Menu

«Γελοία» κατά την Τουρκία η γερμανική ψήφος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Άγκυρα
 
Σε μπαράζ αντιδράσεων και «προειδοποιήσεων» προχωρά η τουρκική ηγεσία όσο πλησιάζει στη γερμανική Βουλή η ψηφοφορία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν στη Μέρκελ, ο τούρκος νέος πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «γελοία» την ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη στο Μπούντεσταγκ και προειδοποιεί εκ νέου για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. «Μην υποχωρήσετε», καλεί τους γερμανούς βουλευτές η Αρμενία.

H ψηφοφορία γίνεται την Πέμπτη στο Βερολίνο και αναμένεται να περάσει με άνεση -το αίτημα έχει τεθεί από κοινού από Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, και αναμένεται να το στηρίξουν και βουλευτές της Αριστεράς (Linke).

Στο κείμενο που τίθεται προς ψήφιση, με τον τίτλο να αναφέρεται στη «Γενοκτονία των Αρμενίων», καταδικάζεται «η δράση της τότε ηγεσίας των νεότουρκων που οδήγησε στην σχεδόν εξ ολοκλήρου εξόντωση των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Επαναλαμβάνεται η αναγνώριση του ρόλου της τότε της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, «η οποία ως κύριος στρατιωτικός σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν προσπάθησε, παρά τη σαφή πληροφόρηση και από την πλευρά γερμανών διπλωματών και αξιωματούχων, να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το κείμενο έχει προκαλέσει τη μήνιν της Άγκυρας, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν να «προειδοποιεί» την Τρίτη τη Γερμανία «να μην πέσει σε αυτήν την παγίδα που θα επιδεινώσει όλες μας τις διμερείς σχέσεις».

Την Τετάρτη, την σκυτάλη πήρε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που όπως μεταδίδει το Reuters χαρακτήρισε «γελοία» την ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ.

Υποστηρίζοντας ξανά πως οι δολοφονίες των Αρμενίων ήταν «συνηθισμένες δολοφονίες», επανάλεβε πως η ψηφοφορία θα επιβαρύνει τις σχέσεις Άγκυρας και Βερολίνου.

Ο Γιλντιρίμ πάντως ανέφερε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το πρσφυγικό λόγω της ψηφοφορίας. Η συμφωνία, υπενθυμίζεται, έχει «κολλήσει» στο ζήτημα της βίζα και η Άγκυρα έχει εγείρει απειλές για υποχώρηση εάν δεν «επιλυθεί» το θέμα.

Αρμενία προς Βερολίνο: Μην υποχωρήσετε

Στις εκκλήσεις μπήκαν και οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι, οι ίδιοι οι Αρμένιοι, με τον πρόεδρο της χώρας να απευθύνει μήνυμα προς το Βερολίνο καλώντας το να μην υποχωρήσει.

«Είμαι σίγουρος πως οι βουλευτές στο Μπούντεσταγκ δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να εκφοβιστεί» είπε ο αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild.

«Εάν κάνεις συμβιβασμούς για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη, θα καταλήγει να κάνει συμβιβασμούς ξανά και ξανά» είπε. «Κι αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, κακό για την Ευρώπη και κακό για τον κόσμο» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη συμφωνία με το προσφυγικό, ο Σαργκσιάν είπε πως «έχω δυστυχώς την αίσθηση πως η συμφωνία ούτως ή άλλως δεν πατά σε γερά θεμέλια, και με έναν εταίρο όπως η Τουρκία θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε διάρκεια χρόνου».

 

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι