Menu

Κωνσταντινούπολη: Μεγάλη διαδήλωση για την επέτειο δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

Απαίτηση να διελυκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Χραντ Ντινκ

"Είμαστε όλοι Hrant Είμαστε όλοι Αρμένιοι", γράφει το πανώ που κουβαλούσαν οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.

Πολυάριθμοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την έβδομη επέτειο της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. 
«Το κράτος φονιάς πρέπει να δώσει λογαριασμό», φώναζαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ.
«Είμαστε όλοι Χραντ Ντινκ. Είμαστε όλοι Αρμένιοι», φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν να διαλευκανθούν οι συνθήκες του φόνου και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο Χραντ Ντινκ, 52 ετών, ήταν διάσημη φυσιογνωμία της μικρής αρμενικής κοινότητας της Τουρκίας. Σκοτώθηκε  στις 19 Ιανουαρίου 2007 με δύο σφαίρες στο κεφάλι από έναν 17χρονο υπερεθνικιστή μπροστά από τα γραφεία της Agos, της δίγλωσσης τουρκοαρμενικής επιθεώρησης την οποία διηύθυνε.
Ο Χραντ Ντινκ εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, αλλά οι τούρκοι εθνικιστές τον μισούσαν επειδή είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι υποστηρικτές του Χραντ Ντινκ είναι πεπεισμένοι πως οι υποκινητές  του φόνου προστατεύονται από το κράτος και απαιτούν να διεξαχθεί έρευνα σε μεγαλύτερο βάθος για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη δολοφονία.
Ένας πρώην πληροφοριοδότης της αστυνομίας, ο Ερχάν Τουρτσέλ, ο οποίος κατηγορείται ως ένας από τους υποκινητές του φόνου, κατηγόρησε την αστυνομία στη διάρκεια της δίκης του, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δεν έκανε τίποτε ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να γίνει το έγκλημα.
Ο δολοφόνος του Χραντ Ντινκ, ο Ογκούν Σαμάστ, ένας φοιτητής που ήταν 17 ετών όταν διέπραξε το φόνο, παραδέχθηκε την ενοχή του και το 2011 του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 23 ετών.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, ο εγκέφαλος και ύποπτος ως υποκινητής του φόνου Γιασίν Χαγιάλ καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ισόβια κάθειρξη, αλλά οι δικαστές απήλλαξαν άλλους 18 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων τον Ερχάν Τουρτσέλ, αποφαινόμενοι πως δεν υπήρξε συνωμοσία.
Εντούτοις το Μάιο του 2013 το Εφετείο έδωσε εντολή να διεξαχθεί νέα δίκη, υποστηρίζοντας αντιθέτως πως ενδέχεται να υπάρχει συνωμοσία.
 
 
 
Πηγή: tovima.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ομιλία για την Αρμενική ιστορία από τον Κήπο Σεμινάρια

Ο Κήπος Σεμινάρια σας προσκαλεί μια ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα αναδρομή στην Αρμενική ιστορία, τέχνη και κουλτούρα από τον Χόβικ Κασαπιάν της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Ερεβάν της Αρμενίας και την Γκούλα Κασαπιάν.
Μια συζήτηση για την ιστορική-πολιτιστική διαδρομή του Αρμενισμού της Θεσσαλονίκης, την κοινωνική του ένταξη/ενσωμάτωση, την πολιτιστική του διαφοροποίηση και εν τέλει την πολιτιστική του ταύτιση με τις υπόλοιπες κοινότητες της πόλης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με το αρμενικό ζήτημα.
Ιστορική αναδρομή,αρμενικές διεκδικήσεις του σήμερα και σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας.
Η γνωριμία μας με την Αρμενία θα πραγματοποιηθεί μέσα από δύο διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο, στις 22 και 29 Ιανουαρίου στις 19.00 στον πολυχώρο design ApoDec, Στρ.Σφέτσου 3, Κέντρο.

 

Πηγή: cityportal.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter