Menu

Προϊόντα της Θράκης σε σεμινάριο νέων στο Γκόρις της Αρμενίας

Οι συμμετέχοντες κατά την παραμονή τους παρακολούθησαν σεμινάρια Καταπολέμησης Στερεοτύπων και Προκαταλήψεων στο πλαίσιο του προγράμματος Youth in Action.

Στην περιοχή Γκόρις της νότιας Αρμενίας βρέθηκαν για 8 μέρες νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκτός από την οικοδέσποινα χώρα, εκπροσωπήθηκαν η Ουκρανία, η Γεωργία, η Ιταλία, η Σλοβενία και φυσικά η Ελλάδα. Κατά την παραμονή τους παρακολούθησαν σεμινάρια καταπολέμησης στερεοτύπων και προκαταλήψεων στο πλαίσιο του προγράμματος Youth in Action , System & G μέσω του Europe Direct Κομοτηνής. Σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση συμμετείχε και ο Κομοτηναίος Κώστας Παναγιωτόπουλος ως παλιός γνώριμος του Europe Direct Κομοτηνής. Πήρε μέρος στο πρόγραμμα ως μέλος μίας τετραμελούς ομάδας αποτελούμενη από τρεις νεαρές εθελόντριες που προέρχονταν από την Αθήνα. Είχαν όλοι μαζί την ευκαιρία να επισκεφτούν την Αρμενία και παράλληλα να διαπιστώσουν πως τα στερεότυπα επηρεάζουν τη ζωή των ολόκληρων κοινωνιών. 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι νέοι δημιούργησαν ταινίες μικρού μήκους με θεματική τις πολιτισμικές διαφορές και την ανοχή. «Κάναμε κάποιες προσομοιώσεις και είδαμε ποια είναι η θέση της γυναίκας στην Ινδία.
Συμμετείχαμε σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι γυναίκες έπρεπε να ταΐζουν στο στόμα τους άνδρες. Χωρίς να γνωρίζουμε συμμετείχαμε στο παιχνίδι και κάποιοι παρακολουθούσαν τις αντιδράσει μας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Οι νέοι κλήθηκαν επίσης να εκφράσουν τη δική τους άποψη για τις διαπολιτισμικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας.  Προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα στερεότυπα με τη δημιουργία και μελετώντας τις αντιδράσεις των άλλων. Ακόμα είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους, στην οποία συμμετείχε μία νεαρή γυναίκα να καπνίζει δημοσίως.  
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ 
Η γυναίκα κάπνιζε και οι υπόλοιποι νέοι κατέγραψαν με κάμερα τις αντιδράσεις των περιστατικών. Επιλέχθηκε αυτό το πείραμα, γιατί όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην συγκεκριμένη επαρχία της Αρμενίας μία γυναίκα που καπνίζει δημοσίως θεωρείται ελευθέρων ηθών. «Αποτέλεσμα του πειράματος που κάναμε ήταν ορισμένοι περαστικοί στη θέα της γυναίκας να καπνίζει δημόσια να φτύνουν κάτω, να γυρίζουν το πρόσωπο τους ή να σχολιάζουν αυτό που βλέπουν. Το ενδιαφέρον ήταν ότι αυτές οι αντιδράσεις προέρχονταν ακόμα και από τις γυναίκες». 
 
ΓΕΥΣΕΙΣ ΘΡΑΚΗΣ 
Πέρα από τη συμμετοχή στο σεμινάριο η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συναντήσει Αρμενίους με ελληνική καταγωγή, ακόμα και ελληνικά προϊόντα στα ράφια καταστημάτων. Αυτό το γεγονός εξέπληξε θετικά τον Κώστα Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής κλήθηκαν να παρουσιάσουν ορισμένα από τα τοπικά προϊόντα που πήραν μαζί τους από την Ελλάδα. Τα τοπικά προϊόντα της Θράκης όπως το σουτζούκ λουκούμ, ο ελληνικός καφές,  το ούζο, και διάφορα άλλα παρουσιάστηκαν σε μία πολύ-πολιτισμική βραδιά με χορό, τραγούδι και φαγητό. Επίσης μοιράστηκαν έντυπα τουριστικού περιεχομένου για τη Θράκη και διάφορα νησιά της Ελλάδας.  Οι ξένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν την Ελλάδα και να μάθουν λίγα στοιχεία για τον πολιτισμό της. 
 
Όλγα Τσιούλφα 
 
 
Πηγή: xronos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι