Menu

Αρμενία: Αύξηση στις τιμές των τροφίμων φέρνει η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους

Η επικείμενη αύξηση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

Ειδικότερα – σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελευταίο ενημερωτικό δελτίου του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Ερεβάν – στην παραγωγή τροφίμων και μάλιστα λαχανικών και φρούτων θερμοκηπίων η επιβάρυνση θα είναι αναπόφευκτη. Περισσότερο από το 60% του κόστους της παραγωγής προϊόντων θερμοκηπίου αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές φρούτων και λαχανικών στη λιανική αγορά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Armen Poghosyan, δήλωσε ότι παράλληλα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση στο κόστος της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μεγαλύτερο μέρος των λεωφορείων μικρού και μεσαίου μεγέθους στην Αρμενία χρησιμοποιούν υγροποιημένο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Με αυτά τα μέσα μετακινείται η πλειοψηφία των επιβατών, οι οποίοι μάλιστα εκδίδουν κάρτα μετακινήσεων. Η μέση τιμή με μετακίνηση με λεωφορείο στο Ερεβάν έχει ανέλθει σε 100 δράμια (περίπου 25 σεντς ΗΠΑ) ανά διαδρομή και μένει σταθερή για περισσότερο από μια δεκαετία. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται επίσης σε μεγάλες ποσότητες από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι παράγουν πάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας της Αρμενίας (PSRC) ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν έως και 10.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά μήνα είναι πιθανό να επιβαρυνθούν με 156 ADM, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για κάθε πρόσθετο κυβικό μέτρο κατανάλωσης από 132 ADM που ήταν μέχρι σήμερα. Οι εταιρικοί και λοιποί επιχειρηματικοί λογαριασμοί που καταναλώνουν 10.000 και περισσότερα κυβικά μέτρα θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν περίπου 276,98 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Η απόφαση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αλλά ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την διαμόρφωση των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου καθώς σχεδιάζεται επιδότηση μέρους της επιβάρυνσης που θα προκύψει.

Η PSRC παράλληλα αναμένεται να ρυθμίσει σε 38 δράμια την τιμή ανά KWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη διάρκεια της ημέρας και σε 28 δράμια για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται το βράδυ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι