Menu

Εγκατάσταση στην Αρμενία Ιskander-M

H Ρωσία εγκατέστησε αυτοκινούμενα βαλλιστικά συστήματα Ιskander-M στην Αρμενία, όπως αποκάλυψε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. Η εγκατάσταση ήταν αιφνιδιαστική και σίγουρα στοχεύει στην αντιμετώπιση Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας. 

Το θέμα είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου με τον Αρμένη ομόλογό του,  Σεϊράν Οχανιάν. Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές  ισχυρίζονται ότι το πυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχή Gümrü.
Με ακτίνα δράσης 400 χλμ. το Ιskander-M διαθέτει ικανότητα αποφυγής αντιβαλλιστικών συστημάτων και θεωρείται ιδανικό για την προσβολή αντιπυραυλικών εγκαταστάσεων.
 
 
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η Γενοκτονία των Αρμενίων - Γέφυρα για τη συμφιλίωση των Εθνών»

Με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Ελένη Θεοχάρους (Κύπρος, ΕΛΚ, Ιδρυτή και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας) και Ανδρέα Πιτσιλλίδη (Κύπρος, ΕΛΚ),  πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), ειδική εκδήλωση, με τίτλο «The Armenian Genocide: A Bridge for the Reconciliation of Nations».

Κεντρικοί ομιλητές: Valerie Boyer (Μέλος του Γαλλικού Κοινοβουλίου(UMP), Sevag Torossian (Μέλος της Ένωσης Αρμένιων Νομικών και Δικαστών) και Bernard Coulie (Επίτιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου UCL και καθηγητής  Αρμενικών, Γεωργιανών και Βυζαντινών Σπουδών). Συμμετείχαν: ο Πρέσβης της Αρμενίας στο Βέλγιο-Λουξεμβούργο και ΕΕ Avet Adonts, η Αρμένικη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ και η Αρμένικη Ευρωπαϊκή  Ομοσ-πονδία για το Δίκαιο και τη Δημοκρατία.

Η Ε. Θεοχάρους, με αφορμή την Εθνική Ημέρα των Αρμενίων, αλλά και την Άλωση της Πόλεως, εστίασε στο ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της αναγνώρισης των  βάρβαρων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. «Αρκετές οι γενοκτονίες τον 20ο αιώνα. Δε ζητάω εκδίκηση, αλλά την ανάληψη της ευθύνης και δράσης για την προστασία των ανθρωπίνων ζωών και κυρίως την καταδίκη των εγκλημάτων που διεπράχθησαν εναντίον, όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά και κατά των Ελλήνων του Πόντου, της Μ. Ασίας και το 1974 κατά των Κυπρίων, για τα οποία, οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι.»

Ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, διερωτήθηκε,  εάν η Τουρκία προτίθεται να αναγνωρίσει το έγκλημα της εις βάρος της Ελλάδας και της Αρμενίας και να αναγνωρίσει τις ευθύνες της. Τόνισε ότι, εν παρόδω,  ο κανιβαλισμός της Τουρκίας, έχει προκαλέσει την κάθαρση και τον αφανισμό ολόκληρων εθνών, εξαιτίας της Τουρκικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αμφισβητώντας τις δημοκρατικές δάφνες που έχει δεχτεί ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Avet Adonts, εξέφρασε την πρόθεσή του, να συζητηθεί το ζήτημα της γενοκτονίας στο ΕΚ, την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ου αιώνα, τονίζοντας παράλληλα, πως 1,5 εκ. Αρμένιοι σκοτώθηκαν εξαιτίας της ρίζας τους. Η καταδίκη και η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της πρόληψης της, για αποφυγή ενδεχόμενων τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. Το Αρμενικό Έθνος, δεν πέθανε, επιβίωσε και συνεχίζει να ζει και να αναπτύσσεται.

Στη συνέχεια εστίασε στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία και τη διάνοιξη των συνόρων, χωρίς περιορισμούς, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα που υπεγράφησαν το 2009.

Ως προς τη γενοκτονία, ο Πρόεδρος  της  Αρμενικής Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας  για το Δίκαιο και τη Δημοκρατία, Gaspar Karapetyan, υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναγνώρισης της γενοκτονίας από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, όπως επίσης και να σταματήσει να κατηγορεί τους Αρμενίους για προπαγάνδα. Η γενοκτονία, δεν ήταν ποτέ συζητήσιμη σημείωσε ο G.  Karapetyan, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι, πρέπει να δοθεί προσοχή στη νέα γενιά και ελπίζοντας πως, η σημερινή συζήτηση θα στείλει ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία, για την αναγκαιότητα της ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των γειτονικών κρατών.

Στο ζήτημα της ποινικοποίησης και της αναγκαιότητας για τη συμφιλίωση μεταξύ των εθνών και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστίασε κατά κύριο λόγο, η Valιrie Boyer, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας νομοθεσίας για την ειδική αναγνώριση της γενοκτονίας. Ζήτησε τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού νόμου για την καταπολέμηση και την πρόληψη, τέτοιου είδους εγκλημάτων, στο μέλλον. Ως προς τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας, επεσήμανε ότι, οι επαφές της Τουρκίας με το Αζερμπαιτζάν και τον Πρόεδρο, IIham Aliyev, δυσχεραίνουν την υπάρχουσα κατάσταση και οδηγούν στην αποκρυστάλλωση του νομοσχεδίου – ψηφίστηκε αλλά δεν εγκρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο- που έχει καταθέσει στο Γαλλικό Κοινοβούλιο για την ποι-νικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας.

H V. Boyer, εξέφρασε την επιθυμία της να ενημερωθεί περισσότερο ο Γαλλικός λαός, σχετικά με το θέμα της γενοκτονίας, κυρίως μέσω των ΜΜΕ. Σε ερώτηση εάν, έχει συζητήσει με τις Τουρκικές Αρχές για το θέμα της ποινικοποίησης, απάντησε «όχι, δεν έχω συνάψει συζητήσεις, είμαι Γαλλίδα και διατίθεμαι να προτείνω ένα Γαλλικό νόμο.»

Να μην ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, ζήτησε η Boyer,  επισημαίνοντας, πως ακόμη και εάν αναγνωριστεί η γενοκτονία  από την Τουρκική πλευρά, δεν θα καταστεί αρκετό αυτό, για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Έ- νωση.

Ο Sιvag Torossian, αναφέρθηκε με νομικούς όρους στο νόμο Boyer, όπως τον ονομάζει, ενώ εστίασε κυρίως στα ζητήματα των αδικημάτων της άρνησης και του αναθεωρητισμού υποστηρίζοντας πως, είναι εναντίον του συντάγματος. Τόνισε την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός νόμου για τη γενοκτονία.

Ο Bernard Coulie, επικεντρώθηκε στη σημασία του παρελθόντος και της ιστορίας, υπογραμμίζοντας, πως μόνο με την αναγνώριση του παρελθόντος, θα  κατανοηθεί το έγκλημα των γενοκτονιών και η μοναδικότητά τους. Ο κόσμος έχει την αίσθηση πως δεν εμπλέκεται όσο θα έπρεπε στα ζητήματα αυτά.  Ως κύριους λόγους της γενοκτονίας, παρέθεσε το στιγματισμό, την ταπείνωση και τον καιροσκοπισμό, διότι οι Αρμένιοι μπήκαν εμπόδιο στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας. Η συμφιλίωση των εθνών είναι μία θετική κίνηση, αλλά, δυστυχώς η άρνηση είναι ένα στοιχείο ομιλητικό και ενστικτώδες.

Η Αρμένικη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, εστίασε στο ζήτημα της γενοκτονίας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ποτέ σταματήσει. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της εξάπλωσης της τρομοκρατίας στη Μεσόγειο, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη Συρία, στη Χριστιανική και Αλεβιτική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ENP), αντιμετωπίζει πλέον την απειλή της τρομοκρατίας.

Σε μία διαδραστική συζήτηση, προς το τέλος της 3ης φάσης της συζήτησης, επισημάνθηκαν τα εξής στοιχεία:

· Η αναγκαιότητα της αναγνώρισης και τιμωρίας της γενοκτονίας

· Η σημασία της πρόληψης προς αποφυγήν μελλοντικών τέτοιων γεγονότων

· Η αναγκαιότητα θέσπισης και επιβολής ενός Ευρωπαϊκού νόμου

· Το ανθρώπινο είδος είναι θύτης (εγκληματίας) και θύμα

· Στόχος είναι η απονομή δικαιοσύνης

 

Πηγή: azador.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι