Menu

Αρμενία - Τουρκία: To Ερεβάν σε αναμονή απάντησης από τον κ. Ερντογάν

"Η ανάκληση της Συνθήκης της Λωζάννης μπορεί να ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες για την Αρμενία για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης".

 

Η Τουρκία είναι σε σύγκρουση με τον εαυτό της: θα πρέπει να συμφιλιωθεί με το ίδιο το παρελθόν της για να μπορέσει να χτίσει το μέλλον της. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στις 28 Αυγούστου, ο Ναλμπαντιάν παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νεοεκλεγούς Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του παρέδωσε την πρόσκληση του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της 100ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν στις 24 Απρ., 2015.

Το «έτος μνήμης» ήδη ξεκίνησε, και υπόσχεται να είναι πρόκληση για την Τουρκία.
Το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 
Μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας η Valérie Boyer ετοίμασε επίσης ένα νέο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, και, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει πιθανότητα να εγκριθεί φέτος.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι στο Ερεβάν στις 24 Απριλίου και ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται ότι θα είναι στην Αρμενία την ίδια σήμερα. 
Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην πρόσκληση του Σερζ Σαρκισιάν.  Προφανώς είναι σε αναμονή της απάντησης του κ. Ερντογάν, γιατί αν ο Τούρκος πρόεδρος αρνηθεί την πρόσκληση, αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της άρνησης. 
Και η επίσκεψη στο Ερεβάν από οποιοδήποτε παγκόσμιο ηγέτη θα είναι η απόδειξη μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης με την Τουρκία.
«Ο Πρόεδρος της Αρμενίας κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Αρμενία στις 24 Απριλίου 2015, με την ευκαιρία του εορτασμού της 100ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι μια χαμένη ευκαιρία και ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι στο Ερεβάν εκείνη την ημέρα», έγραψε ο Εδουάρδος Ναλμπαντιάν στο άρθρο του.  Υπενθύμισε, επίσης, ότι μιλώντας για «κοινό πόνο» και «δικαία μνήμη», ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογράμμισε ότι «ο πρωταρχικός στόχος της δήλωσης του Ερντογάν είναι η πρόληψη των παγκόσμιων προσπαθειών για την αναγνώριση της γενοκτονίας».
Στις 23 Απριλίου, ο Ερντογάν εξέδωσε μήνυμα, μια πρωτεία στο είδος του, σχετικά με το «αρμενικό ζήτημα» με λόγια συλλυπητήριων που προορίζονται όχι μόνο στους Αρμένιους αλλά και για όλα τα θύματα των γεγονότων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το αρμενικό ζήτημα αποτελεί μέρος της πολιτικής των δυτικών χωρών για να αντιμετωπίσουν τη Τουρκίας. 
Ο πολιτικός αναλυτής Ιγκόρ Μουραντιάν πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και το Ιράν και μια σειρά από αραβικές χώρες, δρουν ενεργά για να σταματήσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Και το αρμενικό ζήτημα χρησιμοποιείται ως ένα από τα κυριότερα όπλα στην πολιτική του κατευνασμού.
Υπάρχει επίσης ένα άλλο πρόβλημα -τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μπορούν να οδηγήσουν στη διαίρεση του Ιράκ, της Συρίας, και τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. 
Αν τα γεγονότα εκδηλωθούν με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία προσδιόρισε τα νέα σύνορα της περιοχής μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 
Λόγω της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χωρίστηκαν τα αρμενικά εδάφη μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Η ανάκληση της Συνθήκης της Λωζάννης μπορεί να ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες για την Αρμενία για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης. 
Ωστόσο, η αξιολόγηση της αρμενικής διπλωματίας σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απολύτως θετική -οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Αρμένιοι διπλωμάτες θα έπρεπε να υπερασπιστούν πιο σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας. 
Για παράδειγμα, μερικοί σημείωσαν ότι το άρθρο του Ναλμπαντιάν δεν κάνει καμία αναφορά σε αποζημιώσεις και διεκδικήσεις των Αρμενίων, παρά το γεγονός ότι σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του Ναλμπαντιάν, ο ίδιος για πρώτη φορά έκανε σχόλια για το αναπόφευκτο των αποζημιώσεων.
 
«Στην Τουρκία, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντισταθούν σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα κατανοούν το αναπόφευκτο της αναγνώρισης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Αρμενίων. Δεν είναι τυχαίο, αν υπάρχουν αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ερντογάν θέλει να χτίσει ένα νέο προεδρικό μέγαρο και προτίθεται να εγκαταλείψει το παλάτι Κανκάγια ως επίσημη κατοικία. 
Για σχεδόν 100 χρόνια, οι Τούρκοι πρόεδροι χρησιμοποίησαν το παλάτι Κανκάγια ως επίσημη κατοικία. Το κτίριο ήταν αρχικά η κληρονομιά Κασαμπιάν και ανήκε σε έναν Αρμένιο ονόματος Οχάνες Κασαμπιάν (Ohannes Kasabian), που διέφυγε από τη γενοκτονία των Αρμενίων.
 
Στο άρθρο του, ο Εδουάρδος Ναλμπαντιάν προτείνει την επικύρωση των πρωτοκόλλων της Ζυρίχης του 2009, την εξομάλυνση των αρμενοτουρκικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων ως βήμα προς τη συμφιλίωση. 
Ωστόσο, η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει για μια λύση στο Καραμπάχ υπέρ του περιφερειακού ξάδελφου της του Αζερμπαϊτζάν ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία. 
Και λοιπόν, στο Μπακού την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας δεν θα τακτοποιηθούν έως ότου επιλυθεί η σύγκρουση στο Καραμπάχ.
 

Naira Hayrumyan (ArmeniaNow) (μτφ. Κριστιάν)

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr , armenews.com

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι