Menu

Ρωσικές ασκήσεις με MiG-29 στην Αρμενία

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας τύπου Mig-29 άρχισαν στις 2 Απριλίου 2015, ασκήσεις στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις της Αρμενίας, Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Όπως μάλιστα αναφέρεται, στην άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, ομάδες συντήρησης και περισσότερες από 30 μονάδες εφοδιασμένων με ειδικό στρατιωτικό αεροπορικό εξοπλισμό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Η άσκηση προβλέπεται να κρατήσει τρεις ημέρες και θα γίνει εξάσκηση αεροπορικής κάλυψης επίγειων δυνάμεων. Επιπλέον, θα γίνει καταστροφή "βομβιστών" καθώς και συγκροτημάτων βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει ο επιτιθέμενος φανταστικός εχθρός.

Απόδοση Βαλκανικό περισκόπιο

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση φωτογραφίας της Βουλής για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Κύπρος θυμάται τη φρίκη.

Όταν ένας άνθρωπος ζήσει τη φρίκη, σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεχάσει, τις περισσότερες φορές όμως τον συνοδεύει για ολόκληρη του τη ζωή. Όταν ένας λαός ζήσει όμως τη φρίκη, όπως ο λαός των Αρμενίων, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να θυμάται και να διεκδικεί, η φρίκη αυτή να μην επαναληφθεί.

Η φετινή χρονιά είναι συμβολική και μεγάλης σημασίας για όλους τους Αρμένιους, καθώς στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία, την οποία κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει ως μια από τις πιο φρικτές σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας και κατά την οποία υπολογίζεται ότι 1 με 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από τους Οθωμανούς.

«Θυμάμαι και διεκδικώ» είναι ακριβώς και το μήνυμα που επέλεξε να στείλει η Κρατική Συντονιστική Επιτροπή της Αρμενίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις στον κόσμο με αφορμή την εκατονταετή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

«Το σύνθημα αυτό αποτελεί» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Γκαλούστ Σαχακιάν, «πανανθρώπινο μήνυμα για την καταδίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας και όλων των άλλων γενοκτονιών που έχουν διαπραχθεί».

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική - ειδησεογραφική μαρτυρία». Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλούστ Σαχακιάν.

«Όσο επώδυνη και τραγική είναι η μνήμη αυτών των γεγονότων, άλλο τόσο είναι υποχρεωτική και η διάδοση από γενιά σε γενιά της εντολής `Ποτέ ξανά`» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας εξηγώντας πως η η προβολή αυτού του μοναδικού φωτογραφικού υλικού που μαρτυρεί το γεγονός της μεγάλης τραγωδίας της εν ψυχρώ εξολόθρευσης και εκτοπισμού των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων, έχει ως αποστολή να διαφυλαχθεί ζωντανή η μνήμη και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά για το τρομερό έγκλημα που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

«Η έκθεση αυτή μαρτυρεί από μόνη της ότι όσος χρόνος και να περάσει `εμείς θα θυμόμαστε και θα διεκδικούμε`» και πως «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται» διεμήνυσε ο κ. Σαχακιάν.

Στη νότια αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκλονιστικές φωτογραφίες – ντοκουμέντα της Γενοκτονίας των Αρμενίων ενώ στη βόρεια αίθουσα φιλοξενούνται αντίγραφα από πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου της εποχής τα οποία αναφέρονται στις σφαγές και στη Γενοκτονία.

Στην κεντρική αίθουσα θα προβάλλεται απόσπασμα από την ταινία «Πλειστηριασμός ψυχών (Auction of Souls)» η οποία γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1918 και βασίζεται στο βιβλίο «Ο βιασμός της Αρμενίας (Ravished Armenia) της επιζήσασας Αουρόρα Μαρντιγκανιάν, η οποία κατάφερε, μετά που έζησε μπροστά στα μάτια της την άγρια δολοφονία των γονιών και των αδελφιών της, να αποδράσει από το χαρέμι του Τούρκου Κεμάλ Εφέντη και να καταφύγει τελικά στην υπό τον έλεγχο των Ρώσων πόλη Ερζερούμ και από εκεί να καταλήξει τελικά στη Νέα Υόρκη όπου και εγκαταστάθηκε.

Στην κεντρική αίθουσα εκτίθεται επίσης η ενότητα «Αρμενική Γενοκτονία και Κύπρος» που περιλαμβάνει τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Γενοκτονία και το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 η κυπριακή Βουλή για ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκαλούστ Σαχακιάν εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου αλλά και τον Αντιπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρκτές Μαχτεσιάν, όπως επίσης και σε όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας καθώς και προς όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης.

 

 

Πηγή: KYΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος τιμά την μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων με έκδοση κοινού γραμματοσήμου

Στην ταυτόχρονη κυκλοφορία αναμνηστικού γραμματοσήμου προχώρησαν τα Ταχυδρομεία Κύπρου και Αρμενίας, σε μια κίνηση τιμής για τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας, προσδοκώντας παράλληλα να μεταφέρουν το κοινό μήνυμα των δύο χωρών για δικαίωση σε όλο τον κόσμο, γράφει η εφημερίδα ‘Αλήθεια’ της Κύπρου και συνεχίζει:

Το γραμματόσημο, που τίθεται από σήμερα σε κυκλοφορία στην Κύπρο και στην Αρμενία ταυτόχρονα, απεικονίζει το κτίριο του ορφανοτροφείου Μελκονιάν, στη Λευκωσία, που αποτελεί σημείο αναφοράς της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Λευκωσία, για την παρουσίαση της κοινής έκδοσης του γραμματοσήμου, εγκαινιάζοντας παράλληλα και τις εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, παρόντες ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Η πρωτοβουλία της έκδοσης ανήκει στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και στον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Η κοινή έκδοση γραμματόσημου των Κυπριακών Ταχυδρομείων και των Ταχυδρομείων της Αρμενίας «θα μεταφέρει το μήνυμα της οφειλόμενης τιμής και της ανάμνησης προς τα θύματα της γενοκτονίας, σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα, η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει ποτέ την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων» ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αρμενική κοινότητα της Κύπρου, λέγοντας ότι αποτελούσε και αποτελεί ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του λαού, ενώ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους για το διαρκές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων της αρμενικής κοινότητας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «έχουν παρόν και μέλλον» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία Κύπρου και Αρμενίας μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, με την Κύπρο να συνεισφέρει σημαντικά ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

 

 

 

Πηγή: echedoros-a.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Turkish Pastor Visits Fresno Church Asking Forgiveness From Armenians for Genocide

This month, Armenians worldwide will mark the 100th commemoration of the Armenian Genocide, where 1.5 million Armenians died at the hands of Ottoman Turks.

About 50,000 Armenians live in the Central Valley.

Thursday, a Turkish pastor visited the First Armenian Presbyterian Church in Fresno to apologize for the crimes his ancestors committed against Armenians.

It's an atrocity that the Turkish government denies.

And it was only about seven years that a Turkish pastor learned what happened when he visited the Armenian Genocide museum in Armenia's capital city.

"Ashamed--and I cried. I had goosebumps," he said.

He asked us not to identify him for security reasons. He's in the U.S. as a refugee fleeing religious persecution.

Thursday, he brought his message to the congregation of the First Armenian Presbyterian Church asking for forgiveness.

"I'm asking you, please forgive my nation. Please forgive my nation. They are guilty. They are guilty in God's eyes. They are guilty in your eyes," he said tearfully.

His message was received with tears and applause.

Pastor Greg Haroutunian of the First Armenian Presbyterian Church called it an important step in the healing process.

"Our people are hearing this for the first time. And some of them in their 80s are just overwhelmed. They can't believe this is happening. They're hearing it for the first time," Haroutunian said.

With 50,000 Armenians living in the Central Valley, no doubt, the message won't be received the same way by every person.

Church member Art Terzian said he shook the Turkish pastor's hand in appreciation.

"I admire him because he feels guilty, and he had nothing to do with it; that's his grandfathers," Terzian said.

More than 20 nations formally recognize the Armenian Genocide. In the U.S., 43 states do as well, but the U.S. as a whole has not.

Last month, Congressman David Valadao introduced a resolution to formally recognize the Armenian Genocide.

 

 

Source: horizonweekly.ca

Διαβάστε περισσότερα...

Οργισμένη η Τουρκία με την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας από την Κύπρο

Η ιστορική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο να ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της ποινικοποίησης της άρνησης των γενοκτονιών, ενόψει της 24ης Απριλίου Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία.

«Δεν αναγνωρίζουμε τις νομικές
πράξεις της ελληνοκυπριακής
διοίκησης νοτίου Κύπρου γι' αυτό και
δεν είναι άξιο σχολιασμού».

Σε σχετική ερώτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τροποποίηση του νόμου περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου, το οποίο καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση εγκλημάτων πολέμου όταν τα εγκλήματα αυτά έχουν αναγνωριστεί με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναγνωριστεί ή όχι από διεθνές δικαστήριο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του τουρκικού υπ.Εξ. δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε τις νομικές πράξεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου γι' αυτό και δεν είναι άξιο σχολιασμού».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτοί που εκμεταλλεύονται τα γεγονότα του 1915, όπως μέχρι σήμερα έτσι και από δω και μπρος, δεν θα καταφέρουν να πετύχουν κανένα αποτέλεσμα.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

"100 χρόνια μετά..." | 12 Αρμένιοι εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν | επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος διοργανώνει και παρουσιάζει την ιστορική έκθεση με τίτλο «100 χρόνια μετά…». Θέμα της έκθεσης είναι η γενοκτονία των Αρμενίων, τα γεγονότα και οι συνέπειες, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη αυτή γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για μία εικαστική συνομιλία Αρμενίων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Κεντρικός καλλιτέχνης είναι ο Gagik Altunyan, αρμενικής καταγωγής, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ο δημιουργός των 2 βασικών έργων της έκθεσης: ενός γλυπτού μεγάλων διαστάσεων και μίας ζωγραφικής εγκατάστασης μικτής τεχνικής μήκους 15μ. Το γλυπτό αποτυπώνει την ιστορία της οικογένειάς του κατά την περίοδο της γενοκτονίας, μία από τις πολλές που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά και φανερώνουν την έκταση της καταστροφής του αρμενικού λαού: ο παππούς του και η μικρή του αδερφή ήταν οι μόνοι διασωθέντες ενός ολόκληρου χωριού, και μέσα από πολλές δυσκολίες και δοκιμασίες, ενώ χάθηκαν και βρέθηκαν ξανά, ήταν τα μόνα «κλαριά» του «δέντρου» της οικογένειας που κατάφεραν να «αναπτυχθούν».

Ενάντια στον κίνδυνο μιας «γενοκτονίας της μνήμης», η έκθεση εκτυλίσσεται μέσα από το πρίσμα 2 διαφορετικών οπτικών. Σε πρώτη ανάγνωση, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με όλη την θηριωδία της γενοκτονίας, με την αίσθηση και τα τραύματα που προκάλεσε στα θύματα και τους επιζώντες ή απογόνους τους, αποτυπωμένα στην εικαστική εγκατάσταση του Gagik Altunyan. Σε δεύτερο επίπεδο, οι καλλιτέχνες προβάλλουν μέσα από τα έργα τους τη σημερινή πραγματικότητα, ιδωμένη από μία αισιόδοξη οπτική γωνία αποπνέοντας ένα μήνυμα αναγέννησης, δημιουργίας «μέσα από την στάχτη» και συνέχισης της ζωής.

Το 2015 είναι αδιαμφισβήτητα μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, καθώς κλείνουν 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία συμβολικά τοποθετείται την 24η Απριλίου 1915. Η διεθνής κοινότητα, με αποφάσεις και ψηφίσματα διεθνών οργανισμών, αλλά και σειράς χωρών - μεταξύ αυτών και της Ελλάδος -, έχει αναγνωρίσει και καταδικάσει το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας. Το γεγονός, όμως, ότι η σύγχρονη Τουρκία δεν το έχει ακόμη
αναγνωρίσει και καταδικάσει, επιβάλλει να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθεια για την διατήρηση της μνήμης αλλά και της τιμής και δικαίωσης των θυμάτων.

Ο κίνδυνος, η ιστορία πράγματι να επαναλαμβάνεται είναι εμφανής, και η άγνοια των λαών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου για τις συνέπειες και την σημασία αυτής της θηριωδίας μπορεί να αποβεί μοιραία. Όπως λέει και ο Ουρουγουανός συγγραφέας, Eduardo Galeano , «γνωρίζουμε ότι η απώλεια της μνήμης μας υποθηκεύει το μέλλον. Εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν από το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να δεχτούν το μέλλον τους χωρίς τη δυνατότητα να το ονειρευτούν».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Gagik Altunyan, Gagik Ghazanchyan, Albert Hakobyan, Sarkis Hamalbashian, Haik Mesropian, Εοζέν Αγκοπιάν, Άννα Γκαμαριάν, Aρακέλ Γκριγκοριάν, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Εδουάρδος Σακαγιάν, Μηνάς Σεμερτζιάν και Μαριάμ Τσακιριάν.,

Η έκθεση είναι υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα κρασιά των Αμπελώνων Μάρκου
Χορηγοί επικοινωνίας είναι το culture now, Global View και το art22.

Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 16 – 30 Απριλίου 2015
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18

 

 

Πηγή: heyevent.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης

Τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε μια ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψη, αναφερόμενος σε κοινή ιστορική μοίρα των δύο λαών, ενώ από πλευράς του ο κ. Sahakyan αναφέρθηκε σε ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρόκειται για “μια ιστορική επίσκεψη για την Κύπρο γιατί συμπίπτει με τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γενοκτονία εις βάρος του αρμενικού έθνους από τους νεοθωμανούς”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η Κύπρος πρώτη στον κόσμο έθεσε το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και της ανάγκης αναγνώρισης της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1965 από τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος με ψήφισμα της Βουλής το 1975 ,αναγνώρισε τη γενοκτονία εις βάρος του αρμενικού έθνους, ψήφισμα το οποίο επαναλήφθηκε το 1982, ενώ το 1990 η Βουλή των Αντιπροσώπων με ομόφωνο ψήφισμά της καθόρισε την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

“Το αρμενικό έθνος είναι ένα αδελφό έθνος με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέραν των πανάρχαιων ιστορικών δεσμών έχουμε και την κοινή ιστορική μοίρα. Γιατί και ο κυπριακός λαός υπήρξε και είναι θύμα της τουρκικής αγριότητας, του τουρκικού επεκτατισμού, αφού η τουρκική κατοχή εδώ και 41 σχεδόν χρόνια συνεχίζεται και παραβιάζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας” είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Συνέχισε λέγοντας ότι “συνδετικός κρίκος μεταξύ του κυπριακού και του αρμενικού λαού είναι η αρμενική κοινότητα στην Κύπρο που αποτελεί κόσμημα της κυπριακής κοινωνίας”.

Υπενθύμισε δε ότι με τη συνταγματική κατοχύρωση που υπάρχει, η θρησκευτική ομάδα των Αρμενίων μετέχει δια εκλεγμένου αντιπροσώπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan ανέφερε από πλευράς του ότι για άλλη μια φορά αυτές τις μέρες η Κύπρος και η Αρμενία “επιβεβαιώνουμε τη συνεργασία και τη φιλία μας”.

“Βρισκόμαστε σε μια φιλική χώρα και θα προσπαθήσουμε στο πλαίσιο των  συναντήσεων να δώσουμε λογικές λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν” είπε, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στα διεθνή φόρα.

Όπως ανέφερε, στις 24 Μαρτίου η Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων, που αποτελεί “ένδειξη ότι όλος ο κόσμος θα ενωθεί και θα πει ένα μεγάλο όχι στις καταστροφές, τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα”.

“Είμαστε βέβαιοι και σίγουροι ότι η ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη θα νικήσει και θα έρθει η εκείνη η μέρα που όλοι οι πανάρχαιοι λαοί θα έχουν μεγαλύτερη συμβολή και θα αυξηθεί ο ρόλος τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι” είπε.

Οι κ.κ. Ομήρου και Sahakyan παρέστησαν μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στη Βουλή, στην παρουσίαση αναμνηστικού γραμματοσήμου που εξέδωσαν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία με την ευκαιρία των εκατόν χρόνων από τη γενοκτονία, ενώ αύριο θα εγκαινιάσουν έκθεση ιστορικής σημασίας που τεκμηριώνει τη γενοκτονία εις βάρος του αρμενικού έθνους. Ο κ. Sahakyan θα έχει την ευκαιρία να προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Ομήρου: Διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών δεν νοούνται

Η τουρκική αδιαλλαξία, αλαζονεία και επιμονή σε λύση δύο κρατών πόρρω απέχει από συμπεριφορά κράτους που δρα στο διεθνές σύστημα, σεβόμενο το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ παράλληλα επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, καταπατούν το εθιμικό δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλούστ Σαακιάν, κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, είπε ότι οι παραβιάσεις και οι απειλές αυτές εξώθησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών είναι αδιανόητη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η επιμονή μας στην κατοχύρωση των δικαίων του λαού της Κύπρου, του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και των εποίκων, αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας εύρυθμης, ευνομούμενης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας και στην ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του κυπριακού λαού, υπό συνθήκες ασφάλειας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατά τραγικό τρόπο συνδέει την ιστορική μοίρα των λαών της Αρμενίας και της Κύπρου και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αντιπαρατάσσει την ισχύ έναντι του δικαίου, την επιβουλή έναντι των ειρηνικών προθέσεων και πρακτικών, ανέφερε ότι ασυγχώρητο έγκλημα της Τουρκίας συνιστά και η εφαρμογή εθνοκάθαρσης έναντι της Κύπρου, τόσο κατά την εισβολή του 1974 όσο και μέσω της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της χώρας και το μαζικό εποικισμό του, καθώς και μέσω της βεβήλωσης ιερών χώρων και μνημείων και της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβανομένων μνημείων που δημιουργήθηκαν από την αρμενική διασπορά.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σαακιάν με αισθήματα τιμής, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, όπως ανέφερε, επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Βουλής στους αγώνες της Αρμενίας και επαναδιατύπωσε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη της Αρμενίας στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και απελευθέρωση και για την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι η πολύ σπάνια περίπτωση προσφώνησης της Ολομέλειας του Σώματος από Πρόεδρο ξένου Κοινοβουλίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και σαφή επιβεβαίωση της διαχρονικής φιλίας των χωρών και των λαών και επέχει ταυτόχρονα συμβολισμό της ξεχωριστής τιμής που αποδίδουμε στην τραγική επέτειο του Αρμενισμού, στα αθώα θύματα αυτής της μαύρης σελίδας στην ιστορία της σύγχρονης ανθρωπότητας, αλλά και σε όσους τάχθηκαν να μην ξεχνούν.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε περαιτέρω ότι η επίσημη επίσκεψή του κ. Σαακιάν στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της 100ης Επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας, εμπεριέχει ιδιαίτερη βαρύτητα και προσθέτει ακόμα μια σφραγίδα πεντηκονταετίας στις σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας, καθώς παραπέμπει στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η νεαρή ακόμη Κυπριακή Δημοκρατία ήγειρε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών, μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα σε διεθνές βήμα, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 26 Ιανουαρίου 1965.

Η Κύπρος, εξάλλου, αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία, καθιερώνοντας με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1990, την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους, μετά από άλλα δύο ψηφίσματα για τη Γενοκτονία, το 1975 και το 1982 ανέφερε ο κ. Ομήρου για να προσθέσει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, πιστή στη μνημόνευση του αποτρόπαιου αυτού γεγονότος, επαναλαμβάνει την έκκληση της προς τη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας, εκφράζοντας τη σταθερή και συνεπή υποστήριξή της στο δίκαιο αίτημα της Αρμενίας για απόδοση δικαιοσύνης και στηλιτεύοντας την κατ’ εξακολούθηση εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, που αρνείται να απολογηθεί για τις βαρύτατες και ανεξίτηλες ευθύνες της.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως το νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε ακόμα ένα βήμα και τροποποιώντας σήμερα το πρωί τον Νόμο «Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου», ποινικοποίησε την άρνηση της Γενοκτονίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι “θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειες της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, για συντονισμό της δράσης στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά κοινοβουλευτικά βήματα.

Στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής παρέστησαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου και μέλη της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων.

 

 

 

Πηγή: typos.com.cy

Διαβάστε περισσότερα...

Στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας κοινή έκδοση γραμματοσήμου Κύπρου - Αρμενίας

Στην ταυτόχρονη κυκλοφορία αναμνηστικού γραμματοσήμου προχώρησαν τα Ταχυδρομεία Κύπρου και Αρμενίας, σε μια κίνηση τιμής για τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας, προσδοκώντας παράλληλα να μεταφέρουν το κοινό μήνυμα των δύο χωρών για δικαίωση σε όλο τον κόσμο.

Το γραμματόσημο, που τίθεται από σήμερα σε κυκλοφορία στην Κύπρο και στην Αρμενία ταυτόχρονα, απεικονίζει το κτίριο του ορφανοτροφείου Μελκονιάν, στη Λευκωσία, που αποτελεί σημείο αναφοράς της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Λευκωσία, για την παρουσίαση της κοινής έκδοσης του γραμματοσήμου, εγκαινιάζοντας παράλληλα και τις εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, παρόντες ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία της έκδοσης ανήκει στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και στον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Η κοινή έκδοση γραμματόσημου των Κυπριακών Ταχυδρομείων και των Ταχυδρομείων της Αρμενίας «θα μεταφέρει το μήνυμα της οφειλόμενης τιμής και της ανάμνησης προς τα θύματα της γενοκτονίας, σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα, η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει ποτέ την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων» ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αρμενική κοινότητα της Κύπρου, λέγοντας ότι αποτελούσε και αποτελεί ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του λαού, ενώ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους για το διαρκές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων της αρμενικής κοινότητας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «έχουν παρόν και μέλλον» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία Κύπρου και Αρμενίας μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, με την Κύπρο να συνεισφέρει σημαντικά ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στους δεσμούς της Κύπρου με την Αρμενία, ενώ ευχήθηκε το γραμματόσημο να μεταφέρει το κοινό μήνυμα των δύο χωρών για δικαίωση σε όλες τις γωνιές της οικουμένης.

Όπως είπε, τις δύο χώρες συνδέει η αναζήτηση του δικαίου έναντι της Τουρκίας που, αφενός, εξακολουθεί να καταπατά ευρωπαϊκό έδαφος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και αφετέρου, συνεχίζει τους τακτικισμούς της άρνησης της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Άγκυρα προτάσσει το δίκαιο της ισχύος έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ εκατό χρόνια αφότου οδήγησε βάναυσα στο θάνατο ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιους, συνεχίζει την άτεγκτη στάση της, μη παραδεχόμενη το στυγερό αυτό έγκλημα.

Είπε εξάλλου ότι με αυτήν την εκδήλωση μνήμης, «αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας, αλλά και στους ευεργέτες Μελκονιάν, που τίμησαν τις ρίζες τους», ενώ τιμάται και η ίδια η Αρμενία και η Αρμενική Διασπορά, «που κράτησαν τη φλόγα αναμμένη και για τις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Κύπρο, είπε ότι «όπως είναι αδύνατον να διαγράψουμε τον πόνο και την οδύνη από τη μνήμη, ακριβώς έτσι είναι και αδύνατον να ξεχάσουμε τον λαό και το κράτος της Κύπρου, όπου πολλοί συμπατριώτες μας βρήκαν καταφύγιο σωτηρίας».

Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Ιδρύματος Μελκονιάν στη διατήρηση της αρμενικής ταυτότητας, αλλά και στη μόρφωση που προσέφερε σε μετέπειτα εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, κοινωνικού και κοινοτικού βίου. Όπως είπε, αποτελεί «μια πραγματική εστία σφυρηλάτησης της διατήρησης της αρμένικης ταυτότητας εντός της αρμένικης Διασποράς», καθώς και ένδειξη των «ειλικρινών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και κρατών μας».

Ο κ. Sahakyan ευχαρίστησε τον κ. Μαχτεσιάν για την πρωτοβουλία του, καθώς και τον κ. Ομήρου για την στήριξη του εγχειρήματος και ευχήθηκε στο λαό της Κύπρου και στην αρμενική κοινότητα ειρήνη, ευημερία και αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και αλήθειας.

Εκ των διοργανωτών, ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, με την οποία, όπως είπε, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα της αρμενικής γενοκτονίας. Αναφέρθηκε εξάλλου στον αποβιώσαντα Υπουργό Συγκοινωνιών Τάσο Μητσόπουλο, λέγοντας ότι η ιδέα της έκδοσης του γραμματοσήμου συζητήθηκε επί της Υπουργίας του, τον Φεβρουάριο του 2014, την οποία είδε θετικά, ενώ η συνεργασία για το εγχείρημα συνεχίστηκε με τον νυν Υπουργό Μάριο Δημητριάδη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ανδρέας Γρηγορίου αναφέρθηκε στην ιστορία της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου, αλλά και στο Ίδρυμα Μελκονιάν, που αποκάλεσε «φάρο του φωτός και της ελπίδας για τους απανταχού Αρμενίους». Είπε εξάλλου ότι η συνεργασία των Κυπριακών Ταχυδρομείων με τα τα Ταχυδρομεία της Αρμενίας θα έχει συνέχεια, τόσο σε διμερές όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ορφανοτροφείο Μελκονιάν ιδρύθηκε το 1924 από τους Αρμένιους Βιομήχανους Γκαραπέτ και Κρικόρ Μελκονιάν απο την Αίγυπτο, με σκοπό τη φιλοξενία ορφανών προσφυγόπουλων που επέζησαν των σφαγών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πρώτα 103 ορφανά έφθασαν το 1925, ενώ η φωτογραφία του Ιδρύματος που απεικονίζεται στο γραμματόσημο λήφθηκε το 1940 από τον διάσημο φωτογράφο Haiza Mangoian. Σε αυτή διακρίνονται τα δέντρα που φυτεύτηκαν από τα ορφανά μπροστά από το κτίριο, σε ανάμνηση των γονιών τους.

 

 

Πηγή: politis-news.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Η Αρμενία καταδικάζει τις παράνομες, βάρβαρες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία απόπειρα διαμελισμού του νησιού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Γκαλούστ Σαακιάν, στην αντιφώνησή του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Σαακιάν ανέφερε πως η Αρμενία εκτιμά ιδιαίτερα την εποικοδομητική προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και εξέφρασε λύπη "που σε απάντηση στη συνετή πολιτική της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία υιοθετεί μια άκρως μη εποικοδομητική προσέγγιση και έχει υπονομεύσει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού με τις προκλητικές της ενέργειες".
 
"Μας είναι πολύ καλά γνωστή αυτή η τακτική της τουρκικής κυβέρνησης γιατί την έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι, και ξέρουμε πώς είναι να αντιμετωπίζει κανείς δυσκολίες στις σχέσεις με τέτοιο γείτονα", σημείωσε, επισημαίνοντας πως δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση με επιθετικές ενέργειες κατά της Κύπρου και με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή.
 
Ανέφερε πως στο θέμα του Κυπριακού, η Αρμενία πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει την Κύπρο, συμπαραστεκόταν και θα συμπαραστέκεται στην Κύπρο για την επανένωση της αδελφικής χώρας, για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, για την ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού.
 
Παράλληλα, εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη που ενόψει της εκατοντάχρονης επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία η κυπριακή Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα για την ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής γενοκτονίας.
 
"Η υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος εκ μέρους σας λέει ένα `Όχι` στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό και στη διάκριση, που έχουν γίνει στίγμα της πανανθρώπινης ντροπής. Η γενοκτονία δεν είναι μόνο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά είναι ζωντανή έκφραση φασισμού και μισαλλοδοξίας, είναι κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος για ζωή", είπε.
 
Ανέφερε πως οι λαοί που επέζησαν τέτοιας καταστροφής έχουν ειδική αποστολή: Να αποκλείουν την επανάληψη παρόμοιων τραγωδιών και σημείωσε πως η καταδίκη και η αναγνώριση των εγκλημάτων που έχουν ήδη διαπραχθεί κατά της ανθρωπότητας είναι ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στην αποτροπή της επανάληψης παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων.
 
Είπε ακόμη πως οι Αρμένιοι είναι ευγνώμονες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει στις τελετές που είναι αφιερωμένες στη μνήμη της Αρμενικής γενοκτονίας. "Η παρουσία της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Εξοχότατο Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι μια σθεναρή απόδειξη της άνευ όρων αφοσίωσης της Κύπρου στις πανανθρώπινες αξίες, καθώς επίσης και εύλογη μαρτυρία του μεγάλου σεβασμού απέναντι στην βαθιά ριζωμένη Αρμένικη κοινότητα της Κύπρου", ανέφερε.
 
Σε ό,τι αφορά τις  Αρμένο-Κυπριακές σχέσεις είπε πως αποτελούν υπόδειγμα αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού υψηλού επιπέδου. "Χάρη στην κοινή προσπάθεια της Αρμενίας και της Κύπρου, το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων έχει βελτιωθεί αισθητά. Οι Αρμένο-Κυπριακές διακρατικές σχέσεις έχουν πλούσιο περιεχόμενο και ποιότητα, χάρη στις στενές ιστορικές σχέσεις και την ισχυρή φιλία", ανέφερε και υπογράμμισε πως η συμβολή και η συνεισφορά της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου στο έργο της ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική.
 
Ο κ. Σαακιάν επεσήμανε πως οι Αρμένιοι της Κύπρου είναι από τις παλαιότερες και παραδοσιακές κοινότητες της διασποράς, που, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ξεκίνησε να διαμορφώνεται ήδη από τον 12ο αιώνα και ανέφερε πως υποκλίνεται  ενώπιον του λαού της Κύπρου που προσέφερε καταφύγιο, δυνατότητες για μία νέα ζωή και μία νέα πατρίδα στους Αρμένιους πρόσφυγες που επέζησαν της γενοκτονίας.
 
"Σε μία χώρα των ακτών της Μεσογείου, διαπράχθηκε βιαίος εκτοπισμός και γενοκτονία κατά των Αρμενίων, στο κρατικό επίπεδο, ενώ σε άλλη ακτή της ίδιας θάλασσας, μία άλλη χώρα, αγκάλιασε και έδωσε άσυλο στους Αρμένιους πρόσφυγες που επέζησαν της γενοκτονίας. Σήμερα οι απόγονοι αυτών των προσφύγων έχουν τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν ελεύθερα, χωρίς να κρύβουν την εθνική τους ταυτότητα και την καταγωγή τους. Οι συμπατριώτες μου, ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία της χώρας αυτής, παίζουν εποικοδομητικό ρόλο και έχουν θετική συμβολή στην κοινωνική και πολιτική ζωή της δεύτερης πατρίδας τους, της Κύπρου", σημείωσε.
 
Ο κ. Σαακιάν είπε πως οι Αρμένιοι θεωρούν ότι είναι τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας και φορείς των ευρωπαϊκών αξιών και στις εξωτερικές τους σχέσεις με τους γείτονες τους καθοδηγούνται έχοντας αυτό κατά νου.
 
"Τα προβλήματα προσπαθούμε να τα λύσουμε μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να  αξιολογήσει τη σημασία αυτών των αξιών", ανέφερε, σημειώνοντας πως "δυστυχώς, η Άγκυρα, εξαιτίας της μη εποικοδομητικής της συμπεριφοράς, υπονόμευσε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας. Η Τουρκία παραμένει αντιμέτωπη με το θέμα της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία, του παράνομου αποκλεισμού, και του ανοίγματος των τελευταίων κλειστών συνόρων της Ευρώπης", πρόσθεσε.
 
Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σημείωσε πως το πλαίσιο για τη διευθέτηση της διένεξης αυτής αποτελούν οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ, που έχουν την διεθνή εντολή.
 
"Η Αρμενία σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε πάντα και είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την διαμεσολάβηση των Συμπροέδρων, με στόχο να επιλυθεί η διένεξη αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο. Δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική εκτός αυτού του πλαισίου και αυτή είναι η θέση αρχής μας. Δυστυχώς, το τελευταίο ένα χρόνο το Αζερμπαϊτζάν έχει κλιμακώσει σοβαρά την κατάσταση παραβιάζοντας συνέχεια τη συμφωνία της κατάπαυσης πυρός και στοχεύοντας τις εγκαταστάσεις του άμαχου πληθυσμού. Αυτές οι ενέργειες του Μπακού έχουν σαν αποτέλεσμα τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό απωλειών για όλες τις πλευρές της διένεξης", ανέφερε.
 
Επεσήμανε εξάλλου την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας Αρμενίας - Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς. "Είναι εκεί όπου εμείς πάντα αισθανόμαστε την στήριξη των Κύπριων συναδέλφων μας. Εδώ δεν μπορώ να μη αναφερθώ στην υποδειγματική συνεργασία των αντιπροσωπειών μας στην ΚΣΣΕ", ανέφερε ενώ εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές "το έργο των οποίων είχε μεγάλη συνεισφορά στη βελτίωση των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση", όπως είπε.
 
 
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι