Menu

Υιοθέτηση πολιτικής σταδιακής απελευθέρωσης κλάδου αερομεταφορών

Η αρμενική κυβέρνηση ενέκρινε την υιοθέτηση στρατηγικής προς τη σταδιακή απελευθέρωση του κλάδου αερομεταφορών, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Artem Movsisyan.
Ο κ. Movsisyan υπογράμμισε ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει την λειτουργία τριών τουλάχιστον αεροπορικών εταιρειών υπό το καθεστώς του εθνικού αερομεταφορέα. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Αρμενίας και το Εθνικό Κοινωνικό Συμβούλιο έχουν επανειλημμένα συνεργαστεί και διαβουλευτεί για τις προοπτικές και εναλλακτικές πολιτικές που θα μπορούσαν να αποβούν υπέρ της αναπτυξιακής πορείας της Αρμενίας. Οι προσεγγίσεις για το εν λόγω ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Movsisyan, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρείς βασικές οι οποίες συνοπτικά εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά : α) ίδρυση ενός εθνικού αερομεταφορέα αμιγώς ιδιωτικού ή με περιορισμένη κρατική συμμετοχή με παράλληλη εφαρμογή πολιτικής απελευθέρωσης των αερομεταφορών, β) υιοθέτηση της πολτικής “ανοιχτών ουρανών” (open skies) σύμφωνα με τις οδηγίες της IATA, τις πολιτικές των ΗΠΑ και εν μέρει της ΕΕ και γ) την απελευθέρωση του κλάδου στη βάση της αμοιβαιότητας με το κράτος που προέρχεται η κάθε εταιρεία που διεκδικεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προορισμούς στην Αρμενία.
Τα ζητήματα που προκύπτουν από την κάθε πρόταση προβλημάτισαν επί μακρό χρονικό διάστημα την κυβέρνηση, αλλά εντάθηκαν τελευταίως μετά και την ένταξη σε καθεστώς χρεωκοπίας του εθνικού αερομεταφορέα της Armavia, από την 1η Απριλίου 2013. Για την κυβέρνηση τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας αναφορικά με την αναγκαιότητα οπωσδήποτε ύπαρξης εθνικού αερομεταφορέα, συνεπώς η αμιγώς ιδιωτική εταιρεία που θα κληθεί να αναλάβει να ανταγωνιστεί με το καθεστώς του εθνικού αερομεταφορέα τις άλλες αλλοδαπές εταιρείες, θα βρεθεί σταδιακά σε αποδυναμωμένη θέση, ένεκα πρωτίστως οικονομιών κλίμακος που έχουν θα έχουν οι λοιποί ανταγωνιστές. Αυτό θα ισχύσει και σε περίπτωση που η εταιρεία έχει και κρατική συμμετοχή. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει διαρκής επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με σαφώς αρνητικές χρηματοοικονομικές προοπτικές. Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη παρεμβατικής πολιτικής για την προστασία του εθνικού αερομεταφορέα, θα εκθέτει την κυβερνητική πολιτική προστασίας του ανταγωνισμού στον κλάδο στους διεθνείς εταίρους της.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Επέτειος λειτουργίας των αρμενικών σιδηροδρόμων

Η συνολική χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος για την αναβάθμιση του δικτύου της εταιρείας σιδηροδρόμων Νοτίου Καυκάσου (SCR) για τα έτη 2008-2012 ανήλθε σε σχεδόν 90 δις AMD (163 εκ. ευρώ) και το 2013 το επενδυτικό πρόγραμμα θα είναι γύρω στα 6 δις AMD. Η εταιρεία στην πέμπτη επέτειο λειτουργίας της έχει κάθε λόγο να θεωρεί επιτυχημένη την μέχρι σήμερα πορεία της καθώς υλοποιεί σταθερά το φιλόδοξο πρόγραμμά της για αναβάθμιση και ανάπτυξη του δικτύου της σε μια δύσκολα προσβάσιμη περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η εταιρεία επανακαστασκεύασε σχεδόν το 55% του δικτύου, ενώ ήδη ανέθεσε πέρυσι την κατασκευή τριών μεγάλων σιδηροδρομικών γεφυρών, αναμεσά τους και την παλαιότερη γέφυρα Zamalinsky. Συνολικά 286,5 χιλιομέτρα, 52 διαβάσεις, 132,2 χιλιομέτρων μήκους δίκτυο βοηθητικών επαφών έχουν αποκατασταθεί με σύγχρονο σιδηροτροχιοδρομικό υλικό. Παράλληλα δημιουργήθηκαν 35 νέοι σταθμοί διακίνησης της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για το δίκτυο. Η μεταφορά και παράδοση εμπορευμάτων αντιπροσώπευε το 34,2% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητος το 2012 έναντι 29,3% το 2008.
Οι διεθνείς μεταφορές επιβατών αυξήθηκαν τριπλασιάστηκαν την περίοδο 2008 - 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των επιβατών του δρομολογίου Yerevan-Batumi-Yerevan αυξήθηκε έξι φορές. Η μεταφορά επιβατών αυξήθηκαν κατά 29% την ίδια ως άνω περίοδο. Στις 28 Μαΐου, επέτειος της Δημοκρατίας στην Αρμενία, η εταιρεία εγκαινίασε μονάδα συντήρησης μηχανών και βαγονιών, στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Gyumri (παλαιό Alexandropol), όπου μάλιστα είχε αφιχθεί το πρώτο τρένο από την Τιφλίδα στις 7 Φεβρουαρίου 1899. Η ανοικοδόμηση πήρε δύο χρόνια. Η εταιρεία SCR είναι ολοκληρωτικά θυγατρική των ρωσικών σιδηροδρόμων και εκχωρήθηκε με σύμβαση από την κυβέρνηση της Αρμενίας στις 13 Φεβρουαρίου 2008, με δικαίωμα διαχείρισης για 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης της σύμβασης για άλλα 10 χρόνια.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία για πολιτική διαχείρισης αύξησης τιμών φυσικού αερίου

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Tigran Sargsyan και ο Ρώσος ομόλογός του, Dmitri Medvedef σε συνάντησή τους στο Μινσκ της Λευκορωσίας συζήτησαν πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στην επιδότηση εκ μέρους της στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, τα οποία ανακοινώθηκαν στην κυβέρνηση της Αρμενίας από την ρωσική Gazprom.
Νωρίτερα ο κ. Sargsyan ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδοτεί το 30% της αύξησης των τιμών, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Armen Movsisyan είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει και από τη ρωσική πλευρά συγκατάθεση συμμετοχής της στη διαδικασία επιδότησης για μείωση τελικά της επιβάρυνσης του τελικού καταναλωτή ένεκα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς το 80% του φορέα διαχείρισης του φυσικού αερίου στην Αρμενία, της ετιαρείας ArmRosGazprom (ARG) ανήκει στη Ρωσική Gazprom. Τελικώς η κυβέρνηση της Αρμενίας όπως δήλωσαν οι κ.κ. Sargsyan και Medvedef συμφώνησαν στο Μινσκ ότι η βοήθεια της Ρωσίας θα είναι με τη μορφή της επιχορήγησης, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί μετά από σχετικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών.
Στις 14 Μαΐου, η ArmRosGazprom ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αρμενίας να αναθεωρήσει προς τα πάνω το ισχύον τιμολόγιο για την παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου. Προβλέπεται η αύξηση της τιμής για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν μέχρι και 10 χιλιάδες κυβικά μέτρα σε ένα μήνα από 132.000 δράμια ανά χίλια κυβικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) σε 221.000 DRAM.
Η Ρυθμιστική Αρχή (PSRC), ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι καταναλωτές που καταναλώνουν άνω των 10.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά μήνα θα πρέπει πλέον να πληρώνουν 156.000 DRAM, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για τα επόμενα 1000 κ.μ. αντί για 132.000 DRAM, που ήταν μέχρι σήμερα. Οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν 10.000 και πάνω κυβικά μέτρα θα πρέπει να πληρώνουν περίπου $ 276,98. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από 7-10 Ιουνίου.
Παράλληλα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Αρμενίας, ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν στο Μινσκ για την οργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης η οποία θα διαβουλευτεί αναφορικά με την έγκριση μεγάλης κλίμακας οικονομική βοήθεια στην Αρμενία. Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να βοηθήσει το Ερεβάν στην οργάνωση της διάσκεψης των χορηγών.

Η ΕΕ είχε διατυπώσει για πρώτη φορά την προθυμία να οργανώσει ένα τέτοιο φόρουμ στα τέλη του 2011.
Η ρωσική εφημερίδα "Gazeta", επικαλούμενη πηγές της αρμενικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι υπήρξε μέχρι σήμερα σταθερή προσπάθεια εκ μέρους των ιθυνόντων στο Ερεβάν, ώστε η Μόσχα να αναβάλει για λίγο την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί η συφωνία για δάνειο 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φήμες σχετικά με το συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας για τη σύναψη συμφωνίας για νέο δάνειο εμφανίστηκε στα τέλη του Μαΐου, αφού διαπιστώθηκε ότι η ΕΕ ήθελε να αναβάλει την διεξαγωγή της διάσκεψης των δωρητών για την Αρμενία. Καθώς ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό η αρμενική πλευρά προσπαθεί να αναδιατάξει τις προτεραιότητές της ώστε να μπορέσει το συντομότερο να διαμορφώσει συνθήκες ενεργειακής ισορροπίας για να επιτευχθεί ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι