Menu

Τι προβλέπει το διάταγμα Πούτιν για Τατάρους, Αρμένιους και Ελληνες της Κριμαίας που διώχτηκαν επί Στάλιν

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα του Πάσχα πως έχει υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Ελληνες, που είχαν υποφέρει ή και εκτοπιστεί την περίοδο κυριαρχίας του Ιωσήφ Στάλιν.
Το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, αναφέρει πως έχει σκοπό «να αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοσύνη και να απομακρύνει τις συνέπειες του παράνομου εκτοπισμού (των μειονοτικών ομάδων) και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους».
Ανέφερε πως η Ρωσία θα «καλλιεργήσει τη δημιουργία και ανάπτυξη εθνικών-πολιτιστικών αυτονομιών» για τις ομάδες –κάτι που σημαίνει μικρές αλλαγές για τους Τατάρους της Κριμαίας οι οποίοι έχουν τη δική τους συνέλευση– και θα επιτρέπει τη βασική εκπαίδευση στις μητρικές τους γλώσσες.
Ο Στάλιν εκτόπισε μαζικά τους Τατάρους της Κριμαίας στην Κεντρική Ασία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία, και πολλοί πέθαναν σε φρικτές συνθήκες κατά την άφιξή τους στην εξορία.
Στους Τατάρους μουσουλμάνους (που αριθμούν 300.000 και αποτελούν τώρα το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας) επιτράπηκε να επιστρέψουν κατά τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, η κατάρρευση της οποίας το 1991 άφησε την Κριμαία στην ανεξάρτητη Ουκρανία.
Πολλοί απείχαν από το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, από τους οποίους δύο εκατομμύρια είναι κυρίως Ρώσοι, υποστήριξε την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.
«Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ταταρικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Έλληνες – όλοι εκείνοι που υπέφεραν (στην Κριμαία) στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν», δήλωσε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι