Menu

Τουρκία: Δύο αστυνομικοί φυλακίστηκαν στην υπόθεση της δολοφονίας του Χράντ Ντίνκ

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες και έθεσε υπό κράτηση την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, δύο Τούρκους αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα προκειμένου να αποτρέψουν τη δολοφονία του διακεκριμένου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ το 2007.
 
Στους δύο αστυνομικούς, τον Μουχιτίν Ζενίτ και τον Οζκάν Μουμτζού απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της «αμέλειας» και της «κατάχρησης εξουσίας» και διατάχθηκε η προφυλάκισή τους, διευκρίνισε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
 
Την 19η Ιανουαρίου του 2007, ο Χραντ Ντινκ, 52 ετών, σημαίνουσα προσωπικότητα της αρμένικης μειονότητας της Τουρκίας, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά από τα γραφεία της Agos, της δίγλωσσης τουρκοαρμενικής εφημερίδας που διηύθυνε.
 
Ο Ντινκ ήταν υπέρμαχος της συμφιλίωσης Τούρκων - Αρμενίων. Όμως οι Τούρκοι εθνικιστές τον μισούσαν καθώς είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Ανήλικος όταν διέπραξε το έγκλημα, ένας νεαρός εθνικιστής, ο Ογκιούν Σαμάστ, είχε ομολογήσει τον φόνο του δημοσιογράφου και καταδικάσθηκε τον Ιούλιο το 2011 σε κάθειρξη 23 ετών.
 
Όμως, κατά τη διάρκεια άλλης δίκης, ένας από τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας, ο Ερχάν Τουντζέλ, αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία για το σχέδιο δολοφονίας του Ντινκ, αλλά οι προειδοποιήσεις του δεν είχαν εισακουστεί.
 
Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει έως τότε απορρίψει το ενδεχόμενο μιας συνωμοσίας, πυροδοτώντας τις σφοδρές επικρίσεις των οπαδών του Ντινκ.
 
Το 2013 το ακυρωτικό δικαστήριο είχε διατάξει το άνοιγμα της υπόθεσης εκ νέου.
 
Επτά Τούρκοι αξιωματικοί, περιλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, διώκονται αυτήν την στιγμή με την κατηγορία της αμέλειας, που απαγγέλθηκε και στους αστυνομικούς που τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα.
 
 
 
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι