Menu

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο

Η γερμανική βουλή αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων - Σε αντίποινα, σχεδόν αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Γερμανία - Ανησυχία για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκύπτει μετά την ομόφωνη έγκριση της γερμανικής κάτω βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως «γενοκτονία».

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση μετά την ψήφιση, καθώς η Τουρκία αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδίκασε το ψήφισμα και τόνισε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι», είναι υπεύθυνο για την απόφαση που ελήφθη από τη γερμανική βουλή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την απόφαση της γερμανικής βουλής για το ζήτημα, σχετικά με το οποίο ούτε οι ιστορικοί δε μπορούν να αποφασίσουν. Ανακαλέσαμε τον Τούρκο πρεσβευτή από τη Γερμανία για διαβουλεύσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Ναϊρόμπι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε πως η απόφαση θα επηρεάσει «σοβαρά» τις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία, επισημαίνοντας πως θα χειριστεί το ζήτημα μόλις επιστρέψει στην Τουρκία, με αβέβαιες τις προεκτάσεις της κρίσης και τις επιπτώσεις της κυρίως σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο στην περιοδεία του στην Ανατολική Αφρική, ανήρτησε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter γράφοντας: «Ο τρόπος που κάποιος κλείνει τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας δεν πρέπει να γίνεται με το να κακολογεί την ιστορία μίας άλλης χώρας».

Ο Τούρκος πρεσβευτής, Χουσείν Αβνί Καρσλιόγλου, αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, έκανε λόγο για «δηκτική» κίνηση, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «ιστορικό λάθος».

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει γραπτή επίπληξη, ενώ σε ανακοίνωσή της η επιτροπή διεθνών σχέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης «καταδικάζει και απορρίπτει» το ψήφισμα «που παραχαράσσουν τα ιστορικά γεγονότα από τα περιστατικά του 1915», επισημαίνοντας πως «είναι αντίθετο στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει: «Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι αυτά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα υπό τις ειδικές συνθήκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν 101 χρόνια και προκάλεσαν σπαρακτικό πόνο σε Τούρκους και Αρμένιους, να παρουσιάζονται ως γενοκτονία, βάσει μεροληπτικών, διαστρεβλωμένων και διαφόρων υποκειμενικών πολιτικών κινήτρων».

Εμπρηστική ήταν η ανάρτηση του υψηλόβαθμου στελέχους του AKP και συμβούλου του Ερντογάν, Μπουρχάν Κουζού, ο οποίος απείλησε όσους Γερμανούς βουλευτές με τουρκική καταγωγή ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης να «μην πατήσουν το πόδι τους στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, μετά το ψήφισμα πολλοί ήταν οι Τούρκοι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν συγκέντρωση κρατώντας πανό που έγραφαν «Η Νυρεμβέργη λέει: Η Μπούντεσταγκ δεν είναι δικαστήριο», ενώ από την άλλη δεκάδες ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν για την απόφαση, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Δεν ήταν οι λίγοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που είχαν προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα κινδύνευαν να διαρραγούν αν προχωρούσε η ψήφιση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Γιασίν Ακτάι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας έχουν πληγεί σοβαρά μετά την έγκριση της γερμανικής βουλής, η οποία σημειώθηκε μόνο με ένα «όχι».

Το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται η ενοχή και συνυπευθυνότητα της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στήριξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, η καγκελάριος στήριξε την απόφαση, παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία είχε τονίσει πως το ψήφισμα θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δήλωσε πως οι δεσμοί Τουρκίας - Γερμανίας είναι ισχυροί, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά που συνδέουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμα και αν έχουμε μία διαφορά γνώμης σχετικά με ένα μεμονωμένο ζήτημα, το εύρος των δεσμών μας, της φιλίας μας, των στρατηγικών δεσμών μας, είναι σπουδαίο».

Την πρόταση κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του μεγάλου συνασπισμού που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνικούς βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και τους  Πράσινους. 

Mόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα μέλη της ομάδας «Αναγνώριση τώρα» που κάθονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ευχαρίστησαν τους Γερμανούς βουλευτές σηκώνοντας ψηλά τα πανό με τη λέξη «Ευχαριστώ» (Danke).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Μέρκελ την ώρα της ψηφοφορίας δεν βρισκόταν στη Bundestag καθώς είχε  συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ.

Από τη σημερινή ψηφοφορία ήταν απών και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αργεντινή και εκτιμά ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανικές σχέσεις, ωστόσο, και ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ.

 

Ο Τούρκος πρεσβευτής, Χουσείν Αβνί Καρσλιόγλου

Διαμαρτυρίες Τούρκων μετά την απόφαση

Πανηγυρισμοί από Αρμενίους έπειτα από την αναγνώριση της γενοκτονίας

«Αναγνώριση τώρα. Ευχαριστώ», έγραφαν τα πλακάτ ομάδας υπέρ της αναγνώρισης

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: «Σ'ευχαριστούμε Γερμανία»

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του "σουλτάνου" Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ' ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστούμε Γερμανία, λένε οι Αρμένιοι

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγορεί το «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας με την οποία αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1915-1916, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας τονίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στη μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Πρώην σύμμαχοι της Τουρκίας, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη Γενοκτονία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του αρμενικού ΥΠΕΞ.

Το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο αλλά και οι απειλές της Τουρκίας προς όλες τις κατευθύνσεις είχαν σαν αποτέλεσμα μέλη της ομάδας «Αναγνώριση τώρα» που κάθονταν στα έδρανα της Μπούντεσταγκ να σηκώνουν πλακάτ με τη λέξη «ευχαριστώ» (danke, στα γερμανικά) όταν ανακοινώθηκε το σχεδόν ομόφωνο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος. «Σ’ ευχαριστούμε Γερμανία» καταλήγει η ανακοίνωση, αφού σημειώνεται ότι για μια ακόμα φορά οι απειλές του «σουλτάνου» Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της», αναφέρει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας – Γερμανίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή. Συγκεκριμένα, σήμερα η γερμανική Βουλή ενέκρινε την απόφαση που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Το ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Eκτός από μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό από την ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, το ψήφισμα συγκέντρωσε όλες τις θετικές ψήφους της βουλής. 

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας. Το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι ένα "ρατσιστικό αρμενικό λόμπι" ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, η οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γερμανία Hüsein Avni Karslioglu

"Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, σχετικά με την έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως "για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου".

Στη συνέχεια, εκτίμησε, πως η έγκριση του κειμένου "δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων" που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία "θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο", χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την απόφαση της γερμανικής βουλής να χαρακτηρίσει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915, δήλωσε ότι οι "ανεύθυνες και αβάσιμες" αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η σκοτεινή ιστορία.

"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

Χαιρετίζει την απόφαση η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Την αναγνώριση της Γενοκτονίαςπου διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του "σουλτάνου" Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ' ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επιστολή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων 

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με επιστολή που απέστειλε στους Γερμανούς βουλευτές, ζητάει να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας στην αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με αφορμή το ειδικό ψήφισμα που εισήχθη σήμερα στην Μπούντεσταγκ προς συζήτηση και ψήφιση, η Συνομοσπονδία θεωρεί θετική την πρόθεση της γερμανικής Βουλής για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ασσυρίων και προσθέτει ότι την ίδια εποχή η Τουρκία προέβη και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,  σκοτώνοντας 353.000 Έλληνες.

Προειδοποίηση του Ερντογάν για τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η απόφαση της γερμανικής βουλής να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Μέρκελ: Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία

Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή που χαρακτηρίζει "γενοκτονία" τις σφαγές των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Σε αντίποινα η Τουρκία, η οποία απορρίπτει αυτό τον όρο, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία.

"Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι", δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

 

 

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία χαιρετίζει το γερμανικό ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας από τους Τούρκους

Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ψήφισμα που αμφισβήτησε με δριμύτητα η Τουρκία η οποία απορρίπτει αυτό τον όρο.

“Η Αρμενία χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”, εκτίμησε.

Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί “οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία” υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, “η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης” στη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

“Σε ευχαριστούμε Γερμανία…

”Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του “σουλτάνου” Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ’ ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Πηγή: mignantiou.com  ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Γερεβάν, Αρμενία

Διαβάστε περισσότερα...

Με οργή αντέδρασε η Άγκυρα στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Γερμανούς

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

 

 

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε το ψήφισμα για Γενοκτονία των Αρμενίων. «Γελοίο» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο ίδιος τηλεφωνικά τις απόψεις και τις απειλές του στην κυρία Μέρκελ

Με το βλέμμα στην Άγκυρα και στις πιθανές αντιδράσεις της, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Απειλές από την Τουρκία

Είναι προφανές ότι ακόμη και για τους εισηγητές, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μάλλον δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να αξιοποιεί τον κομβικό της ρόλο στην προσφυγική κρίση, απειλώντας ακόμη και να «παγώσει» την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας για την Ζώνη Σένγκεν. Σε αυτές τις απειλές ήρθαν να προστεθούν και οι αυστηρές προειδοποιήσεις για επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων, για διπλωματική κρίση, ακόμη και για απόσυρση του Τούρκου πρέσβη από το Βερολίνο. «Γελοίο» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο ίδιος τηλεφωνικά τις απόψεις και τις απειλές του στην κυρία Μέρκελ.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε πάντως πέρυσι πρώτος ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένα αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή το 2015, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Μία ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει την συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ανοίγοντας σήμερα την συνεδρίαση και επέκρινε τις ακόμη και δολοφονικές απειλές που υπήρξαν εναντίον κυρίως βουλευτών τουρκικής καταγωγής. «Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.

«Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Η Γερμανία συνδέεται με πολλά θέματα με την Τουρκία και με το ψήφισμα θέλουμε να στηρίξουμε την συμφιλίωση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, ενώ από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ο Ρολφ Μούτσενιχ σημείωσε ότι στην συζήτηση με την 'Αγκυρα απαιτείται ένας διαφορετικός διάλογος και, αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχει την πλειοψηφία». Αλλαγές, πρόσθεσε, είναι εφικτές, αλλά θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από την τουρκική κοινωνία.

Ο κ. Μούτσενιχ άσκησε ακόμη κριτική στην Καγκελάριο, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε η κυρία Μέρκελ να είχε συναντηθεί στην Τουρκία και με εκπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. «Επιτέλους πρέπει να το ονομάσουμε όπως ήταν: μια γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Υπάρχει και συνευθύνη της Γερμανίας. Το Γερμανικό Ράιχ ήταν συνεργός», δήλωσε εκ μέρους της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ τόνισε ότι με το ψήφισμα «δεν θέλουμε να επιδείξουμε μια ηθική ανωτερότητα, αλλά το αντίθετο: αυτό το κείμενο αφορά και ένα κομμάτι της γερμανικής ιστορίας».

 

 

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι