Menu

Σαρκισιάν (Πρόεδρος Αρμενίας): Ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ αγωνίζεται για την ασφάλεια της Ευρώπης

Του Γιώργου Δ. Παυλόπουλου 

Για μια επεκτατική, αποσταθεροποιητική και επεμβατική πολιτική από πλευράς της Τουρκίας σε τόξο 360 μοιρών γύρω από τα σύνορά της, μέρος της οποίας αποτελεί και η εμπλοκή της στη σύγκρουση Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, ο οποίος μίλησε σε τηλεημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με θέμα την "Κρίση στον Καύκασο και τα Αίτια του Πολέμου", απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων.

Στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόνισε ο αρχηγός του αρμενικού κράτους, δεν πρόκειται μόνο για λόγια ή απλώς για διπλωματική υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη υποστήριξη με όλα τα μέσα.

"Μόνον ένας τυφλός θα μπορούσε να αγνοήσει την τουρκική εμπλοκή στη σύγκρουση. Η στρατιωτική ένδυση και ο εξοπλισμός των Αζέρων είναι τουρκικά, Τούρκοι εκπαιδευτές και στρατιώτες βρίσκονται επί του πεδίου, τουρκικά F-16 σταθμεύουν σε αζερικό έδαφος, ενώ γίνεται χρήση τουρκικών drones", τόνισε ο κ. Σαρκισιάν.

Οι πτυχές της τουρκικής επιθετικότητας

"Τα 7 τελευταία χρόνια η πολιτική αυτή από πλευράς Τουρκίας έχει οξυνθεί. Τι θέλει η Τουρκία στη Συρία, τη Λιβύη, γιατί αντιπαρατίθεται με την Αίγυπτο και την Ελλάδα;" τόνισε. Και πρόσθεσε: "Υπάρχει μια ενεργειακή πτυχή, καθώς η Άγκυρα επιθυμεί να αποτελέσει κόμβο των ενεργειακών διαδρομών που οδηγούν από την Κασπία στην Ευρώπη. Επιδίωξή της είναι ακόμη και το ρωσικό φυσικό αέριο να περνάει μέσα από την Τουρκία προς την Ευρώπη".

"Στόχος της Τουρκίας, έτσι, είναι να έχει ισχυρή επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν και μέσω αυτού ενεργειακά στην Ευρώπη - να είναι η κύρια δύναμη των ενεργειακών ροών από την Ασία προς την Ευρώπη", συνέχισε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

"Το προσφυγικό είναι ακόμη ένα όπλο του Ερντογάν, προκειμένου να μπορεί να ασκεί πίεση στην Ευρώπη, επισείοντας δημογραφικούς κινδύνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ευθύνες για την υποδαύλιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που δημιούργησε ένα τρομερά οξύ προσφυγικό πρόβλημα", είπε ακόμη.

Αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της τουρκικής εμπλοκής στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αρμένιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι "είναι απορίας άξιον πώς το ΝΑΤΟ επιτρέπει σε μία χώρα - μέλος του να εμπλέκεται στρατιωτικά στον Καύκασο,  σε μια εκδήλωση ξεκάθαρου στρατιωτικού επεκτατισμού εκ μέρους της Άγκυρας".

"Όλα τα παραπάνω διεξάγονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει για τον εαυτό της μια προνομιακή θέση ως ρυθμιστικός παράγοντας της κατάστασης στη Μεσόγειο", υπογράμμισε ο κ. Σαρκισιάν.

"Σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την άνοδο ακραίων ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών ιδεών, η Τουρκία καλύπτει τέτοιες δυνάμεις και μάλιστα τις μεταφέρει στο πεδίο της σύγκρουσης και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, γίνεται το πρώτο κράτος - σπόνσορας και μεταφορέας τέτοιων δυνάμεων, είτε από τη Συρία είτε από το Πακιστάν", σημείωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

Η σύγκρουση στον Καύκασο και η σημασία της για την Ευρώπη

Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή τη σύγκρουση στον Καύκασο, ο επικεφαλής του αρμενικού κράτους τόνισε ότι "ο πρώτος πόλεμος στην περιοχή έληξε με εκεχειρία το 1994, εκεχειρία που διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια, ενώ διεξάγονταν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις", με το Αζερμπαϊτζάν να επιλέγει εδώ και έναν μήνα να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω και να επιλύσει το ζήτημα με στρατιωτικά μέσα.

 

Ο Αρμένιος πρόεδρος απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς "να υπάρξει κατανόηση της φύσης της σύγκρουσης", ενώ πιο ειδικά από το ΝΑΤΟ ζήτησε "να μην ανέχεται ένα κράτος μέλος του να κάνει τον καουμπόι".

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες των τριών χωρών που προΐστανται της "Ομάδας του Μινσκ" στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία), ο Αρμέν Σαρκισιάν ζήτησε να ασκήσουν πίεση προς επιβολή μιας εκεχειρίας και για την επάνοδο του Αζερμπαϊτζάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"Ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ αγωνίζεται για το σπίτι του, για το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, για κάθε ανθρώπινη αξία, αγωνίζεται όμως παράλληλα για την ενεργειακή και δημογραφική ασφάλεια της Ευρώπης - καθώς και ενάντια σε πολιτικούς και στρατιωτικούς κινδύνους που την απειλούν", υπογράμμισε ο Αρμένιος πρόεδρος.

Αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ;

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αρμενίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ. της εθνικά αρμενικής ντε φάκτο ανεξάρτητης οντότητας στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ), ο κ. Σαρκισιάν δήλωσε ότι η Αρμενία δεν το έχει πράξει ακόμη και δεν το έπραττε εδώ και δεκαετίες προς όφελος της εκεχειρίας και της διαπραγμάτευσης με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο προειδοποίησε ότι, εάν το Μπακού δεν αποφασίσει να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και δεν διακόψει τη στρατιωτική του δράση, τότε η Αρμενία "θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναγνώριση" του Αρτσάχ και να ζητήσει από όλους τους φίλους της διεθνώς "να πράξουν το ίδιο".

"Δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ σε σας ως πρόεδρος των Αρμενίων σε όλη τη Γη. Η αρμενική διασπορά έχει κινητοποιηθεί από την Καλιφόρνια μέχρι την Ελλάδα. Προφανώς ενδιαφέρονται και για την πατρίδα τους με τη στενή έννοια, ωστόσο η επέμβαση της Τουρκίας, ακόμη και για 16χρονα παιδιά, φέρνει στο μυαλό εικόνες από τη Γενοκτονία των Αρμενίων", σημείωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας. 
"Αντί οι λαοί μας να πολεμούν τον κορονοϊό, έχουμε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου", τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όμως μόνον οι Αρμένιοι, αλλά και οι Έλληνες οι οποίοι υπέστησαν ιστορικά γενοκτονία στην Τουρκία.

Σε ερώτηση σχετική με τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Αρμενίας περιορίστηκε να δηλώσει: "Δεν επιθυμώ να αναλύσω τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, βλέπετε όμως πόσα σκαμπανεβάσματα έχουν οι συγκεκριμένες σχέσεις, εκτιμώ δε ότι ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία. Τώρα βλέπουμε την προσέγγιση Τουρκίας - Ουκρανίας. Αναρωτιέμαι εάν οι ουκρανικές μηχανές των drones θα χρησιμοποιηθούν και αλλού εκτός από το Ναγκόρνο Καραμπάχ", κατέληξε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Κιέβου στη σύγκρουση στον Καύκασο.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας αναφέρθηκε, τέλος, στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, στην κοινή ιστορία πολλών αιώνων την οποία μοιράζονται πολιτιστικά Έλληνες και Αρμενιοι, ενώ χαρακτήρισε "πολύ γόνιμες" τις συζητήσεις που είχε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών το Ερεβάν.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-αρμενικής Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου Δημήτρης Μαρκόπουλος, τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Σαρκισιάν, ότι "σε καιρούς δύσκολους και για τις δύο χώρες μας, έχοντας απέναντι μας την τουρκική προκλητικότητα, η Αρμενία αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας στον Καύκασο, σε αντίθεση με όσα βλέπουμε στο Αζερμπαϊτζάν".

Ευχήθηκε παράλληλα άμεση λήξη των εχθροπραξιών και ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου.

 

 

Πηγή: capital.gr

 
 

ΥΠΕΞ της Αρμενίας: Οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα λαμβάνει αναλογική απάντηση

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας εξέδωσε δήλωση, στην οποία προειδοποίησε αυστηρά, ότι η οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα λάβει αναλογική απάντηση:

«Το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, , από το Αζερμπαϊτζάν για άλλη μια φορά βομβαρδίστηκαν οι πολιτικοί οικισμοί του Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. Ως αποτέλεσμα, τρεις πολίτες στην περιοχή Σός τραυματίστηκαν.

Ταυτόχρονα, τα συστήματα αεράμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας (Σιουνίκ, Αρτσβανίκ…), κατέγραψαν πτήσεις των μη επανδρωμένων εναέριων αεροσκαφών του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των πτήσεων δέχτηκαν επίθεση στρατιωτικές υποδομές καθώς και πολιτικές εγκαταστάσεις της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λίγες ώρες νωρίτερα, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και πάλι διέδωσε προκλητικές και εντελώς ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον βομβαρδισμό του χωριού Ordubad από τις ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτζεβάν. Και σύμφωνα με την παραδοσιακή συμπεριφορά τους, το κύμα αυτής της παραπληροφόρησης ακολουθήθηκε από επίθεση κατά του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Οι διαδοχικές προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν να επεκτείνει τη γεωγραφία της σύγκρουσης, προκαλώντας έτσι ανεπανόρθωτη ζημιά στο σύστημα ασφαλείας της περιοχής, αξίζουν την αυστηρότερη καταδίκη! Οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα λάβει αναλογική απάντηση», αναφέρει η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας.

 

 

Πηγή: el.armradio.am

«Οι Αρμένιοι ελεύθεροι σκοπευτές είναι ακριβώς όπως έχουμε δει στις ταινίες», αναφέρει ο μισθοφόρος του Συριακού Εθνικού Στρατού

Η ελεύθερη δημοσιογράφος Λίντσεϊ Σνελ, η οποία ήταν από τις πρώτες που πληροφόρησε τον κόσμο για τους Σύρους τρομοκράτες που μάχονται στο Αρτσάχ, δημοσίευσε νέα στοιχεία.

«Ο μαχητής του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από το Αζερμπαϊτζάν», λέει:

«Ο αδελφός μου και εγώ πολεμήσαμε στη Συρία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, αλλά δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Κατά τις μάχες, 45 άνθρωποι βρεθήκαμε σε ένα μικρό λόφο. Ένας ελεύθερος σκοπευτής από την αρμενική πλευρά σκότωσε οκτώ μαχητές από την ομάδα «Σουλτάν Μουράντ» και δύο από το «Χάμζα». Οι ελεύθεροι σκοπευτές τους είναι ακριβώς όπως έχουμε δει στις ταινίες», αναφέρει τα λόγια του μισθοφόρου η  Λίντσεϊ Σνελ στι tweeter της.

 

 

Πηγή: el.armradio.am

Η Τουρκία απαγορεύει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Αρμενία μέσω του εναέριου χώρου της

Η Τουρκία απαγόρευσε την παράδοση 100 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Αρμενία μέσω του εναέριου χώρου της.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, περίπου 700 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί στην Αρμενία από διάφορα μέρη του πλανήτη (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ουκρανία, ευρωπαϊκές χώρες, Γεωργία) και αυτή η βοήθεια συνεχίζεται… Τώρα 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ περιμένουν, αλλά η Τουρκία έχει απαγορεύσει την παράδοση μέσω του εναέριου χώρου της.

Στόχος είναι η καθυστέρηση, αφού εκτός από την πολιτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία υποστηρίζει τους Αζέρους και στο πεδίο της μάχης.Τα αεροπλάνα της στέλνουν χιλιάδες τρομοκράτες για να πολεμήσουν εναντίων των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: el.armradio.am

Συνολικές απώλειες των Αζέρων: Ενιαίο Κέντρο Πληροφοριών

Το Ενιαίο Κέντρο Πληροφοριών ανακοινώνει τις συνολικές απώλειες των Αζέρων, από την αρχή των συγκρούσεων μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πλευρά των Αρμενίων, οι απώλειες της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου είναι:

176 UAV,

16 ελικόπτερα,

19 αεροπλάνα,

541 θωρακισμένα οχήματα,

4 ΣΜΕΡΤΣ,

5489 νθρώπινες απώλειες

 

Πηγή: el.armradio.am

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter