Menu

Το τελευταία αρμένικο χωριό της Τουρκίας

Του Αλεξάντερ Κρίστι-Μίλερ για τους Southeast European Times στο Βακιφλί.

Στην επαρχία Χατάι, οι κάτοικοι του τελευταίου αρμένικου χωριού της Τουρκίας αγωνίζονται για να κρατήσουν την κοινότητά τους.

Επιφανειακά, είναι δύσκολο να δεις γιατί κάποιος θα ήθελε να εγκαταλείψει το Βακιφλί. Κουρνιασμένο σε μια βουνοπλαγιά, με θέα τη θάλασσα, το χωριό είναι ένα γαλήνιο, ειδυλλιακό σημείο, που ο καθαρός μεσογειακός του αέρας είναι γεμάτος με το άρωμα των πορτοκαλόδεντρων.

Ωστόσο, οι 135 κάτοικοι του χωριού έχουν έναν ιδιαίτερο λόγο για να κρατήσουν ζωντανή τη μικρή τους κοινότητα: το δικό τους είναι το τελευταίο αρμένικο χωριό στην Τουρκία που επέζησε των καταστροφικών θηριωδιών του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου κατά τον οποίο θανατώθηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. Αρμένιοι.

Όπως και με πολλά άλλα χωριά σε όλη την Τουρκία, η μείωση του εισοδήματος από τη γεωργία, σε συνδυασμό με τα θέλγητρα της αστικής ζωής, σημαίνει ότι το Βαφικλί φθίνει ανελέητα.

"Είμαστε πολύ λίγοι και γερνάμε" είπε ο Μπερκ Καρτούν, ο δήμαρχος του χωριού. "Όλοι οι νέοι φεύγουν. Οι νέοι τελειώνουν το πανεπιστήμιο και τώρα αναζητούν να κάνουν κάτι άλλο".

Το Βαφικλί οφείλει τη μοναδική του επιβίωση σε ένα μίγμα ανδρείας και τύχης. Το 1915, η κυβέρνηση των νεοτούρκων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας διέταξε την απέλαση όλων των Αρμενίων στην Τουρκία στην έρημο της Συρίας.

Για τους περισσότερους αυτό ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη και έτσι οι κάτοικοι του Βακιφλί και πέντε άλλων χωριών της επαρχίας Χατάι, που σήμερα ζουν κοντά στα σύνορα με την Συρία, οπλίστηκαν και πήραν τα βουνά.

Περίπου 5.000 άνθρωποι έμειναν επί 53 ημέρες στην κορυφή του όρους Μούσα Νταγκ, το οποίο δεσπόζει πάνω από το Βαφικλί, προβάλλοντας αντίσταση στις απόπειρες των οθωμανικών δυνάμεων να τους εκτοπίσουν.

Με τα τρόφιμα να τους τελειώνουν, τράβηξαν την προσοχή ενός γαλλικού πολεμικού πλοίου υψώνοντας ένα λάβαρο και έτσι σώθηκαν και τους μετέφεραν σε συμμαχικά στρατόπεδα προσφύγων μέχρι που επέστρεψαν, κατά τα τέλη του πολέμου, όταν η επαρχία Χατάι ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Όταν η επαρχία επανήλθε στην τουρκική κυριαρχία το 1939, πέντε από τα χωριά επέλεξαν να μεταναστεύσουν στο Λίβανο, και έτσι απέμεινε μόνο το Βακιφλί.

"Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την ιστορία μας" είπε ο Πάνος Καπάρ, ένας 79-χρονος παραγωγός πορτοκαλιών. "Πολεμήσαμε στο παρελθόν και τώρα όλοι θα πρέπει να μας δεχτούν".

Σήμερα, αγωνίζονται και πάλι. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός τους μειώθηκε από τους περίπου 180 κατοίκους στο σημερινό τους αριθμό, με πολλούς να έχουν μετακομίσει στην Ιστανμπούλ.

Είναι μια εικόνα που αντανακλάται σε όλη την τουρκική επικράτεια. Το 1990, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας χαρακτηριζόταν ως αγροτικός, όμως ο αριθμός αυτός μέχρι το 2008 είχε πέσει λίγο κάτω από το 32%.

Τα πορτοκάλια είναι το κύριο εισόδημα του Βαφικλί και το 2004 δημιουργήθηκε συνεταιρισμός. Όλοι οι παραγωγοί του χωριού αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις βιολογικές καλλιέργειες και να προσπαθήσουν να αυξήσουν τα κέρδη. Ένας μικρός πάγκος στο χωριό πουλά τοπικό κρασί, ποτά, κονσέρβες και σαπούνι σε ένα σταθερό αλλά μικρό αριθμό τουριστών.

"Νομίζω πως θα επιβιώσουμε" είπε ο Καπάρ. "Οι νέοι άνθρωποι σκέφτονται να επενδύσουν εδώ για να τραβήξουν τουρίστες -- ένα εστιατόριο και άλλα πράγματα -- αλλά αυτό θα γίνει βήμα-βήμα, δεν μπορεί να γίνει αμέσως".

Οι κάτοικοι του Βαφικλί φέρουν το πρόσθετο φορτίο ότι ζουν σε μία χώρα η οποία είναι πολύ ανήσυχη με τη θρησκευτική και την εθνοτική κληρονομιά της. Ξεκινώντας από το 1915, η μεγάλη αρμενική παροικία της Ανατολίας σφαγιάστηκε και εκδιώχθηκε σχεδόν όλη.

Περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τους σκοτωμούς ως γενοκτονία, ωστόσο η Τουρκία αμφισβητεί μανιωδώς το χαρακτηρισμό αυτό, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν και πολλοί Τούρκοι και ότι δεν υπήρχε πρόθεση εξόντωσης των Αρμενίων.

"Η κουλτούρα του νέου τουρκικού κράτους βασίστηκε στην άρνηση της ποικιλομορφίας" είπε ο Ορχάν Κεμάλ Σενγκίζ, δικηγόρος και εξέχων ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια ομοιογενή κοινωνία, η οποία δεν εξέφραζε την πραγματικότητα της Ανατολίας.... Γιατί η Τουρκία δεν αντιμετώπισε ποτέ το παρελθόν της και δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τις ρατσιστικές τάσεις".

Στο Χατάι, όμως, που έχει ένα πλούσιο μίγμα Αράβων, Τούρκων, Μουσουλμάνων Αλεβί και διαφορετικών χριστιανικών θρησκευμάτων, οι κάτοικοι του Βακιφλί λένε ότι αισθάνονται άνετα.

"Στην [επαρχία] Χατάι υπάρχουν πολλές εθνικότητες και εμείς μένουμε εδώ για μακρά χρονική περίοδο" είπε ο Σεμ Καπάρ, ένας 33-χρονος κτηνίατρος ο οποίος γεννήθηκε στο Βαφικλί αλλά τώρα μένει στην κοντινή κωμόπολη του Σαμαντάγκ.

 

 

 

Πηγή: setimes.com

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία θα έχει 12 σημεία διέλευσης των επίσημων κρατικών συνόρων της

Ερεβάν. Η Αρμενία αναγνωρίζει 12 σημεία για διέλευση των κρατικών συνόρων της για τις σιδηροδρομικές, οδικές, αεροπορικές και άλλες επικοινωνίες. Η απόφαση θα παρθεί κατά τη διάρκεια της 12ης Μαΐου στην κυβερνητική σύνοδο.
Τα έξι από τα σημεία αυτά είναι για τα αρμενό-γεωργιανα σύνορα, και πρόκειται για τα σημεία “Bavra” (Ninotsminda),το “Gogavan” (Guguti), το “Privolnoye” (Akhkepri),το το “Ayrum” (Sadakhlo),το “Jiliza” (Operti) και το “Bagratashen” (Sadakhlo).Δύο σημεία για τα αρμενό-τουρκικά σύνορα, δηλαδή το σημείο "Margara" (Alican) και το σημείο "Ahurik" (Akyaka), αλλά τώρα δεν λειτουργούν. Ένα άλλο σημείο ελέγχου είναι το "Agarak" (Norduz) που λειτουργεί και είναι στα σύνορα με το Ιράν.
Τα Αρμενικά αεροδρόμια του Zvartnots, του Erebuni και του Gyumri έχουν επίσης τα δικά τους συνοριακά σημεία διέλευσης.

 

Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένιος πολίτης σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή του Αζερμπαϊτζάν

Ένας οδηγός τρακτέρ από το χωριό Kyuratagh της περιοχής Hadrut του Artsakh, ο Araik Balasanyan, τραυματίστηκε στο κεφάλι από έναν ελεύθερο σκοπευτή του Αζερμπαϊτζάν νοτιοανατολικά του μετώπου στις 11 Μαΐου. Ο Balasanyan πέθανε στο δρόμο προς το νοσοκομείο.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την κατάπαυση του πυρός περιοδικά, πυροβολώντας περισσότερες από 400 φορές ,ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Άμυνας Στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Artsakh) που αναφέρθηκαν.
Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 12, Μαΐου σηματοδοτεί την 17η επέτειο της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός του Καραμπάχ

Η 12 Μαΐου σηματοδοτεί την 17η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το έγγραφο υπεγράφη από τους υπουργούς Άμυνας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από τον Διοικητή του της Άμυνας Στρατού του Ναγκόρνο- Καραμπάχ στις 12 Μάη 1994, και λέει ότι οι πλευρές «εκφράζουν την αποφασιστικότητα να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο με την παύση των ένοπλων συγκρούσεων μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία δεν προκαλεί μόνο ανεπανόρθωτη απώλεια για τους ανθρώπους της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και επηρεάζει σημαντικά τα συμφέροντα των άλλων χωρών της περιοχής και σοβαρά περιπλέκει τη διεθνή κατάσταση." Καλεί τις συγκρουόμενες πλευρές «να λογικευθούν και να εργαστούν εντατικά για να σιγουρέψουν το ταχύτερο δυνατό με την υπογραφή μιας αξιόπιστης, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας» και «να συνεχίσουν τις συναντήσεις για την ειρηνική επίλυση της ένοπλης σύρραξης».
Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι