Menu

Φωτιά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις προκαλεί ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον ανακάλεσε το βράδυ της Πέμπτης  η Τουρκία μετά την έγκριση ψηφίσματος από την αμερικανική Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εξωτερικών του Σώματος είχε εγκρίνει οριακά μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στέλοντάς το Ολομέλεια -όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν το ψήφισμα με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ζητήσει από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν. Το ψήφισμα ζήτα επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο «Γενοκτονία» στις διμερείς σχέσεις.

Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» από το ψήφισμα.

Την απόφαση επικρότησε η Αρμενία, χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες».

Η Τουρκία είχε προειδοποίησε πως η έγκριση του ψηφίσματος θα έθετε σε κίνυδνο την αμερικανοτουρκική συνεργασία και θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις Αγκυρας και Γερεβάν για άνοιγμα των συνόρων τους. Η αρμενική κοινότητα στις ΗΠΑ προωθούσε επί δεκαετίες την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από το αμερικανικό Κογκρέσσο.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση της Επιτροπής της Βουλής, ο πρόεδρός της Χάουαρντ Μπερμαν είχε δηλώσει: «Η Τουρκία προειδοποιεί ότι το ψήφισμα θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις, και ίσως όντως υπάρξουν κάποιες συνέπειες, αλλά πιστεύουμε ότι η Τουρκία εκτιμά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ όσο εμείς με τις σχέσεις μας με εκείνη».

Διαβάστε περισσότερα...

Να μην αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ζητά από το Κογκρέσο η κυβέρνηση Ομπάμα

Η κυβέρνηση Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να αναβάλλει μια απόφαση που θα χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων. Η Ουάσινγκτον είχε το τελευταίο διάστημα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Αγκυρα να μην υπερψηφίσει την απόφαση.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων επρόκειτο να ψηφίσει επίμαχη απόφαση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Ανατολία στο διάστημα 1915-1917, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Θεώρειτο πιθανό να την υπερψηφίσει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μίλησε με τον πρόεδρο της επιτροπής, εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Χάουαρντ Μπέρμαν και άφησε να εννοηθεί ότι μία θετική ψήφος θα διακινδύνευε τις προσπάθειες συμφιλίωσης Τουρκίας και Αρμενίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Η εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι ο Αμπ.Γκιουλ ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει χρήση της επιρροής του για να εμποδίσει την λήψη απόφασης και προβλέπει ότι μία υιοθέτησή της μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» στην απόφαση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας είναι ανοικτή σε όλες τις επιλογές συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης του πρεσβευτή της εάν η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου υπερψηφίσει την απόφαση.

Το σχέδιο απόφασης, ένα κείμενο που δεν έχει ισχύ νόμου, ζητεί από τον Αμερικανό πρόεδρο «να χαρακτηρίσει με ακριβή τρόπο την συστηματική και εσκεμμένη εξόντωση του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ως γενοκτονία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, αργότερα υπαναχώρησε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και έχουν κλειστά τα κοινά τους σύνορα.

Διαβάστε περισσότερα...

Με εννέα τραγούδια ο τελικός της Αρμενίας


Αυτή της Κυριακή θα διεξαχθεί ο τελικός για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Αρμενία στον 55ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Όσλο της Νορβηγίας.

Μια από τους διαγωνιζόμενους, η Sonya, απέσυρε τη συμμετοχή της λόγω προβλημάτων υγείας όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έτσι στον τελικό της χώρας θα διαγωνιστούν εννέα τραγούδια.

Τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν είναι:

01. Another Story: Ays dzmer (This winter)
(A. Sargsyan)

02. Eva Rivas: Apricot stone
(A. Martirosyan/K. Kavaleryan)

03. Nick Egibyan: Countdown
(N. Egibyan)

04. Emmy & Mihran: Hey (Let me hear you say)
(V. Ter-Yeghishyan/M. Kirakosyan)

05. David Ashotyan: Infected dreams
(D. Ashotyan)

06. Maria Kizirian: Little Red Riding Hood
(M. Kizirian)

07. Razmik Amyan: My love
(V. Petrosyan/V. Zadoyan)

08. Ani Arzumanyan: The Mermaid song
(A. Nersisyan)

09. Meline Beglaryan: We must believe
(M. Beglaryan)

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι