Menu

Καλλιτέχνης αποτυπώνει τις Γενοκτονίες σε γκράφιτι


Οι πληγές μας παραμένουν ανοιχτές

Ζουν με ανοιχτές πληγές χωρίς να έχουν τραυματιστεί. Έχουν αναμνήσεις από ζωές που δεν έχουν ζήσει. Και νιώθουν ότι η μοίρα και το παρελθόν των προγόνων τους καθορίζουν απολύτως το σήμερά τους.

Εκατομμύρια απόγονοι Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων έμαθαν την ιστορία τους από τις διηγήσεις και από τα βιβλία, κι ενώ η τραγωδία της Γενοκτονίας μετράει έναν αιώνα, εκείνοι αισθάνονται να ματώνουν καθημερινά όσο ο θύτης δεν παραδέχεται το έγκλημά του.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Αμερικανοαρμένιος καλλιτέχνης Αρουτιούν Γκοζουκουτσικιάν, γνωστός ως ArtViaArt που ζει στην Καλιφόρνια και έχοντας μνήμες από τις διηγήσεις της γιαγιάς και των συγγενών του έφτιαξε γκράφιτι στη Μικρή Αρμενία του Λος Άντζελες, μνημόσυνο για τα θύματα των τεσσάρων γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Εβραίων.



Ο Αρουτιούν (φωτο) άρχισε το έργο του πέρυσι σχεδιάζοντας το χέρι ενός άνδρα που είναι κομμένο με μαχαίρι και κρατάει ένα σταυρό.

Κάτω από το δέρμα του άνδρα, μέσα στη σάρκα του είναι γραμμένο το 1915 και η φράση «Οι πληγές μας είναι ακόμα ανοιχτές», με τρόπο που μοιάζει σαν τα γράμματα να είναι σκαλισμένα στο τσιμέντο.

Πριν από λίγους μήνες ο καλλιτέχνης, που ίδρυσε την εταιρεία του ArtViaArt το 2001 μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Γιούτας, ολοκλήρωσε ακόμα μία τοιχογραφία με το ίδιο θέμα. Αυτή τη φορά δείχνει μια ηλικιωμένη Αρμένια, τη γιαγιά του, που έχει κλεισμένο το στόμα της με ένα κομμάτι πανί με το 1915 χαραγμένο.

Ο Αρουτιούν λέει ότι πολλοί ηλικιωμένοι Αρμένιοι δίσταζαν να μιλήσουν για τη Γενοκτονία, πόσο μάλλον να διαμαρτυρηθούν.

 

 

 Οι ψυχές των θυμάτων ζητούν δικαίωση

 

Τα χέρια της γιαγιάς είναι δεμένα με αλυσίδα, ενώ στην αριστερή πλευρά βρίσκονται η αρμενική, η ελληνική, η ασσυριακή και η εβραϊκή σημαία, δηλαδή οι σημαίες των λαών που σφαγιάστηκαν χωρίς έλεος από τους Οθωμανούς Τούρκους, όπως λέει ο Αρουτιούν.

  • Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα http://www.artviaart.com/

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Προειδοποιήσεις της Άγκυρας αν η Γενοκτονία των Αρμενίων μπει στην έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία

Σειρά προαπαιτουμένων προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση να δεχτεί την έκθεση προόδου της ΕΕ για τη χώρα, έθεσε με επιστολή του προς κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γείτονος Βολκάν Μποζκίρ.

Η Τουρκία «έχει ευαισθησία έναντι τριών ζητημάτων», γράφει ο Μποζκίρ σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Το ένα είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου, το δεύτερο κάθε προσπάθεια αφαίρεσης από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων του Κόμματος Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ) και το τρίτο άρση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία ή προσπάθεια να μην ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγμάτευσης. Κάθε ένα από αυτά θα είναι «απαράδεκτο» για την Τουρκία, είπε ο Μποζκίρ.

Ειδικά για τη Γενοκτονία, ο Μποζκίρ είπε ότι «εάν υπάρξει τέτοια αναφορά στην έκθεση, η Τουρκία θα την θεωρήσει ανυπόστατη και για πρώτη φορά μια έκθεση προόδου από το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα γίνει δεκτή και θα θεωρηθεί ανίσχυρη.»

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει προσέγγιση «που θα γέρνει προς τη μία πλευρά» στο Κυπριακό, κάτι που κατά την εκτίμησή του θα επηρεάσει αρνητικά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 1999. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2005 επί 35 «κεφαλαίων» και η Τουρκία έχει κληθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις πριν προχωρήσει η διαδικασία ένταξής της.



 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τη Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνώρισε η Νεολαία Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων υιοθέτησε το σαββατοκύριακο η Νεολαία Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (YES) σε συνάντηση της ηγετικής της ομάδας που έγινε στη Ρίγα της Λετονίας.

Η πρωτοβουλία ελήφθη από την Αρμενική Νεολαία (AYF), με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την τέλεση του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Το ψήφισμα, που καλεί τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές της Ευρώπης (PES) να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και καταδικάζει την τουρκική πολιτική άρνησης ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές να κινήσουν τις διαδικασίες επανόρθωσης, προκάλεσε πολύ ζωηρή συζήτηση και φυσικά αντιδράσεις εκ μέρους των Τούρκων.

Οι εκπρόσωποι της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP) αντιτάχθηκαν σθεναρά στο ψήφισμα και φυσικά δεν το στήριξαν. Τη συμπεριφορά τους καταδίκασαν οι εκπρόσωποι της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (JUSOS) της Γερμανίας, ιδίως αναφορικά με την πολιτική της άρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που συνέβη στους Αρμενίους ήταν αναμφισβήτητα μια γενοκτονία, αποδεδειγμένη και ιστορικά.


Από τη συνεδρίαση που διεξήχθη στην Ρίγα της Λετονίας

Η σουηδική Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Νεολαίας (SSU) πρότεινε να προστεθεί στο ψήφισμα ρήτρα που θα ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία – πρόταση που εγκρίθηκε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα asbarez.com, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας μίλησε για τις συνέπειες της πολιτικής της άρνησης εκ μέρους της Τουρκίας και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Τούρκοι νεολαίοι αντί με θάρρος να πουν τα πράγματα με το όνομά τους επαναλαμβάνουν τη θέση των τουρκικών Αρχών.

Οι σύνεδροι, με την εξαίρεση των Τούρκων, τάχθηκαν εντέλει υπέρ του ψηφίσματος.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Αρμενίων και στο Λας Βέγκας

Με σταθερά και συντονισμένα βήματα οι Αρμένιοι της Διασποράς συνεχίζουν την παγκόσμια εκστρατεία τους για να κάνουν γνωστή την αλήθεια για τη Γενοκτονία των προγόνων τους από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Μόλις χθες, και έχοντας δουλέψει εντατικά τα τελευταία εννέα χρόνια για να πείσουν τις τοπικές Αρχές, μέλη της αρμενικής κοινότητας στο Λας Βέγκας είχαν τη χαρά να παραστούν στην τελετή θεμελίωσης μνημείου αφιερωμένου στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το μνημείο θα τοποθετηθεί στο Σάνσετ Παρκ, το μεγαλύτερο πάρκο στην πολιτεία του Λας Βέγκας, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Παρόντες στην τελετή ήταν περισσότεροι από 1.200 Αμερικανοαρμένιοι, ανάμεσά τους και δεκάδες μέλη της Αμερικανοαρμενικής Πολιτιστικής Ένωσης του Λας Βέγκας (AACS).

Το έργο στηρίχτηκε από τις αρμενικές εκκλησίες της πολιτείας και οργανισμούς που έχουν ιδρύσει Αρμένιοι της Διασποράς.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 200.000 δολάρια για να καλυφθούν τα έξοδα της θεμελίωσης, των εγκαινίων, της συντήρησης του μνημείου αλλά και της έκδοσης βιβλίου που θα αφορά την ιστορία της αμερικανοαρμενικής κοινότητας του Λας Βέγκας από τότε που ιδρύθηκε έως την κατασκευή του μνημείου. Ωστόσο η AACS καλεί τους Αρμένιους να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο καταθέτοντας χρήματα σε πλατφόρμα πληθοπορισμού.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι