί καμία σκληρή πολιτική καμιάς χώρας να προκαλεί καινούργιες Γενοκτονίες, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Αυτή η εκδήλωσή σας, μας ενώνει. Ενώνει τους Δήμους και προπαντός τους λαούς.  Καλή Ποδηλατοδρομία. Να είστε καλά. Καλή επιτυχία.»       

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και  Νεολαίας (ΟΠΑΝ) Γιώργος Σιγάλας, ανέφερε:
«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Σε συνεργασία με την Ένωση Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων Ελλάδος «HOMENETME» θέλουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στην ημέρα που πλησιάζει για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τέσσερις Δήμους, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Κοραή και να καταλήξουμε στη Νέα Σμύρνη, όπου βρίσκεται το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε, όπως επίσης και ένα μήνυμα αλληλεγγύης.
Παράλληλα, θα ευχαριστηθούμε μια πολύ όμορφη βόλτα, που ίσως  μας δείξει κάποιους άλλους δρόμους για τη συνέχεια. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας».  

Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων Ελλάδος HOMENETMEN.

 

 

Πηγή: pireas2day.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων από τον Φάνη Μαλκίδη

Ένα άρθρο του Φάνη Μαλκίδη λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Θράκης για την Γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων το 2007.

Θα ήθελα εξ αρχής να αφιερώσω το κείμενο στην μνήμη του Αρμένιου αγωνιστή δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στους τρεις χριστιανούς της επίθεσης στη Μαλάτεια και στον Ιταλό ιερέα της Τραπεζούντας Α. Σαντόρο, όλοι δολοφονημένοι από το τουρκικό παρακρατικό καθεστώς. Η δολοφονία τους αποδεικνύει ότι το έγκλημα ενάντια στον Αρμενικό και ελληνικό λαό και στις άλλες εθνότητες του οθωμανικού κράτους, συνεχίζεται και η ατιμωρησία των ενόχων του αρμενικού και ελληνικού ολοκαυτώματος οπλίζει τους απόγονους των δολοφόνων και σήμερα.

Η πολιτική της γενοκτονίας ενάντια στους λαούς του οθωμανικού κράτους και κεμαλικού καθεστώτος, αρχίζει από τότε και χρησιμοποιεί πάντα την ίδια δικαιολογία: την απειλή των Αρμενίων και των Ελλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, του κράτους των Νεοτούρκων και του κεμαλικού. Πάντα εν ονόματι αυτής της αιτίας σειρά έχουν οι Αρμένιοι και οι Έλληνες από το 1914 έως το 1924 και θα βιώσουν την εξόντωση και το διωγμό. Έτσι συντελείται το μαζικό έγκλημα και θα υπάρξουν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια θύματα και ο ξεριζωμός ενός λαού από την εθνική του εστία, εκεί όπου ήταν επί τρεις χιλιετίες. Ήταν η αποκαλούμενη «τελική λύση» για το αρμενικό και ελληνικό ζήτημα.
Ήταν η «τελική λύση» οι πρώτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα και επειδή υπήρξε ατιμωρησία ακολούθησε το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ποιος θυμάται τους Αρμένιους είχε πει ο Χίτλερ σχεδιάζοντας τη δική του «τελική λύση», και ποιος ανέδειξε το ζήτημα του ελληνικού ολοκαυτώματος για να μην υπάρξει συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο, Κύπρο, στον Πόντο;

Σχεδόν ένα αιώνα μετά, η τουρκική πολιτική της άρνησης της Γενοκτονίας δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό από πλευράς τούρκων πολιτικών και κυβερνήσεων, παρ΄ όλο που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι φωνές, μέσα στην ίδια την Τουρκία, προσπαθούν να πουν την ιστορική αλήθεια. Το κατεστημένο δεν τις αφήνει να ακουστούν πολύ ή τις κατακρίνει και τις καταπνίγει με όλα τα μέσα που διαθέτει. Η δολοφονία του Ντινκ το απέδειξε. Όμως η συμβολή της Αρμενικής και της Ελληνικής διασποράς στο ζήτημα είναι σημαντική. Στο διεθνές επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρατών, πολιτειών και των οργανισμών που αναγνώρισαν και συζήτησαν τη γενοκτονία. «Η πάλη της ανθρωπότητας κατά οποιασδήποτε επιβουλής είναι η πάλη της μνήμης κατά της λήθης», έγραφε ο γνωστός Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα. Και έχει απόλυτο δίκιο: παρ΄ όλο που αρκετοί που δε σχετίζονται με την ανθρωπότητα, παραβλέπουν τα ιστορικά εγκλήματα στο βωμό διαφόρων σκοπιμοτήτων, η ανθρωπότητα έχει χρέος να αγωνιστεί ενάντια σ΄ αυτά με όλες της τις δυνάμεις. νΤο πέρασμα του χρόνου δεν θα είναι σίγουρα εμπόδιο για τις νέες γενιές των Αρμενίων, των Ελλήνων και όλων των δημοκρατικών ανθρώπων. Δεν θα ξεχάσουν και δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα, επειδή ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα φτάσει εκείνη η στιγμή που το να αρνείται κανείς τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων θα είναι εντελώς αδιανόητο. Και ότι κάποια στιγμή θα κερδίσουν την πάλη της μνήμης κατά της λήθης. Και μόνο τότε, όλοι οι λαοί θα ζουν ειρηνικά.

Ο Φάνης Μαλκίδης είναι Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- Τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι