Menu

Πούτιν και Ολάντ στο Ερεβάν για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (photo-video)

Εκατοντάδες άνθρωποι άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο που βρίσκεται στο Ερεβάν και είναι αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας (φωτ.: Vahram Baghdasaryan / EPA)

Με την ικανοποίηση ότι ο κόσμος έχει πλέον μάθει την αλήθεια και έχει αναγνωρίσει τα δεινά που υπέφεραν οι Αρμένιοι την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Τούρκους, αλλά και με την ελπίδα ότι σύντομα δεν θα υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη ο οποίος δεν θα γνωρίζει για τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Ερεβάν της Αρμενίας.

Παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου και πλήθους επισήμων σχεδόν από όλο τον κόσμο, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των εκδηλώσεων.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Φρανσουά Ολάντ ήταν μεταξύ των ηγετών που βρέθηκαν στο Ερεβάν (φωτ.: Alexey Nikolsky / EPA) 

Αφού υποδέχθηκε τους ξένους ηγέτες, ο Σαρκισιάν είπε ότι η Γενοκτονία που συντελέστηκε το 1915 είναι ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν τον 20ό αιώνα. «Έχουμε βρει τη λύση και αυτή είναι μία υπόσχεση στην ανθρωπότητα: Ποτέ ξανά. Η τελετή μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων έγινε σημείο αφετηρίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε.

Στο μνημείο της Γενοκτονίας, μεταξύ άλλων, απέτισαν φόρο τιμής ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το ότι τιμάμε τα θύματα της Γενοκτονίας δεν σημαίνει ότι συμμετέχουμε σε μια ανοιχτή δίκη. Η παρουσία μας δείχνει ότι είμαστε δίπλα σε όσους επέζησαν και στα παιδιά τους. Αυτή η τραγωδία είχε αντίκτυπο σε όλη την ανθρωπότητα» δήλωσε ο Ολάντ καταθέτοντας ένα κίτρινο τριαντάφυλλο στο μνημείο.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού», δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε μιλήσει για τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων υπενθυμίζοντας την απόφαση αναγνώρισής της από την ελληνική Βουλή ήδη από το 1996.

Τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λίβανος, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία, Σλοβακία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Ολλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Βενεζουέλα, Λιθουανία και Χιλή.

Παράλληλα, ψηφίσματα αναγνώρισης της Γενοκτονίας έχουν προωθήσει στα Κοινοβούλια των χωρών τους νομοθέτες από τουλάχιστον δεκαπέντε κράτη.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τι απάντησε η Τουρκία στον Πούτιν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Τίποτε δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή η φράση ήταν αρκετή για να προκαλέσει… ρίγη στην Άγκυρα που έσπευσε με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να απαντήσει δηκτικά στο Ρώσο πρόεδρο.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον χαρακτηρισμό γενοκτονία τον οποίο απέδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στα γεγονότα του 1915, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις μας», λέει η ανακοίνωση. Και αφού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει στη Μόσχα ότι τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις αποτελούν παραβίαση του δικαίου, αναφέρεται και στις «στις απάνθρωπες πρακτικές» της Ρωσίας «εναντίον του τουρκικού και τους μουσουλμανικού λαού».

«Με δεδομένους τους μαζικούς φόνους, τις εξορίες (…) που έχει διεξάγει τη Ρωσία στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα (…) πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα τι είναι γενοκτονία και ποιες είναι οι νομικές της διαστάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ως «θλιβερά γεγονότα» περιέγραψε την Αρμενική Γενοκτονία ο Ερντογάν

Συμμερίζεται τον πόνο της αρμενικής κοινότητας για τα «θλιβερά γεγονότα» του 1915 και εκφράζει τη λύπη του γι’ αυτά. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του προς τους Αρμενίους που διαβάστηκε σήμερα στη λειτουργία του Αρμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη ήταν ξανά αρκούντως... αμετανόητος αν και φαινομενικά γενναιόψυχος.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι οι πόρτες της καρδιάς μου είναι ορθάνοιχτες στα εγγόνια των οθωμανών Αρμενίων ανά τον κόσμο», μήνυσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Την τουρκική κυβέρνηση, που διοργανώνει σήμερα εκδηλώσεις για την εκστρατεία της Καλλίπολης, εκπροσώπησε στη λειτουργία των Αρμενίων στο Κούμκαπι ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μποζκίρ.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λειτουργία

Ο Μποζκίρ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας ότι τα τραγικά γεγονότα της σφαγής εκατομμυρίων ανθρώπων από τους οθωμανούς Τούρκους θα πρέπει να φωτιστούν από ιστορικούς, εξέφρασε τη βούλησή του «να γίνουν μελέτες που θα εστιάζουν στην περίοδο μεταξύ 1870 και της δεκαετίας του ’20, περιλαμβανομένου του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αντί για το 1915. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτό να κοιτάξουμε την κοινή μας ιστορία και να αποκαλύψουμε μια κοινή, δίκαιη μνήμη».

Στη λειτουργία, την πρώτη επίσημη των Αρμενίων από το 1916, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, παρευρέθηκε επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκτονία Αρμενίων: Η Τουρκία ανακαλύπτει το ένοχο παρελθόν της

Πώς αντιμετωπίζει ένας Τούρκος την αποκάλυψη ότι είναι Αρμένιος

Επισήμως κάθε αναφορά σε «γενοκτονία» των Αρμενίων αποτελεί ταμπού στην Τουρκία, και ας έχουν περάσει 100 χρόνια. Η απόκρυψη όμως του ζητήματος γίνεται όλο και δυσκολότερα και πολλοί Τούρκοι ανακαλύπτουν ξανά τη χαμένη προ πολλού αρμενική ταυτότητά τους.

Οπως ο Αρμέν Ντεμιριάν, τον οποίο συνάντησε το «Spiegel» στο Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αρχικά έμαθε την τέχνη του φούρναρη, ύστερα έγινε οδηγός φορτηγού, στη συνέχεια μοίραζε εφημερίδες και σήμερα είναι παπάς στην αρμενική εκκλησία της πόλης. Η εκκλησία ανακαινίστηκε πρόσφατα παρά τις προσπάθειες να εμποδιστεί η ανακαίνισή της από όσους τη θεώρησαν πρόκληση. Κατ' άλλους η ανακαίνιση αποτελεί σύμβολο της μείζονος στροφής που παρατηρείται στην τουρκική κοινωνία, η οποία δείχνει πλέον πιο πρόθυμη να αντιμετωπίσει την ιστορία της.

Ο Ντεμιριάν γεννήθηκε με άλλο όνομα: Αμπντουλραχίμ Ζαρασάλν. Μια μέρα όμως ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα είναι Αρμένιος και ότι τα λίγα μέλη της οικογένειάς του που επέζησαν από τη γενοκτονία εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το ισλάμ. Τότε ξεκίνησε μια νέα ζωή.

Την Παρασκευή είναι η 100ή επέτειος της απόφασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να απελάσει τους Αρμενίους. Επισήμως την αποκαλούσαν απέλαση, αλλά στην πραγματικότητα οι Αρμένιοι στάλθηκαν σε πορείες θανάτου στην έρημο κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους από πείνα, κακουχίες, επιθέσεις και δολοφονίες. Από το 1915 ως το 1918 πέθαναν 800.000-1,5 εκατομμύριο άτομα.

Το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα την περασμένη εβδομάδα στο οποίο καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Ηδη την έχουν αναγνωρίσει 22 χώρες.

Μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των Αρμενίων, Εβραίων, Ελλήνων και Γιαζίντι που ασπάστηκαν το ισλάμ για να γλιτώσουν από τον θάνατο την εποχή εκείνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ιστορία του Ντεμιριάν δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Ο ίδιος λέει ότι θυμάται πως είχε ακούσει για αυτά τα πράγματα αλλά ποτέ δεν πίστευε ότι θα τον αφορούσαν και προσωπικά.

Ο Αρμέν μεγάλωσε σε μια κωμόπολη κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ όπου παντρεύτηκε τη Λέιλα, κουρδικής καταγωγής, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Οταν όμως πέθανε ο πατέρας του, ένας θείος του τού αποκάλυψε το μεγάλο οικογενειακό μυστικό: ότι είχαν αρμενική καταγωγή.

Ο Αμπντουλραχίμ άλλαξε το όνομά του σε Αρμέν και άρχισε να ερευνά την οικογενειακή του ιστορία. Ενας φίλος του που εργαζόταν στο δημαρχείο τού έδωσε μυστικά έγγραφα και ο Αρμέν πέρασε ολόκληρες νύχτες διαβάζοντάς τα. Ο αδελφός του και η Λεϊλά ανησυχούσαν. Γιατί επιθυμούσε να ξυπνήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να ανοίξει παλαιές πληγές; «Εγώ όμως πίστευα στο δικαίωμά μου να ζω ως αυτός που πραγματικά είμαι» είπε στο γερμανικό περιοδικό. Εμαθε ότι ο παππούς του και τρεις από τους γιους του δολοφονήθηκαν και ότι τον πατέρα του τον έσωσε μια οικογένεια Κούρδων. Για να αντεπεξέλθει, ο Αρμέν στράφηκε στη θρησκεία ασπαζόμενος τον χριστιανισμό.

Η ανακαίνιση της αρμενικής εκκλησίας στο Ντιγιάρμπακιρ χρηματοδοτήθηκε από αρμένιους επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης και ντόπιους. Βοήθησε και ο μέχρι πρότινος δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, ο 49χρονος Αμπντουλάχ Ντεμίρμπας, παρότι δεν είναι Αρμένιος.

«Είμαι Κούρδος» λέει ο Ντεμίρμπας. Γι' αυτό ακριβώς βοήθησε. Στα εγκαίνια της ανακαινισμένης εκκλησίας εκφώνησε ομιλία και ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για τη γενοκτονία. «Εκείνη την εποχή οι Κούρδοι ακολούθησαν πρόθυμα την εντολή να απελάσουν και να δολοφονήσουν Αρμενίους. Ο παππούς μου συμμετείχε. Ηταν ανάμεσα στους δράστες. Η μητέρα μου μού μίλησε γι' αυτό - οι ιστορίες ήταν τρομερές. Αλλά αποτελούν και μια ιστορική πραγματικότητα. Αργότερα εμείς οι Κούρδοι βρεθήκαμε στη θέση να μας κυνηγάνε και να μας δολοφονούν, και μας ανακήρυξαν παράνομους. Η μητέρα μου είπε ότι ήταν η τιμωρία μας, η θεία δίκη για όσα είχαμε κάνει στους Αρμενίους. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις».

Σύμφωνα με τον Ντεμίρμπας, η τουρκική κυβέρνηση δυσκολεύεται να παραδεχθεί το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας. Αλλωστε το ιδρυτικό δόγμα του τουρκικού έθνους αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έθνος με μία γλώσσα. Ο Ντεμίρμπας προσθέτει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται συχνά σε αυτό - τελευταίως ακόμη συχνότερα επειδή δεν κατάφερε να δημιουργήσει τον σουνιτικό άξονα ισχύος που θα εκτεινόταν από τη Λιβύη ως τη Συρία, με την Τουρκία να παίζει ηγετικό ρόλο. Αλλά, όπως τονίζει ο πρώην δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, η ανείπωτη γνώση της ενοχής είναι πάντα παρούσα και δηλητηριάζει την κοινωνία εκ των έσω.
 
 
 
 
 
Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ομπάμα έχασε την ιστορική ευκαιρία να μιλήσει για Γενοκτονία των Αρμενίων

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τα διόλου τιμητικά σχόλια ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να κάνει τη διαφορά και να μείνει στην Ιστορία ως ο Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ακριβώς έναν αιώνα μετά την τραγωδία.

Με ανακοίνωσή του, που τελικά εκδόθηκε στις 23 Απριλίου, δηλαδή ένα 24ωρο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Γενοκτονία των Αρμενίων «μεγάλη καταστροφή», «σφαγή», «φρικιαστική βία», «τρομερή σφαγή» και «σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας».

Παρά το ύφος της ανακοίνωσης, η Άγκυρα δεν αναμένεται να αντιδράσει ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, όπως έκανε στην περίπτωση άλλων χωρών που χαρακτήρισαν με σαφήνεια «γενοκτονία» το έγκλημα των Οθωμανών Τούρκων κατά των Αρμενίων.

«Στις αρχές του 1915, ο αρμενικός λαός επί Οθωμανικής Αυτοκρατίας απελάθηκε, σφαγιάστηκε και περπάτησε σε πορείες θανάτου. Ο πολιτισμός και η κληρονομιά τους στην αρχαία πατρίδα τους εξαφανίστηκαν» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρεις προσωπικότητες, τον Αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Μοργκεντάου που «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης και αντιπαρατέθηκε με τους Οθωμανούς ηγέτες» το 1915, τον κορυφαίο ακτιβιστή και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραφαήλ Λέμκιν που επινόησε τον όρο «γενοκτονία» το 1944 και τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος στις 12 Απριλίου χαρακτήρισε την τραγωδία ως την «πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα».

Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, παρά το ύφος της ανακοίνωσης η Άγκυρα δεν αναμένεται να αντιδράσει ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, όπως έκανε στην περίπτωση άλλων χωρών που χαρακτήρισαν με σαφήνεια «γενοκτονία» το έγκλημα των Οθωμανών Τούρκων κατά των Αρμενίων.

Η προσωπική άποψη και η επίσημη προεδρική...

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Ομπάμα «άφησε να εννοηθεί ότι πεποίθησή του είναι πως η σφαγή των Αρμενίων ήταν γενοκτονία όμως δεν τον είπε». Σε δήλωσή ανέφερε: «Επανειλημμένως έχω εκφράσει την προσωπικό μου άποψη για ό,τι συνέβη το 1915 και αυτήν δεν έχει αλλάξει.» Δεν επανέλαβε όμως ρητώς ποια είναι η άποψή του.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων με φόντο τις εκδηλώσεις στο Ερεβάν

Μπορεί στις 24 Απριλίου όλα τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν στις εκδηλώσεις του Ερεβάν για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο η ίδια ημέρα είναι εξίσου σημαντική και για τον ασσυριακό λαό, που μαζί με τον αρμενικό θυμάται τα θλιβερά γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα.

Μνημείο για την Ασσυριακή Γενοκτονία στο Λος Άντζελες

 

Την περίοδο της Γενοκτονίας, από το 1914 μέχρι το 1923, με αποκορύφωση τις σφαγές του 1915, οι Ασσύριοι ήταν διασκορπισμένοι σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τη Μικρά Ασία. Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στον Καύκασο το 1828, μετά τον Ρωσοπερσικό πόλεμο, όμως η θανάσιμη πληγή προήλθε από τους Τούρκους σχεδόν ενενήντα χρόνια αργότερα.

Οι Νεότουρκοι έβαλαν στόχο να εξοντώσουν και να εκδιώξουν από την επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όλους τους μη τουρκικούς και μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι εθνικιστές στράφηκαν εναντίων των αρχαιότερων λαών της περιοχής.

Οι Ασσύριοι, ένας από τους αρχαιότερους λαούς, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, έπεσαν θύματα των εθνικιστών Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία παράλληλα με τους Αρμενίους.

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την κυριότερη φάση της Γενοκτονίας, μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω για τα εθνικά θέματα των Ασσυρίων με την Ιρίνα Γκασπαριάν-Σαγκράντοβα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ασσυριακών Ενώσεων της Αρμενίας.

Στη συζήτησή μας η δραστήρια Ασσύρια, απόγονος των θυμάτων της Γενοκτονίας, μίλησε για τις δυσκολίες στα θέματα προώθησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία. Τόνισε μάλιστα πως την περίοδο της Γενοκτονίας εξοντώθηκαν γύρω στις 750.000 Ασσύριοι, δηλαδή τα δύο τρίτα του ασσυριακού πληθυσμού στην Ανατολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ιρίνα Γκασπαριάν-Σαγκράντοβα (φωτ.: Β. Τσενκελίδης)

«Οι Ασσύριοι κράτησαν ως ημερομηνία μνήμης της Γενοκτονίας την 24η Απριλίου του 1915, όπως και οι Αρμένιοι, λόγω των παράλληλων γεγονότων. Εμείς, σε συνεργασία με τους Αρμένιους προσπαθούμε να ανεβάσουμε τον δικό μας αγώνα στο επίπεδο του αρμενικού, σε όλον τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε στενά και με τις ελληνικές οργανώσεις της Αρμενίας», είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

March for Justice Armenian Genocide Speech at Turkish Consulate - April 24 2015, Los Angeles

  • Κατηγορία VIDEOS

Armenian Youth Federation - Central Executive member and March for Justice Executive Director delivers the youth's message to 130,000 protesters in front of the Turkish Consulate in Los Angeles after a 6 mile march through the city.

Founded in 1933, the Armenian Youth Federation is the largest and most influential Armenian American youth organization in the world, working to advance the social, political, educational and cultural awareness of Armenian youth.

 

 

Source: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...

Το μήνυμα του Πούτιν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ως μια «οδυνηρή ημερομηνία που συνδέεται με ένα από τα πιο τραγικά και δραματικά γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας – τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού», χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την 24η Απριλίου. Στο μήνυμά του που ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνει ότι «100 χρόνια μετά, σκύβουμε το κεφάλι μας στη μνήμη όλων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας, που ανέκαθεν η χώρα μας έβλεπε με τον δικό της πόνο και οδύνη».

«Αντικειμενική και αμετάβλητη θέση της Ρωσίας», τόνισε ο Πούτιν, είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για τη μαζική εξόντωση επί τη βάσει εθνικών κριτηρίων. Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά τέτοιες αγριότητες.

»Οι μελλοντικές γενιές των Αρμενίων και των άλλων λαών της περιοχής θα πρέπει να ζήσουν σε έναν αρμονικό κόσμο και να μη χρειαστεί ποτέ να ξαναζήσουν τη φρίκη που εκπορεύεται από την υποδαύλιση θρησκευτικής βίας, επιθετικού εθνικισμού και ξενοφοβίας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, χώρας που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1995, καταλήγει ευχόμενος στην Αρμενία και στους Αρμένιους στη Ρωσία και να ζήσουν εν ευημερία και ειρήνη.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νταβούτογλου σε Μέρκελ: Μην χρησιμοποιείτε τον όρο «Γενοκτονία»

Να μην χρησιμοποιηθεί η λέξη «γενοκτονία» στο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής, σχετικά με τη σφαγή των Αρμενίων το 1915, αξίωσε από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί της. Σύμφωνα με την Die Welt, ο Νταβούτογλου υποστήριξε πως ο όρος «γενοκτονία» άρχισε να χρησιμοποιείται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχύει για τη σφαγή των Αρμενίων που είχε προηγηθεί.

Την Παρασκευή, η γερμανική Βουλή έχει στην ημερήσια διάταξη συζήτηση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία. Το σχέδιο ψηφίσματος του κυβερνητικού συνασπισμού μιλάει για «τη μνήμη της σφαγής και την απέλαση των Αρμενίων», ενώ η η Αριστερά και οι Πράσινοι αναφέρονται απευθείας σε Γενοκτονία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει τη χρήση του όρου «γενοκτονία» επειδή φοβάται την οργή της Άγκυρας.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι