Menu

Αρμενία: Τουλάχιστον τρείς νεκροί από έκρηξη σε λεωφορείο

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έκρηξης σε λεωφορείο, που σημειώθηκε τη Μ. Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν.

Η έκρηξη, που έγινε αντιληπτή χιλιόμετρα μακριά, σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης, σε κατοικημένη περιοχή. Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, όπως μεταδίδει το ρωσικό δίκτυο Sputnik.

Για έναν νεκρό και έξι τραυματίες κάνει λόγο το τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται τον Νικολάι Γκριγκοριάν (Nikolai Grigoryan), αναπληρωτή επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης του αρμενικού υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών (Armenia Rescue Service - ARS).

Για έναν νεκρό κάνει λόγο και το Armenpress. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η έκρηξη σημειώθηκε στο λεωφορείο της γραμμής N63 στη οδό Χαλαμπιάν (Halabyan) στην αρμενική πρωτεύουσα. Στο σημείο έχουν σπεύσει ο υπουργών Εκτάκτων Περιστατικών Αρμέν Γεριτσιάν (Armen Yeritsyan) και οι αναπληρωτές διευθυντές των υπηρεσιών διάσωσης Βρετζ Γκαμπριελιάν (Vrej Garbrielyan) και Αρμάν Τσολακιάν (Arman Tsolakyan), ενώ στο σημείο επιχειρούν ομάδα διάσωσης με δύο πυροσβεστικά.

Όλα αυτά συμβαίνουν μία μέρα μετά τις εκδηλώσεις στο Ερεβάν για την επέτειο των 101 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός έχουν αναζωπυρωθεί οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για περιοχή που εδαφικά βρίσκεται εντός της επικράτειας των Αζέρων, ωστόσο ελέγχεται εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια από τους Αρμένιους, που δεν το εγκατέλειψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

 

 

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: Μεροληπτούν όσοι μιλούν για Γενοκτονία των Αρμενίων!

Σφόδρα ενοχλημένη είναι η Τουρκία από τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος τίμησε τη μνήμη της σφαγής των Αρμενίων, στις αρχές του περασμένου αιώνα, ζητώντας μία «πλήρη, ειλικρινή και δίκαια αναγνώριση των γεγονότων».

Ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», ωστόσο κάλεσε διαρρήδην την Τουρκία να παραδεχθεί το ρόλο που είχε διαδραματίσει και είπε πως σημειώθηκε μία από τις «απεχθέστερες ωμότητες του 20ου αιώνα».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Η ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, στις 22 Απριλίου 2016 σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συνιστούν ένα νέο παράδειγμα της αξιολόγησης των φρικτών γεγονότων στις συνθήκες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη βάση της μονόπλευρης αφήγησης της Ιστορίας. Στη βάση της εμπειρίας της επί αιώνων συμβίωσης του τουρκικού και αρμενικού λαού, η Τουρκία γνωστοποιεί με ειλικρίνεια την επιθυμία της για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος εν ειρήνη.

Είναι λυπηρό, αντί να στηρίζουν αυτό το κάλεσμα, οι φίλες και σύμμαχες χώρες να ενθαρρύνουν περιβάλλοντα που υπερασπίζονται τη σύγκρουση.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ωφελήσει κανέναν οι προσπάθειες για την εργαλειοποίηση από την πολιτική των δεινών της Ιστορίας. Έτσι, τα περιβάλλοντα που επιχειρούν κάθε χρόνο και συγκεκριμένες ημερομηνίες να αντλήσουν όφελος από πολιτικές θέσεις, όχι μόνο αμαυρώνουν την ελπίδα φιλίας και ειρήνης, αλλά και δείχνουν ένα είδος ασέβειας στα κοινά δεινά που συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλούμε τη διοίκηση των ΗΠΑ να αξιολογήσει τα ιστορικά γεγονότα στη βάση μιας δίκαιης μνήμης που λαμβάνει υπόψη τα δεινά όλων των πλευρών και να υιοθετήσει μια αμερόληπτη, εποικοδομητική και κοινής λογικής προσέγγιση.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η μεγαλειώδης πορεία για την 101η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτο, βίντεο)

Με μια μεγαλειώδη, ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που όμως μετά από παρέμβαση της αστυνομίας δεν κατέληξε τελικά στην τουρκική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν σήμερα 24 Απριλίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων, θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και πλακάτ, φώναξαν συνθήματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων καταδικάζοντας και την πρόσφατη επίθεση στο Αρτσάχ.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, μέλη της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα και γενικότερα πλήθος κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Ανάμεσά τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με το πανό της και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων.

(Φωτ.: pontos-news.gr)

Η πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα. Κατά την εξέλιξή της, ομάδα νεολαίων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της και κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν. Αστραπιαία κόλλησε φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους–θύματα στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έξω από την πρεσβεία οι νέοι κρέμασαν τη σημαία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση την τουρκική πρεσβεία, δεν της επετράπη όμως να φθάσει εκεί. Νεολαίοι έκαψαν την τουρκική σημαία ενώ απέβησαν άκαρπες προσπάθειες να μεταπεισθεί η αστυνομία και να προσεγγιστεί η πρεσβεία της Τουρκίας.

(Φωτ.: pontos-news.gr)

Η Βασιλίσσης Σοφίας ήταν κλειστή για αρκετή ώρα στο ύψος της Ρηγίλλης. Τελικά, ο κόσμος γύρισε προς την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, με τα ΜΑΤ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

«Οι νεολαίοι έκαψαν σημαία της Τουρκίας φωνάζοντας «Φωτιά φωτιά στον Τούρκο τον φονιά».

«Η ιστορία μάς λέει ότι τα εγκλήματα που δεν αναγνωρίζονται επαναλαμβάνονται» είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Ραζμίκ Ερτσενιάν, φωτογραφίζοντας της τελευταίες εξελίξεις στο Αρτσάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν έχει τη στήριξη της Τουρκίας. «Είμαστε κοντά στους Πόντιους, τους Ασσύριους, σε όλους τους λαούς που έχουν γενοκτονηθεί· στους Σύρους αυτή τη στιγμή, που είναι πρόσφυγες και ταλαιπωρούνται από έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχουν και άλλα συμφέροντα και η Τουρκία μέσα».

(Φωτ.: pontos-news.gr)

«Γνωστό παραμύθι» χαρακτήρισε ο Ρ. Ερτσενιάν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην τους επιτρέψει να πλησιάσουν την τουρκική πρεσβεία, ενώ είχε συμφωνηθεί ακριβώς το αντίθετο. «Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό το σκηνικό. Οι πορείες όλων των κοινοτήτων μας σε όλες τις χώρες πάντα φτάνουν στο σκοπό τους, παραδίδουν ένα υπόμνημα ακόμα και αν δεν ανοίξει η πόρτα της πρεσβείας το θυροκολλούν», είπε.

Ο δρ Θεοφάνης Μαλκίδης με μέλη της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: pontos-news.gr)

Μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στους Αρμενίους ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης. Ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών μίλησε στο pontos-news.gr για τους αρνητές και υπονομευτές των γενοκτονιών εντός και εκτός συνόρων: «Να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί ούτε το ψεύδος ούτε η προπαγάνδα ούτε η υπονόμευση να σταματήσουν έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα. Η ιστορία λέει ότι μπορεί να πέρασαν 100+1 χρόνια από τη διάπραξη του μαζικού εγκλήματος, από την κορύφωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ωστόσο και ο αγώνας συνεχίζεται και ο αγώνας προφανώς θα δικαιωθεί. Η νίκη είναι κοντά. Το δείχνουν οι εξελίξεις, το δείχνουν όλοι οι αγωνιζόμενοι λαοί».

Για μια νέα εκατονταετηρίδα μίλησε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Σέρκο Κουγιουμτζιάν. «Ο αγώνας μας συνεχίζεται ακόμα πιο δυνατός με όλες τις επιτυχίες του πρώτου αιώνα [...] Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση».

Για τον Σέρκο Κουγιουμτζιάν, αναγνώριση της Γενοκτονίας σημαίνει και αποκατάσταση των συνεπειών της αναγνώρισης στον αρμενικό λαό, από την Τουρκία.

 

Ολοκληρώνοντας την πορεία, το πλήθος έψαλε τους Εθνικούς Ύμνους της Αρμενίας και της Ελλάδας και διαλύθηκε ειρηνικά.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι