Menu

Σεισμός 4 με 5 ρίχτερ αναφέρθηκε στην Αρμενία

Σεισμός 4 εως 5 βαθμών ρίχτερ συγκλόνισε την Αρμενία στις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Αρμενικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Αντισεισμική Προστασία (NSSP), με επίκεντρο 7 χλμ. νότια του Masis. Οι δονήσεις έγιναν αισθητοί στο Ερεβάν, το Masis και το Artashat.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός έγινε στις 19:19 τοπικής ώρας. Το επίκεντρο ήταν 12 χλμ νοτιοδυτικά του Ερεβάν και 2 χλμ νοτιανατολικά του Masis.
Στις 14 Οκτωβρίου, ένας ακόμα σεισμός αναφέρθηκε, μεγέθους 4 εως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χλμ. δυτικά του Garni μεγέθους 3,5 .

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εμπειρογνώμονας: Το τείχος του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συλλαβίζει έμπρακτη αναγνώριση από το Μπακού των συνόρων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η κατασκευή τείχους στη γραμμή επαφής μεταξύ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αζερμπαϊτζάν, μπορεί με ασφάλεια να ονομάζεται ένα από τα πιο αποτυχημένη βήματα στην ιστορία προπαγάνδας του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον πολιτικό εμπειρογνώμονα Sergey Minasyan σε δημοσιογράφο του PanARMENIAN.Net, η κατασκευή ενός τείχους δεν έχει νόημα από στρατιωτική άποψη. Η πρόθεσή του Μπακού είναι να προστατεύσει τον εαυτό του από ελεύθερους σκοπευτές, όμως δεν υπάρχει καλύτερη προστασία από την απόσυρση των ακροβολιστών από την γραμμή επαφής και στις δύο πλευρές.
Επίσης, με την κατασκευή του τείχους, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αντικειμενικά κάνουν αποδεκτό αυτό που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν εδώ και χρόνια - τα σύνορα της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ." αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.
Ο Sergey Minasyan είναι δύσπιστος σχετικά με τη δυνατότητα του υπό κατασκευή τείχους για το εάν θα επιδεινώσει την κατάσταση στη γραμμή επαφής ή θα επηρεάσει την πορεία λύσης του Καραμπάχ.
Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει την κατασκευή ενός προστατευτικού τείχους στη γραμμή επαφής με την Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τα Αζερικά μέσα ενημέρωσης, ένα τείχος, μήκους 700 μέτρων και 3 μέτρων ύψους, ήδη κτίστηκε κοντά στο χωριό Chyragly, που συνορεύει με την επαρχία του Martakert του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και αναφέρει ότι «το Αζερμπαϊτζάν εξετάζει την κατασκευή ενός τείχους, για να προστατεύσει τον εαυτό του από του αρμένιους ελεύθερους σκοπευτές από το 2006».

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΤΑΑ θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στην Αρμενία

ΕΡΕΒΑΝ .- Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κάθε χρόνο επενδύονται στην οικονομία της Αρμενίας € 70 εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε στους δημοσιογράφους το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΑ Kurt Bayer.

Η αντιπροσωπεία της τράπεζας έφτασε στην Αρμενία για να συζητήσει τη νέα στρατηγική για την περίοδο 2012-2015 και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Σύμφωνα με τον Bayer, η ΕΤΑΑ επένδυσε περίπου 620 εκατομμύρια δολάρια κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
«η ΕΤΑΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αρμενία και θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στην οικονομία της Αρμενίας», είπε υπενθυμίζοντας ότι τα προγράμματα της τράπεζας αναπτύχθηκαν με βάση τις εφαρμογές.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία κατετάγη 46η στην λίστα της FIFA

Η Αρμενία, έχοντας 608 βαθμούς, βρίσκεται στη 46η θέση στον νέο πίνακα κατάταξης των εθνικών ομάδων που εκδίδεται από τη FIFA .

Οι πρώτες δέκα εθνικές περιλαμβάνουν την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Αργεντινή. Δανία μοιράζεται την 10η θέση με την Αργεντινή.
Η Δανία και η Ιταλία είναι οι αντίπαλοι της Αρμενίας στον Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 στον προκριματικό όμιλο .

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία - Σερβία 1-2

Η Αρμενική ομάδα ποδοσφαίρου νέων ηττήθηκε από τη Σερβία 1- 2 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-17.

Η Σερβία βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας του 9ου ομίλου με έξι βαθμούς.
Στο δεύτερο αγώνα του ομίλου η Ουαλία νίκησε τη Λιθουανία.
Οι εθνικές ομάδες της Ουαλίας και της Αρμενίας έχουν από τρεις βαθμούς η κάθε μία.
Στον τελικό γύρο η Αρμενία θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η αρμένικη εκπαίδευση στη Λευκωσία

Το πρώτο αρμενικό Δημοτικό Σχολείο στο νησί μας, το «Εθνικό Αρμενικό Σχολείο», λειτούργησε το 1870, με πρωτοβουλία του νεοαφιχθέντος Αρχιμανδρίτη Βαρτάν Μαμιγκονιάν στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας επί της οδού Βικτωρίας. Το 1886 ο τοποτηρητής ντερ Χοβαννές Σιαχινιάν το ανακαίνισε και το ονόμασε «Αρρεναγωγείο Βαρτανάντς». Το 1902 ο νεοαφιχθείς Αρχιμανδρίτης Πετρός Σαρατζιάν ίδρυσε το «Παρθεναγωγείο Σουσανιάν» στον δεύτερο όροφο, ενώ το 1907 άρχισε να λειτουργεί το νηπιαγωγείο. Ωστόσο, με την αύξηση των μαθητών μετά τις σφαγές του 1915-1919, τα σχολικά κτίρια είχαν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν διάφορες αδυναμίες.

Με το θάνατο του ντόπιου γαιοκτήμονα Αρτίν Μπέη Μελικιάν (1858-1921), τα παιδιά του ανήγειραν αμέσως -όπως όριζε στη διαθήκη του- το μεικτό «Εθνικό Σχολείο Μελικιάν», που λειτούργησε το Σεπτέμβριο του 1921 και αντικατέστησε τα δύο προηγούμενα σχολεία. Αρχικά θεωρήθηκε πολύ μεγάλο, όμως ένα μόλις χρόνο μετά ήταν γεμάτο από Αρμενόπαιδα της Γενοκτονίας που ήρθαν μετά τις σφαγές του 1921-1923.

Καθώς υπήρχε η ανάγκη για ένα μεγαλύτερο σχολικό κτίριο, ο επιχειρηματίας Ντικράν Μελικιάν (1870-1957) ανήγειρε το «Εθνικό Σχολείο Ουζουνιάν», που λειτούργησε το Σεπτέμβριο του 1938 δίπλα από το Μελικιάν. Τα δύο σχολεία λειτουργούσαν ως ένα, με την επωνυμία «Εθνικό Σχολείο Μελικιάν-Ουζουνιάν». Αρχιτέκτονας των δύο κτιρίων ήταν ο φημισμένος Γκαρό Μπαλιάν, ο οποίος σχεδίασε επίσης τα ιστορικά κτίρια του Μελκονιάν (1924-1926) και το μαρμάρινο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας (1932), παραπλεύρως του Ουζουνιάν. Το 1950 κτίστηκε καινούργιο κτίριο για το νηπιαγωγείο, με έσοδα από διάφορες σχολικές εκδηλώσεις.

Με την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής ανταρσίας το Δεκέμβριο του 1963, το σχολείο καταλήφθηκε και έτσι, για περίπου ένα μήνα, δεν έγιναν μαθήματα. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 1964, το σχολείο στεγάστηκε στα κτίρια του Παρθεναγωγείου Μιτσή επί της Λεωφόρου Μακαρίου. Με φροντίδα του Εκπροσώπου Μπερτζ Τιλμπιάν, ανεγέρθηκαν δύο προκατασκευασμένα κτίσματα στο γήπεδο του Μελκονιάν, τα οποία στέγαζαν το «Εθνικό Αρμενικό Σχολείο» μεταξύ Σεπτεμβρίου 1964 και Ιουλίου 1972. Χάρη στις προσπάθειες του Εκπροσώπου Τιλμπιάν, το 1966 παραχωρήθηκε γη στην περιοχή της Ακρόπολης, ως εμπίστευμα, με σκοπό την ανέγερση σχολείου. Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1971-1972, με πρωτοβουλία του Εκπροσώπου Δρα Αντρανίκ Λ. Αστζιάν και με αρχιτέκτονα τον Πεύκιο Γεωργιάδη.

Το Εθνικό Αρμενικό Σχολείο λειτούργησε στα νέα του κτίρια το Σεπτέμβριο του 1972 και ονομάστηκε Ναρέκ, εις μνήμην του Αγίου Γρηγορίου του Ναρεκηνσίου (951-1003), Αρμένιου μοναχού, ποιητή, φιλόσοφου και θεολόγου, το αμμολίθινο άγαλμα του οποίου τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου το 1991, έργο του γλύπτη Λεβόν Τοκματζιάν. Τα εγκαίνια του σχολείου τέλεσε στις 12/11/1972 ο Πρόεδρος Μακάριος, στην παρουσία του κυπριακής καταγωγής Καθόλικου (Πατριάρχη) της Κιλικίας Χορέν Α’. Ως χειρονομία αλληλεγγύης, το Συμβούλιο Βελτιώσεως Στροβόλου μετονόμασε στις 10/12/1979 την οδό Κύκλωπος σε οδό Αρμενίας, ενώ χάρη στον Εκπρόσωπο Αράμ Καλαϊτζιάν, το 1983 δόθηκε τίτλος πλήρους ιδιοκτησίας της γης. Η νέα αίθουσα εκδηλώσεων, που ανεγέρθηκε μεταξύ 2008-2010 με αρχιτέκτονα την Ιωάννα Χρίστου, εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 2011 από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Δρα Ανδρέα Δημητρίου.

Εκτός από τα πιο πάνω σχολεία, μεταξύ 1900-1905 οι Ευαγγελικές αδελφές Ρακέλ και Ωσαννά Σαρκισιάν λειτουργούσαν το δικό τους νηπιαγωγείο στη Λευκωσία, ενώ μεταξύ 1897-1904 ο Βαχάν Κιουρκτζιάν (Παγκουράν) λειτουργούσε το «Εθνικό Εκπαιδευτήριο-Ορφανοτροφείο», με σκοπό να μορφώσει τα ορφανά των χαμιτικών σφαγών (1894-1896) και στο οποίο θα είναι αφιερωμένο το επόμενο άρθρο. Το αφιέρωμα αυτό θα ήταν ελλιπές αν δεν αναφερόμασταν στο «Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν» (1926-2005), το οποίο εξετάσαμε στο προηγούμενο άρθρο της σειράς. Κτισμένο μεταξύ 1924-1926 με τη γενναιόδωρη και φιλάνθρωπη δωρεά των καπνεμπόρων αδελφών Κρικόρ (1843-1920) και Καραμπέτ Μελκονιάν (1849-1934), ξεκίνησε ως ορφανοτροφείο για τα ορφανά της Γενοκτονίας και συνέχισε ως παγκοσμίου φήμης δευτεροβάθμιο σχολείο με οικοτροφείο, φάρος ελπίδας και πολιτισμού για τον απανταχού αρμενισμό και την αρμενοφωνία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΤΖΗΛΥΡΑΣ
Εκπρόσωπος Τύπου του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή κου Βαρτκές Μαχτεσιάν

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι