Menu

Πολ Καζαριάν: Ο Πλάτωνας με οδήγησε στα ελληνικά ομόλογα

Πόνταρε στην Ελλάδα και... κέρδισε. Ο λόγος για τον Πολ Καζαριάν, τον επικεφαλής του αμερικανικού fund Japonica Partners κι έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων στον κόσμο, ο οποίος επιμένει να δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας τονίζοντας ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». Οι δεσμοί του 58χρονου αρμενικής καταγωγής επενδυτή με τη χώρα μας, εκτός από οικονομικοί είναι και φιλοσοφικοί, καθώς είναι θαυμαστής του Πλάτωνα και της Αρχαίας Ελλάδας.
«Το χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, φτάνει στο 175%. Αν, όμως, υπολογιστεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα διαμορφώνεται κάτω από το 60%, πολύ χαμηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί στη «Οικονομία» ο 58χρονος αρμενικής καταγωγής επενδυτής, ο οποίος, αν και ζάπλουτος, δηλώνει ότι δουλεύει τόσο πολύ κάθε μέρα που νιώθει σαν «ένας απλός... οδοκαθαριστής»!

Παγκόσμια εκστρατεία

Ο Πολ Καζαριάν βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας... εκστρατείας που έχει αναλάβει για την προβολή της ελληνικής οικονομίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε πέρυσι τον Νοέμβριο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του εξωτερικού, στην οποία απαριθμούσε μία σειρά από επιχειρήματα για τον λόγο που η Ελλάδα πρέπει να αξιολογείται με «Α+»... Οι δεσμοί του με την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και φιλισοφικοί. Αλλωστε η αγάπη του για τον Πλάτωνα ήταν η αφορμή για να σπουδάσει Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.
Αν και κουρασμένος από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις κι επαφές που είχε με επιχειρηματίες, οικονομολόγους και άλλους οικονομικούς φορείς, ο μεγαλοεπενδυτής -γνωστός και για τη μακρά θητεία του στην Goldman Sachs στη θέση του συμβούλου μάς υποδέχτηκε εγκάρδιος και χαμογελαστός σε μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας φορώντας το καθιερωμένο ροζ πουκάμισο και τα χαρακτηριστικά στρογγυλά γυαλιά του, αποφασισμένος να μεταφέρει και σε μας το μήνυμα: «Υιοθετήστε τα διεθνή λογιστικά πρότυπα για να αντιληφθούν οι αγορές ότι η εικόνα που έχουν για την Ελλάδα, είναι οφθαλμαπάτη!».
Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα την περίοδο που πήρε τη μεγάλη απόφαση να καταθέσει δημόσια προσφορά για την αγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 4 δισ. ευρώ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ο Πολ Καζαριάν θυμάται: «Ολοι στην Japonica (η οποία να σημειωθεί δεν πήρε την ονομασία από την Ιαπωνία, αλλά από το όνομα της γειτονιάς που μεγάλωσε το αφεντικό της) ήμασταν ήδη από τον Μάιο του 2012 αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, θεωρώντας ότι το χρέος της δεν είναι υπέρογκο».
Εκφράζει, δε, την ελπίδα να υπάρξει μέσα στον Ιούνιο μία ανακοίνωση πως η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα πρότυπα (GAAP - General Accepted Accounting Principles) πάνω στα οποία κινείται όλος ο κόσμος και με τα οποία θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της. Κι όπως αναφέρει «η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία», αρκεί να δείξει σε όλους τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα.
Κατά την άποψή του με τη χρήση των διεθνών προτύπων στατιστικής απεικόνισης το ελληνικό χρέος πέφτει κάτω από το 60%. Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 112%, της Ιρλανδίας στο 78%, της Πορτογαλίας στο 74% και της Ισπανίας στο 63%. Με άλλα λόγια η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη από των εταίρων της στην ΕΕ.
Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι η υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές για την Ελλάδα.
Ειδικότερα λέει πως «η αλλαγή των προτύπων θα προκαλέσει δραματική υποχώρηση στα επιτόκια των ομολόγων, αύξηση τιμών στην αγορά ακινήτων, ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, η ρευστότητα των τραπεζών θα ενισχυθεί, όπως και η αποτίμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Μακροχρόνια

Στο ερώτημα μέχρι πότε σκοπεύει να κρατήσει στο... σεντούκι του το ελληνικό χρέος ο επικεφαλής της Japonica, απαντά πως είναι «μακροπρόθεσμος επενδυτής», ενώ για το αν έχει άλλες βλέψεις για τη χώρα μας, λέει πως ήρθε πρωταρχικά εδώ για να κάνει επενδύσεις σε επιχειρήσεις.«Ηρθαμε εδώ για να κάνουμε επενδύσεις σε επιχειρήσεις. Καταλήξαμε, βέβαια, στην αγορά των ομολόγων, που είναι τώρα 5 φορές πάνω. Προτιμούμε, ωστόσο, επιχειρήσεις όπου έχουμε εξειδίκευση. Διαχειριζόμαστε την έρευνα και την ανάπτυξη, τα νέα προϊόντα, τους ανθρώπινους πόρους.
Αυτό αγαπάμε να κάνουμε. Αλλά το προαπαιτούμενο, που θέλουμε, είναι -και νομίζω είναι λογικό και δίκαιο- να υπάρχουν τα διεθνή πρότυπα». Αναφορικά με το αν θα επένδυε σε υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες του ελληνικού Δημοσίου, ο ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζει ότι «το ψάχνει». Θέλει, όμως, οικονομικές καταστάσεις με καθαρά νούμερα, διαφάνεια και κυρίως υπευθυνότητα.
Και καταλήγει τονίζοντας πως όσο οι κυβερνήσεις δεν θα παρέχουν αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία, τόσο οι επενδυτές δεν θα τις εμπιστεύονται και οι χώρες θα πέφτουν... θύματά τους.

 

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος - Κατερίνα Κοσμά

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι