Menu

Νέα ρατσιστική δήλωση Ερντογάν: «Μα να με αποκαλέσουν –μετά συγχωρήσεως– Αρμένιο;»

Το ίδιο είχε κάνει στο παρελθόν μιλώντας για τους Έλληνες. 

Λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, ο επικρατέστερος υποψήφιος και νυν πρωθυπουργός ξαναχτύπησε αποκαλύπτοντας τα αισθήματά του για λαούς άλλους, πλην των Τούρκων. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο κανάλι NTV, στην εκπομπή «Ο λόγος στους υποψηφίους» είπε επί λέξει τα εξής:

«Για μένα βγήκε κάποιος και είπε ότι είμαι Γεωργιανός. Βγήκε και κάποιος άλλος και είπε κάτι ακόμα πιο αποτρόπαιο. Είπε –μετά συγχωρήσεως– ότι είμαι Αρμένιος. Εγώ είμαι Τούρκος!»

Για τη φράση του αυτή δέχτηκε σφοδρή κριτική από αντιπάλους του αλλά και διάφορες προσωπικότητες στην Τουρκία. Είναι δυνατόν, αναρωτήθηκαν, ένας πολιτικός που διεκδικεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί με υποτιμητικό τρόπο όρους που αναφέρονται σε άλλες εθνικές ταυτότητες, τη στιγμή μάλιστα που στην ίδια τη χώρα κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι;

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Χουρσίτ Γκιουνές, μάλιστα, δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση εναντίον τού Ερντογάν για παραβίαση άρθρου του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει τις διακρίσεις και επιτάσσει ισονομία.


Ο Χουρσίτ Γκιουνές

«Κοιτάξτε την αναίδεια του ανθρώπου», τόνισε. «Βγήκε στο ΝTV και είπε ότι είναι αποτρόπαιο να είναι κανείς Αρμένιος. Κρίμα. Ακόμα και αν αποκαλέσεις από λάθος κάποιον Αρμένιο αυτό δεν είναι επονείδιστη συκοφαντία. Το να το βλέπεις έτσι, είναι καραμπινάτος ρατσισμός!» 

Ο Γκιουνές όμως είχε και άλλα να πει. «Δεν προλαβαίνει να ακούει κανείς αυτά που βγαίνουν από το στόμα του Ερντογάν. Σε περίπτωση που γίνει αυτός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε η Τουρκία δεν θα έχει εκλέξει απλά έναν τύραννο για Πρόεδρο, θα έχει εκλέξει και έναν ρατσιστή.» Ο βουλευτής του CHP κάλεσε επίσης τους «Αρμένιους συμπατριώτες να μην στενοχωρηθούν» γιατί «δεν στέκουν τα μυαλά του στον τόπο τους. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίσει αυτόν τον ρατσιστή. Χαρακτήρισε επονείδιστη συκοφαντία το να είναι κανείς Αρμένιος. Το όνομα αυτού Ταγίπ Ερντογάν!»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον Αρμένιο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εθνικιστές, σε ένα έγκλημα που έχει ακόμα σκοτεινές πτυχές ως προς την εμπλοκή επίσημων κύκλων, ο Γκιουνές είπε: «Ποιος σκότωσε τον Χραντ Ντινκ; Μην ψάχνετε. Η νοοτροπία που τον σκότωσε ενσαρκώνεται στο πρόσωπο ενός υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πού είναι που έλεγε (ο Ερντογάν) ότι αγαπάει τον άνθρωπο, επειδή τον έπλασε ο Θεός; Τους Αρμενίους δεν τους έπλασε ο Θεός; Ή τους Αρμένιους δεν τους έπλασε ο Θεός, λοιπόν, ή ο άνθρωπος είναι ψεύτης και δεν αγαπάει ούτε τον Θεό… Στα λόγια έστειλε μήνυμα φιλίας στους Αρμενίους, στις 24 Απριλίου. Το μυαλό του, όμως, το μέσα του, είναι ρατσιστικό και η δήλωσή του δεν ήταν ειλικρινής».

Στην παρέμβασή του ο Χουρσίτ Γκιουνές ανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Ερντογάν για παραβίαση του άρθρου 10 του Συντάγματος και των άρθρων 122 και 216 του Ποινικού Κώδικα. 

Να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές για την εκλογή κυβέρνησης ο Ερντογάν είχε… παραλάβει και τους Έλληνες. Μιλώντας στο πρόγραμμα του NTV «Προς τις Εκλογές», στις 10 Ιουνίου 2011, είχε πει: «Έχουν γραφτεί βιβλία και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και για μένα, στα οποία μας αποκαλούν Εβραίους, Αρμένιους, ακόμα και –μετά συγχωρήσεως– Ρωμιούς»!

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενική Γενοκτονία φόντο σε νέα ταινία Τούρκου σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, αποκαλύπτει ότι αρχικά ήθελε να κάνει την ιστορία του δολοφονηθέντος Αρμενίου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ που είχε συγκλονίσει τον κόσμο. Όμως, «κανένας Τούρκος ηθοποιός δεν ήθελε να παίξει το ρόλο». Έτσι οδηγήθηκε στο The Cut – μια ιστορία που αφορά κάθε ξεριζωμένο, θύμα γενοκτονίας. 

Πολυβραβευμένος και αγαπητός από το ευρωπαϊκό κοινό, ο γεννημένος στη Γερμανία από Τούρκους γονείς σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν μιλά πλέον ευθέως για θέματα που «καίνε» τους Τούρκους. Σε λίγες ημέρες, στις 27 Αυγούστου, αρχίζει στη Βενετία η Μόστρα και ο Ακίν θα είναι παρών με μια δυνατή ταινία. Το The Cut είναι η σπαραχτική ιστορία ενός Αρμένιου που ζει τη Γενοκτονία, ξεκινώντας το 1915 από το Μαρντίν, επιζεί αλλά χάνει τα δυο του κορίτσια. Η αναζήτησή τους από την Ανατολή έως τη Δύση αποκαλύπτει πολλά πράγματα για τα οποία είναι ικανό κάθε ανθρώπινο ον. Στην ιστορία του, άνθρωποι που ξεριζώθηκαν βιαίως, Μικρασιάτες και Πόντιοι, βρίσκουν πολλά κοινά με τη δική τους τραγική ιστορία διωγμού και σφαγών από τους Τούρκους.

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν

Ο Ακίν επέλεξε να ασχοληθεί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων μετά την αδυναμία του να βρει ηθοποιό να παίξει το ρόλο του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου της εφημερίδας Angos, Χράντ Ντίνκ.

Ο Χράντ Ντίνκ και η άρνηση Τούρκων ηθοποιών να παίξουν το ρόλο

Ο Ντίνκ αγωνίστηκε για την προσέγγιση Τούρκων και Αρμενίων. Εκτελέστηκε όμως εν μέση οδό από εθνικιστές που (όπως και σχεδόν όλοι οι Τούρκοι) αρνούνται ότι οι Αρμένιοι έχουν υποστεί γενοκτονία. Η δολοφονία του δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Angos, ο Ακίν είπε: «Δεν μπόρεσα να πείσω κανέναν Τούρκο ηθοποιό να παίξει το ρόλο του Χραντ. Όλοι τους βρήκαν το σενάριο πολύ τραχύ. Έτσι αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την ιδέα». Στη συνέχεια ο Ακίν εξηγεί την επιμονή του στην επιλογή Τούρκου ηθοποιού. «Δεν ήθελα να πληγωθεί κανένας. Είναι όμως σημαντικό να κάνουμε μια “τουρκική ταινία” για τον Χράντ. Δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο Αμερικανός ή Γάλλος. Εμείς θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Όμως δυστυχώς, φαίνεται ότι ο χρόνος δεν έχει ακόμα ωριμάσει». 

Το περίεργο είναι ότι ώρες αφότου ο Φατίχ Ακίν είπε αυτά που είπε, δύο προβεβλημένοι Τούρκοι ηθοποιοί, πολύ γνωστοί και στο ελληνικό κοινό, δήλωσαν ότι θα έπαιζαν το ρόλο του Ντίνκ. 

Ναι στο ρόλο λένε πρωταγωνιστές του Καρανταγί και του Σουλεϊμάν

Ο Ριζά Κοτζάογλου, ο επιθεωρητής Γιασίν στο σίριαλ Καρανταγί, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «αν ήμουν μεγαλύτερος, θα ήθελα να παίξω τον Ντίνκ».

Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση του Σαρπ Άκαγια από τη σειρά Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής: «Μακάρι να έπαιζα τον Ντίνκ».

Ο Φατίχ Ακίν θεωρεί ότι μπορεί η τουρκική κοινωνία να μην είναι ώριμη να δεχτεί την προσωπική δραματική ιστορία γύρω από τον Χράντ Ντίνκ, για τον οποίο μάλιστα γράφτηκε ευρέως ότι έπεσε θύμα προσχεδιασμένου εγκλήματος που κρύβει ύποπτους κύκλους από πίσω, «είναι όμως έτοιμη για τη νέα ταινία» του. Τονίζει μάλιστα: «Σε όσους φοβούνται, τους λέω ότι πρόκειται απλώς για μια ταινία». 

Η ταινία The cut είναι στα αγγλικά, η εκδοχή που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας όμως είναι στα γερμανικά.

 


Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Armenian Villages under Fire

In the early morning hours of August 2, Azerbaijani military posts launched mortar fire in the direction of residential homes in the village of Voskevan along the state border of Armenia and Azerbaijan. There are no reported casualties on the Armenian side. Residents informed CivilNet that the mortar projectiles fell near the Armenian military post in Voskevan.
The village mayor of Voskevan Seryoja Aleksanyan told CivilNet that the mortar fire began in the early morning hours but was quickly silenced by Armenian military forces. “Since 7:00 AM this morning, all is calm,” Aleksanyan said.
There is relative calm in Dovegh as well although residents advised CivilNet that sporadic gunfire could be heard. Today, villagers have not gone out into their fields and orchards which are in the direct line of vision of Azerbaijani posts.
The village of Berkaber also came under fire. On August 1, Azerbaijani military forces also fired on the Armenian military base near the village of Baghanis. The Voskepar-Baghanis section of the Yerevan-Tbilisi highway has been closed for security purposes. An alternative road is being used.


More Gunfire in Barekamavan

In the early afternoon of August 2, the village of Barekamavan in the Tavush marz came under heavy gunfire. Village mayor Gagik Abazyan informed CivilNet that the gunfire aimed at the village lasted 15 minutes.
“The Armenian side was able to silence the adversary in a short period of time,” Abazyan said.
He also noted that news of evacuation of residents do not correspond to the reality on the ground. “There is tension but life in the village is progressing normally,” he said.

 

Source: Civilnet.am

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι