Menu

Ανακοίνωση τύπου-Προεδρία τής Δημοκρατίας - embargo 20.30 προσφώνιση ΠΤΔ πρός τον Πρόεδρο της Αρμενίας κατά το επίσημο δείπνο

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

κ.SERZH SARGSYAN

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

18.1.2011



Κύριε Πρόεδρε,

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι απόψε, εσάς και την σύζυγό σας, καθώς και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει, στην επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα.

Την Ελλάδα και την Αρμενία συνδέουν ισχυροί, ιστορικοί δεσμοί φιλίας. Και σήμερα, τόσο η ακμάζουσα και δραστήρια αρμενική κοινότητα της Ελλάδος, όσο και η ιστορική ελληνική κοινότητα της Αρμενίας, αποτελούν συνεκτικούς κρίκους στις επαφές ανάμεσα στους δυο λαούς μας.

Τον εικοστό αιώνα τα έθνη μας εβίωσαν επώδυνες δοκιμασίες. Δεν ξεχνάμε την αρμενική γενοκτονία του 1915, δεν ξεχνάμε τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες εκείνες χώρες που παρεχώρησαν άσυλο στους διωκόμενους Αρμενίους. Οι χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοι και επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας σχέση σε όλα τα επίπεδα.



Κύριε Πρόεδρε,

Η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους. Πρέπει, όμως, να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Η Ευρώπη, χάνει σταθερά έδαφος στο διεθνές εμπόριο. Και η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει μόνο με αυστηρές ποινές. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση προχώρησε σε περίοδο ευημερίας. Αγνοήθηκαν οι αδυναμίες των θεσμών. Νομισματική χωρίς δημοσιονομική Ένωση είναι αντίφαση, δεν προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν λύνει το πρόβλημα. Απαιτείται ουσιαστική οικονομική σύγκλιση. Ένα νέο όραμα, ένα άλμα προς τα εμπρός.

Αύριο διοργανώνεται το Ελληνο-αρμενικό Επιχειρηματικό Forum. Προσφέρει δυνατότητες για μια δυνατή ώθηση στις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές μας σχέσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας με πολλές και ελπιδοφόρες προοπτικές.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Αρμενία. Χαίρομαι επίσης γιατί στα ελληνικά Πανεπιστήμια φοιτούν Αρμένιοι σπουδαστές, οι οποίοι, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα λειτουργήσουν ως πρόσθετοι συνεκτικοί δεσμοί. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σας υπηρετούν στελέχη, που έχουν φοιτήσει σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές.



Κύριε Πρόεδρε,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή του Καυκάσου. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία, μια χώρα με ιστορικές ευρωπαϊκές ρίζες πολιτισμού και παραδόσεων. Μια χώρα ευρωπαϊκή.

Η Ελλάδα συνδέεται με την περιοχή του Καυκάσου με πανάρχαιους ιστορικούς δεσμούς. Στηρίζουμε την επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, πιστεύοντας ότι θα οδηγήσουν στην περιφερειακή συνεργασία και στην οικονομική ευμάρεια.

Η χώρα μου έχει πάντοτε ως γνώμονα της εξωτερικής της πολιτικής την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Το ίδιο πιστεύουμε και για το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θεωρούμε ότι το πλαίσιο της «Ομάδος Μινσκ» του ΟΑΣΕ είναι το καταλληλότερο για την επίλυση του προβλήματος και ευχόμεθα να επιτευχθεί το ταχύτερο η επιθυμητή λύση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών σας με τη γείτονα Τουρκία. Στην εξομάλυνση των σχέσεων, στο άνοιγμα των συνόρων, κρίνεται η αξιοπιστία της τουρκικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο για μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείνει τα σύνορα και να δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και οικονομικής ασφυξίας. Οι προθέσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε απτή πράξη.


Κύριε Πρόεδρε,

Το Κυπριακό δεν έχει πάψει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Μία λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και όλα δείχνουν ότι θα αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Ανακηρύσσοντας τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης με τις γειτονικές της χώρες, η Κύπρος εξασκεί τα δικαιώματα της και ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση.


Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι σίγουρος ότι και οι δύο χώρες μας θα αξιοποιήσουμε το σημερινό, εξαιρετικό κλίμα της συνάντησής μας για να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας.

Με τα λόγια αυτά υψώνω το ποτήρι μου στην υγεία σας και καλωσορίζω εσάς, τη σύζυγό σας και την αντιπροσωπεία σας στην Αθήνα, εκφράζοντας τις ευχές μου για ευημερία και πρόοδο στο φίλο λαό της Αρμενίας..
Πηγή: ana.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παπούλιας: «Δεσμοί αίματος με την Αρμενία»

Τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, υποδέχτηκε σήμερα το πρωί ο Κάρολος Παπούλιας.

Μεταξύ των δύο Προέδρων υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας, για την προετοιμασία και οργάνωση προγράμματος "Ημέρες αρμενικού πολιτισμού στην Ελλάδα" το 2012 και "Ημέρες ελληνικού πολιτισμού στην Αρμενία" το 2013 ενώ στην επίσημη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στους «δεσμούς αίματος» μεταξύ των δύο χωρών που όπως είπε υπέφεραν πολλά σε περιόδους εξαιρετικής βαρβαρότητας. Μάλιστα σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία ο κ.Παπούλιας σημείωσε: «Εμείς απλώνουμε το χέρι προς όλους, θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά περιμένουμε από αυτούς ειλικρίνεια και θέληση συνεργασίας»

Από την πλευρά του ο Αρμένιος Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού του για την αρωγή που έχει προσφέρει η Ελλάδα και επανέλαβε ότι Αρμένιοι και Έλληνες έχουν υποφέρει στη διάρκεια της ιστορίας και έχουν διανύσει μακρές περιόδους από κοινού.

«Ενα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, όταν εκδιώχθηκε από την πατρίδα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δεύτερη πατρίδα» σημείωσε.

Επίσης ο κ. Γερουλάνος υπέγραψε μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού της Αρμενίας κ. Χασμίκ Πογκοσιάν μνημόνιο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας που θα πραγματοποιηθούν στις μεγαλύτερες πόλεις των δυο κρατών.

Πηγή: ethnos.gr

 

 


Διαβάστε περισσότερα...

Κ. Παπούλιας: Η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει μόνο με αυστηρές ποινές

«Η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει μόνο με αυστηρές ποινές» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαργκιζιάν κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του.

Αναφερόμενος στις αδυναμίες της ΕΕ που αναδείχθηκαν από τη δημοσιονομική κρίση, σημείωσε: «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση προχώρησε σε περίοδο ευημερίας. Αγνοήθηκαν οι αδυναμίες των θεσμών. Νομισματική χωρίς δημοσιονομική ένωση είναι αντίφαση, δεν προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν λύνει το πρόβλημα. Απαιτείται ουσιαστική οικονομική σύγκλιση, ένα νέο όραμα, ένα άλμα προς τα εμπρός».

 Στις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες αναδείχθηκαν από την δημοσιονομική κρίση, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαργκιζιάν κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του.

Ο κ. Παπούλιας για άλλη μία αφορά αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία: «Μια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο».

Αφού χαρακτήρισε την Κύπρο «παράγοντα σταθερότητας» για την περιοχή, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας: «Όλα δείχνουν ότι θα αναδειχθεί σε σημαντικό παίχτη στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Ανακηρύσσοντας τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης με τις γειτονικές της χώρες, η Κύπρος εξασκεί τα δικαιώματά της και ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για ειρηνική επίλυση των διαφορών και σε ό,τι αφορά το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι η Ελλάδα «θεωρεί ότι το πλαίσιο της "Ομάδος Μινσκ" του ΟΑΣΕ είναι το καταλληλότερο για την επίλυση του προβλήματος». Επαναβεβαίωσε δε το ενδιαφέρον τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξομάλυνση της κατάστασης στον Καύκασο και για την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς και αναφέρθηκε στην αρμενική γενοκτονία του 1915 και στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΑΑ: Προς οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδα και Αρμενία

Την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα 18 Ιανουαρίου 2011, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Υπουργός Οικονομίας της Αρμενίας, κ. Tigran Davtyan.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, να προωθηθούν από τις δύο χώρες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αναθερμανθούν οι οικονομικές σχέσεις, οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο Αρμένιος Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα την πρωτεύουσα της Αρμενίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας με Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να τονωθούν περισσότερο οι διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καταγράψει τους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος και στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος – Αρμενίας, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Την περίοδο 2005 – 2009 παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 38,4% που οφείλεται τόσο στη μείωση των εξαγωγών της Ελλάδας όσο και στις εισαγωγές. Το 2009 το εμπορικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά 8,5 εκ. € παρουσιάζοντας σταθερά πτωτική πορεία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αρμενία, είναι λιγοστές και σύμφωνα με στοιχεία της Αρμενικής πλευράς, το 2007 η χώρα μας εμφανιζόταν για τελευταία φορά στους πίνακες των επενδυτών, με επενδύσεις ύψους 85 χιλιάδων δολαρίων στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφιλίωση με το παρελθόν Ανάπτυξη των στενών σχέσεων Αρμενίας - Κύπρου σε όλους τους τομείς

Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν προηγουμένως δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Το προεδρικό ζεύγος της Αρμενίας έγινε το πρωί δεκτό στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τη σύζυγό του.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’.

Στις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια παρακάθισε σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπίες των δύο χωρών, ο κ. Σαρκισιάν είπε ότι στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό και σημείωσε ότι το μέλλον των κυπρο-αρμενικών σχέσεων προδιαγράφεται λαμπρό.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας είπε ότι «παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων που κατέβαλε η Αρμενία και την προθυμία που επέδειξε, τα σύνορα μεταξύ Αρμενίας - Τουρκίας παραμένουν κλειστά και δεν υφίστανται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με τον Αρμένιο Πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις και για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας».

Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν και σε άλλους τομείς συνεργασίας τους, καθώς και στη σημασία των τεσσάρων συμφωνιών που υπεγράφησαν.

Έμφαση έδωσαν και στην Πολιτική Διακήρυξη, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο των κυπρο-αρμενικών σχέσεων, καθώς και την κοινή προσήλωση σε οικουμενικές αξίες και αρχές.

Κοινή διακήρυξη

Κοινή Διακήρυξη για τις Διμερείς Σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας, υπέγραψαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών.

Η υπογραφή της διακήρυξης έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αρμένιος ομόλογός του Εντουαρντ Ναλμπαντιάν υπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης και ο Υπουργός Οικονομικών της Αρμενίας Τιγκράν Νταβτιάν υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για Πρόγραμμα Κοινής Δράσης για την περίοδο 2011-2012 για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού.

Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης και ο Υπουργός Υγείας της Αρμενίας Χαρουτιούν Κουσκιάν υπέγραψαν Σχέδιο Εργασίας της Συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης.

Προοπτικές οικονομικής συνεργασίας

Στην επισήμανση ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει δυναμισμό και ευελιξία και ότι παρά το μικρό της μέγεθος έχει αποδείξει ότι στηρίζεται σε γερές δομές, οι οποίες της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ με θέμα «Προοπτικές Οικονομικής Συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας», το οποίο διοργανώθηκε στο ΚΕΒΕ με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως η Κύπρος μετεξελίσσεται σταδιακά σε ζωτικό οικονομικό κρίκο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Βορείου Αφρικής.

Ειδικότερα για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Αρμενίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως παρόλο που σήμερα είναι πολύ περιορισμένες, υπάρχουν εντούτοις οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνουν στενότερες και καλύτερες, προς όφελος των δύο χωρών.

Ειδική συνεδρία της Βουλής

Την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κυπριακού λαού για τη σταθερή υποστήριξη της Αρμενίας στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση αλλά και αποκατάσταση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν στον Πρόεδρο της Αρμενίας Serzh Sargsyan.

Προσφωνώντας τον Αρμένιο Πρόεδρο κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν στην Κύπρο θα δώσει έμπρακτο περιεχόμενο στην αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνσή τους, προς όφελος των αδελφών λαών μας που ενώνονται από την ιστορία και κοινούς αγώνες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει σταθερά και με συνέπεια τις προσπάθειες της Αρμενίας για παγκόσμια καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι από τα πρώτα Κοινοβούλια διεθνώς που υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και το 1975 κήρυξε την 24η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν και η αντιπροσωπία του επισκέφθηκαν προηγουμένως την Αρχιεπισκοπή όπου έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’, κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία κατά τους διωγμούς και τη σκλαβιά και δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχιεπισκοπή τελούν στη διάθεση της Εκκλησίας της Αρμενίας στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε χθες και το αρμενικό Δημοτικό Σχολείο Ναρέκ και την Αρμενική Μητρόπολη, όπου είχε συνάντηση με τον Αρμένιο Μητροπολίτη Κύπρου Βαρουζιάν Χεργκελιάν.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε προς τιμήν του Αρμένιου ομολόγου του επίσημο δείπνο.

Πηγή: sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Δ. Χριστόφιας: Η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας δεν μειώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ

Η ηγεσία της Τουρκίας πρέπει να κατανοήσει ότι οι πολιτικές της έπαρσης, των απειλών και της αλαζονείας, έναντι σε κράτος μέλος της ΕΕ, δεν συνάδουν με την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους της ΕΕ, πολύ περισσότερο, η επιμονή στη συντήρηση της κατοχής και του εποικισμού, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς και ευρωπαϊκής έννομης τάξης, δήλωσε χθες βράδυ  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε προσφώνηση του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Αρμενίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η γεωστρατηγική σημασία, την οποία αποκτά η Τουρκία, δεν την απενοχοποεί από το έγκλημα της κατοχής και του εποικισμού και δεν μειώνει, ούτε κατά μία τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στους δεσμούς της Κύπρου με την Αρμενία, σημειώνοντας ότι ο αρμενικός και ο κυπριακός λαός μοιράζονται οικουμενικές αξίες και αρχές.
Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει να εφαρμόσει την πολιτική του νεοοθωμανισμού.
Πηγή: sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ρωσικός στρατός στην Αρμενία έως το 2044

Η Ρωσία θα παρατείνει τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα ως το 2044.

Την στρατιωτική της παρουσία στην Αρμενία θα παρατείνει έως το 2044 η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουάρντ Ναλμπαντιάν.

Ο αρμένιος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το ρωσικό στρατό ως μέσο για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας του.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται να μεταβεί στο Ερεβάν την Πέμπτη για διήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογράψει τη συμφωνία για την παράταση κατά 24 χρόνια της μίσθωσης μίας ρωσικής βάσης στην Αρμενία και για την ενίσχυση της ρωσικής αποστολής με περίπου 3.000 στρατώτες, πρόσθεσε ο Ναλμπαντιάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.

Η Ρωσία και η Αρμενία είχαν υπογράψει το 1995 μία συμφωνία, η οποία προέβλεπε τη λειτουργία της ρωσικής βάσης στην πόλη Γκιούμρι στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία για τα επόμενα 25 χρόνια.

 

Πηγή:  skai.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση Τύπου - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - Υπογραφή μνημονίου πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας

Aθήνα, 18 Ιανουαρίου 2011


Υπογραφή μνημονίου πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος συμμετείχε στην επίσημη συνάντηση του πρόεδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Σερζ Σαργκσιάν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Επ’ ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Γερουλάνος υπέγραψε μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού της Αρμενίας κ. Χασμίκ Πογκοσιάν, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας, για την προετοιμασία και οργάνωση προγράμματος «Ημέρες αρμενικού πολιτισμού στην Ελλάδα» το 2012 και «Ημέρες ελληνικού πολιτισμού στην Αρμενία» το 2013, που θα λάβουν χώρα στις μεγαλύτερες πόλεις των δυο κρατών. Για το σκοπό αυτό θα συστηθούν ομάδες εργασίας από τα δυο Υπουργεία που θα προετοιμάσουν τις εκδηλώσεις.


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα υποδεχθεί αύριο στις 17:00 την κα Πογκοσιάν στο ΥΠΠΟΤ, όπου θα έχουν συνομιλίες για διμερή πολιτιστικά θέματα.
Πηγή: ana.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Παπούλια με τον Πρόεδρο της Αρμενίας

  • Κατηγορία VIDEOS

Κ. Παπούλιας : '' Έλληνες και Αρμένιοι κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο (Τούρκο) βάρβαρο!

Άμεσες βολές και όχι απλά αναφορές έκανε προς τη Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν.

Στη συνάντηση του με τον Αρμένιο πρόεδρο ο Κάρολος Παπούλιας αναφερόμενος και πάλι στην Τουρκία είπε : '' Εμείς απλώνουμε το χέρι προς όλους, θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά περιμένουμε από αυτούς ειλικρίνεια και θέληση συνεργασίας''. Ο πρόεδρος της Αρμενίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού του για την βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα, αλλά και επειδή, όπως είπε, "ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, όταν εκδιώχθηκε από την πατρίδα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δεύτερη πατρίδα"
Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι