Menu

Αγκαλιά για τα παιδιά του πολέμου

Μπορεί να αντικρίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη θάλασσα και να μην έχουν έρθει ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα, όμως η χώρα μας τους είναι κατά κάποιον τρόπο οικεία από τα μαθήματα στο σχολείο και από όσα άκουγαν από τους γονείς τους.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Πειραιά.

Πρόκειται για 22 παιδιά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ -ηλικίας 10-15 ετών- οικογενειών που έχουν πληγεί από τη φτώχεια και τον πόλεμο και ήλθαν προσκεκλημένα να γνωρίσουν τον τόπο μας, στο πλαίσιο των επισκέψεων που οργανώνουν εδώ και 15 χρόνια η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος (ΑΕΕΕ) σε συνεργασία με τον Δήμο Ανω Σύρου. Αλλα προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες, άλλα έχουν ορφανέψει στον 6ετή πόλεμο (1988-1994) με το Αζερμπαϊτζάν, για την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία αν και έχει εκλεγμένο από τον λαό πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκλεγμένη κυβέρνηση, δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν διεθνή οργανισμό ή χώρα. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ 16 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου εξακολουθεί να θεωρείται τμήμα του Αζερμπαϊτζάν!

Ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, Χατζίκ Χατζατουριάν, περιγράφει τα δεινά που υφίστανται για 10ετίες οι κάτοικοι της περιοχής: «Οταν το 1923, η τότε Σοβιετική Ενωση ενσωμάτωσε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν καταργήθηκαν τα αρμενικά σχολεία, τα παιδιά μάθαιναν τη γλώσσα μας, τα αρμενικά, στο σπίτι από τους γονείς τους. Εκλεισαν τις χριστιανικές εκκλησίες, γιατί είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Το '88, που ξέσπασε ο πόλεμος, άλλες εκκλησίες τις βομβάρδισαν, άλλες τις έκαναν αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών. Με συνεχή αγώνα διατήρησαν οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, τη θρησκεία μας. Ακόμη και τώρα οι 155.000 κάτοικοι της περιοχής ζουν σε μόνιμη απειλή από το Αζερμπαϊτζάν. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους συμπατριώτες μας είναι να προσφέρουμε σε ορφανά και φτωχά παιδιά αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα».

Στο διήμερο που τα παιδιά και οι συνοδοί τους έμειναν στην Αθήνα, φιλοξενήθηκαν στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά. Ξεναγήθηκαν με τρενάκι στο λιμάνι και στην πόλη του Πειραιά και στην Αθήνα επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, στο Θησείο και στο Μοναστηράκι.

Τα παιδιά θα επισκεφθούν για ένα δεκαήμερο και τη Σύρο, για να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα, εμπειρία πρωτόγνωρη για εκείνα. Θα φιλοξενηθούν στο χωριό Κίνι και θα επισκεφτούν την Ερμούπολη και περιοχές του νησιού. Τη διαμονή και ξενάγησή τους έχει αναλάβει ο Δήμος Ανω Σύρου.

Επιστρέφοντας στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα φιλοξενηθούν στο αρμενικό σχολείο Ζαβαριάν, στη Νίκαια, μέχρι τις 13 του μήνα, οπότε και θα αναχωρήσουν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. *

Πηγή: Enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι