Menu

Στήριξη στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αρμενίας

Και οι δύο υπογράμμισαν την παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε απόψε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Αρμενίας έτυχε επίσημης υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Εγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Αρμενίας και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Αρμενίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια υπεγράφη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών, Πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης για τα έτη 2016-2020 και Πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού για τα έτη 2016-2018.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον φίλο Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να επαναβεβαιώσουμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς επίσης την αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Έχουμε επίσης δεσμευτεί να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους πιθανούς τομείς.

Ενδεικτικό της κοινής αυτής δέσμευσης, είναι τα τρία συμβατικά κείμενα που μόλις έχουμε υπογράψει στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού. 

Φυσικά, πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχουν άλλες 16 διμερείς συμφωνίες μεταξύ μας που αποδεικνύουν και στους στενούς μεταξύ μας δεσμούς.

Οι αδελφικές μας σχέσεις επιβεβαιώνονται  πρωτίστως από την ενεργό παρουσία της Αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, η οποία, αν και αρμονικά ενσωματωμένη στην Κυπριακή κουλτούρα, τιμά περήφανα τη δική της πλούσια κουλτούρα, κληρονομιά, γλώσσα και θρησκευτική ταυτότητα. Οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας, αποτελούν έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών, πετυχαίνοντας πάντοτε να τοποθετούν την Αρμενία στην καρδιά όλων των Κυπρίων.

Σήμερα, αξιοποιώντας τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, επιβεβαιώνουμε τη συνέχιση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μας τόσο στο διμερές όσο και στο διεθνές επίπεδο πάντα με γνώμονα τον αμοιβαίο μας σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Απόδειξη όλων των όσων προανέφερα ήταν και η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Απριλίου 2015 για την ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Ήμασταν η πρώτη χώρα σήμερα ενταγμένη στην ΕΕ που το 1982 είχαμε αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.

Με κάθε ευκαιρία, μέσω και των ομογενειακών οργανώσεων μας ανά την υφήλιο, ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας κα κατά της άρνησης αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Sargsyan για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και ο Πρόεδρος της Αρμενίας να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ενημέρωσα για τις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο, θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης στη βάση πάντα των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι η λύση να διαπνέεται και να εμποτίζεται από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ με πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της χώρας, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων. Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια λύση που να δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους. Είναι μια λύση που να δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον όλων των κατοίκων αυτής της χώρας.

Είχα παράλληλα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον φίλο Serzh για τις εξελίξεις στο θέμα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και επανέλαβα την στήριξη μας  στις συνεχείς προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, μέσω διαλόγου και μακριά από τη χρήση βίας. Η Κύπρος αναγνωρίζει τις έντιμες προσπάθειες που καταβάλει η Αρμενία για την ειρηνική διευθέτηση αυτού του μακροχρόνιου επίσης ζητήματος.

Με τον κ. Πρόεδρο συζητήσαμε, επίσης, το θέμα των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβα ότι η  Κύπρος αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της ουσιαστικής εμβάθυνσης των αμοιβαία επωφελών σχέσεων της Αρμενίας με την ΕΕ, σε όλους τους τομείς συνεργασίας.

Η Κύπρος, στηρίζει την επιθυμία της Αρμενίας για διαφοροποιημένη προσέγγιση στα πλαίσια της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, για την οποία η χώρα σας, κ. Πρόεδρε, είναι ένας πολύτιμος και αναντικατάστατος εταίρος και συνομιλητής. Παράλληλα, σεβόμαστε πλήρως τις επιλογές προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας, και δη, την ένταξη της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Κύπρο κ. Πρόεδρε και να σας διαβεβαιώσω ότι προσβλέπω στη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας που δεν είναι απλώς στενές και αγαστές, είναι αδελφικές κατά κύριο λόγο».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρμενίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στις διαχρονικά άριστες και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα για τα οποία οι προσεγγίσεις των δύο χωρών «συμπίπτουν απόλυτα.

Υπογραμμίσαμε τη σημασία των αμοιβαίων επισκέψεων που έχουν λάβει χώρα», είπε ο Πρόεδρος της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι ο διμερής πολιτικός διάλογος, καθώς και η συνεργασία στον κοινοβουλευτικό, πολιτισμικό τομέα καθώς και στον τομέα της Παιδείας είναι πολύ σημαντικά. «Επαναβεβαιώσαμε σήμερα τη δέσμευση μας για διατήρηση αυτού του διαλόγου», είπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποστήριξη που τυγχάνει η Αρμενία από την Κύπρο κάτι που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, όπως είπε, τόσο από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και από την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αρμενία, αλλά και από την έγκριση  ψηφίσματος για την ποινικοποίηση της άρνησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Μιλήσαμε για τις εξελίξεις που διανοίγουν νέους δρόμους για τη διεύρυνση αυτών των σχέσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρμενίας.

Πρόσθεσε ότι «εκτιμώ ιδιαίτερα τις θέσεις της Κύπρου για το θέμα της επίλυσης του ορεινού Καραμπάχ», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν ενοχλητικές παρεμβάσεις και οι συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταλήξουν γρήγορα σε αποτελέσματα.

Υπογραμμίσαμε τη σημασία και τη συνεχή συμβολή της Κύπρου στις σχέσεις Αρμενίας – ΕΕ και ιδιαίτερα ως προς την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Ευχαριστούμε επίσης για τη στάση που τηρούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης την παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο την οποία χαρακτήρισε δημιουργική και πρόσθεσε ότι «η φιλία μας με την Κύπρο είναι ισχυρή. Δεν μας συνδέουν μόνο οι ιστορικές και πολιτισμικές ομοιότητες, αλλά και οι πανανθρώπινες αξίες και βάσει αυτών θα οικοδομήσουμε το μέλλον».  

Τέλος είπε ότι οι προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη είναι προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σφυρηλάτησης των σχέσεων μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Αρμενίας.  

 



Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις συμφωνίες στη συνάντηση Τσίπρα και Σαρκισιάν

Με θερμές αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Αρμενίας και με την υπογραφή τριών συμφωνιών, επισφραγίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας των δύο χωρών, την ιατρική εκπαίδευση και την προώθηση της συνεργασίας στον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση.

Οι δύο ηγέτες, στις δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν επί μακρόν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για παράλληλη ιστορία δεινών, διώξεων και γενοκτονιών, των Αρμενίων και του ποντιακού ελληνισμού και τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες, να αναπτυχθούν οι σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Η οικονομική συνεργασία, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν βρίσκεται στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων και δεσμών των δύο χωρών και υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις, τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και με συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.

Για την ανάγκη ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, μίλησε και ο Αρμένιος πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε και την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων με την ΕΕ, κάτι που ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε, σημειώνοντας παρεμβάσεις του στην ΕΕ υπέρ των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς τις διεθνές εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία, τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της παρευξείνιας συνεργασίας, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν-Αρμενίας.

Ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισορροπημένη, όπως είπε, θέση της Ελλάδας στη διένεξη Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο -Καραμπάχ, ενώ τονίστηκε ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε άλλα διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό και την κρίση στην Ουκρανία. Ο Αρμένιος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του έχει ήδη φιλοξενήσει 17.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν αρμένικη καταγωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, προϋπόθεση είναι η ειρήνευση στη Συρία.

Ο κ. Σαρκισιάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Αρμενία. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Διμερείς συμφωνίες υπογράφουν σήμερα Κύπρος - Αρμενία

Διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας αναμένεται να υπογραφούν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Αρμενίας Serzh Sargsyan στην Κύπρο, η οποία αρχίζει σήμερα.

Όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, ο πρόεδρος της Αρμενίας θα τύχει σήμερα το απόγευμα επίσημης υποδοχής από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο πρόεδροι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ακολούθως, θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ αργότερα ο κ. Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του προέδρου της Αρμενίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο προέδρων αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας.

Την Τετάρτη οι κ.κ. Αναστασιάδης και Sargsyan θα τελέσουν τα αποκαλυπτήρια Πέτρινου Σταυρού, δώρου του λαού της Αρμενίας, που αποτελεί σύμβολο της φιλίας μεταξύ των Αρμενίων και των Κυπρίων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το οίκημα της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος λειτουργεί ως υπαίθριο μουσείο.

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Αρμενίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, και θα επισκεφθεί το Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, στο σχολείο Nareg, στη Λευκωσία. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με μέλη της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα της Τετάρτης.

 



Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Τσίπρας - Σαρκισιάν για το προσφυγικό: Απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές (video)

Την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, σε κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα. Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

 

Πηγή: enikos.gr

 

Δείτε το video: Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Σαρκισιάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι