Menu

Ο ελληνοαρμενικός δεσμός

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός


Ο ελληνοαρμενικός δεσμός δεν είναι μόνο μια φιλία. Διότι στις διεθνείς σχέσεις, η λέξη φιλία πάντα κρύβει μία άλλη έννοια και αποτελεί περισσότερο πρόσχημα για τη διατήρηση ψευτοσχέσεων παρά τίποτα άλλο το έμπρακτο. Ο ελληνικός λαός με τoν αρμενικό λαό έχουν πολλά κοινά και μάλιστα για αιώνες. Μόνο που λόγω της γενοκτονίας δημιουργήθηκαν αποστάσεις και οι πιο νέοι αναρωτιούνται ποια μπορεί να είναι η σχέση τους σε πρακτικό επίπεδο. Δεν έχουν αντιληφθεί βέβαια τι γίνεται ήδη με την Δυτική Αρμενία και τις επιπτώσεις για τον Ανατολικό Πόντο. Δεν βλέπουν ότι αυτός ο δεσμός επηρεάζει και τον Ανατολικό Πόντο. Ούτε βλέπουν πως όλα αυτά σχετίζονται με το Κουρδικό και το Κουρδιστάν. Έχουν μείνει πίσω λόγω έλλειψης ορθολογικής ενημέρωσης και στέκονται πάντα στη Συνθήκη της Λωζάννης δίχως να δίνουν σημασία στη Συνθήκη Σεβρών, ενώ η πρώτη όλο και περισσότερο χάνει το νόημά της προς όφελος της δεύτερης που παρουσιάζεται ως σημείο αναφοράς, διότι είναι πιο ανθεκτική λόγω της ιστορικότητάς της. Η Συνθήκη Λωζάννης είναι ένα τεχνητό συνονθύλευμα από άρθρα που λειτούργησαν ως λανθασμένες διορθωτικές κινήσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη επί της ουσίας, αφού δεν είχαν ιστορικά θεμέλια. Ενώ χάρη στον Πρόεδρο Wilson η Συνθήκη Σεβρών, ακόμα κι αν επινοήθηκε μετά τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, θεώρησε φυσιολογικό να κρατήσουν και πάνω στον χάρτη τις πατρογονικές τους εστίες δίχως καμιά εξαίρεση, αφού μίλησε με όλους τους εκπροσώπους των αυτοχθόνων λαών και δεν έδωσε σημασία στους θύτες. Έτσι ο ελληνοαρμενικός δεσμός δεν έχει μόνο μέλλον, αλλά και προοπτικές.

Διαβάστε περισσότερα...

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Ενώ όλοι συζητούν για το προσφυγικό στην Ελλάδα επειδή είναι θέμα επικαιρότητας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ασχολούνται όντως εντατικά για να το λύσουν με το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ασσυρίων, βλέπουμε την έλλειψη συνοχής της σκέψης τους. Διότι, ενώ λένε ότι το όλο θέμα τους ενδιαφέρει γιατί τους αγγίζει, κανείς δεν συνεχίζει σε πρακτικό επίπεδο τις προσπάθειες που αρχίσαμε με όλα τα προσφυγικά σωματεία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα. Η τελευταία έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων το 1994 και τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1996. Αλλά ακόμα και τώρα δηλαδή μετά από δύο δεκαετίες, δεν έχει περάσει στο επόμενο στάδιο ενώ αυτές οι γενοκτονίες αποτελούν μια τριάδα γενοκτονιών και δεν έχει νόημα να τις ξεχωρίσουμε όπως το αποδεικνύουν οι αποφάσεις που πήραν το Ευρωκοινοβούλιο, Πολιτείες της Αμερικής, Πολιτείες της Αυστραλίας και η Σουηδία. Διότι τώρα όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί μ’ αυτές τις γενοκτονίες, ξέρουν επιτέλους ότι και να ήταν τρεις, ήταν πάντα ο ίδιος θύτης με την ίδια στρατηγική. Το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης, για να γυρίσουμε στην επικαιρότητα για όσους δεν αντέχουν τα νοητικά σχήματα της ιστορίας και του παρελθόντος, είναι ότι και πάλι ο ίδιος θύτης συνεργάζεται και τροφοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση που γενοκτονεί τους Σύριους και τους Ιρακινούς αν δεν προσκυνήσουν τη θρησκεία τους. Όταν ένα κράτος που δεν έχει αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει συνεχίζει και υποστηρίζει άλλη μία, τι νόημα έχει να λέμε ότι ασχολούμαστε με τους πρόσφυγες, ενώ δεν παίρνουμε μέτρα εναντίον του θύτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Vatican Archives Clearly Document the Armenian Genocide

VATICAN (ArmRadio)—German writer and historian Michael Hesemann has been studying the Armenian Genocide for over 20 years now.

The historian has studied more than 3000 pages of the Vatican Secrete Archives related to the Armenian Genocide. He says all archives are open, and it’s only necessary to write a letter to get access to the Vatican Archives of the period of Benedict XV until 1939.

“What I found is a very drastic, very moving eyewitness reports from monks and priests who managed to escaped the genocide, managed to escape to Constantinople and reported about what happened to the Armenian Patriarchate and the Pope’s Apostolic delegate, the Representative of the Pope in Constantinople,” Hesemann told reporters in Yerevan.

“Besides, we have the documentation of the attempts to stop the killing, to stop the massacres, to stop the deportation by the Apostolic delegate and the Pope himself, who wrote hundreds of letters to the Sultan, which the Apostolic delegate tried to present to the sultan, but never got an audience for weeks. Only with the help of the Austrian and German Ambassadors he got the access to the Sultan, and the latter responded to the letter with a great delay. When he replied in November 1915, the greatest part of the deportation had already happened, and the Armenians were already in the Syrian deserts to die,” the historian said.

“It is also a story of deceit, a story of how the Turks tried to deceit the Pope about what was going on. So the Archives clearly document why Pope Francis called in 1915 the first genocide of the 20th century.”

Referring to the Turkish attempts to deny the Armenian Genocide, Hesemann said that “all archives are open today, the Vatican, the American and German archives are open, and the only archives that remain partially closed are the Turkish ones.”

According to him, all scholars in the world who have studied the archives will clearly say it was not only a genocide of Armenians, but also an extermination of the Christian element in the Ottoman Empire. It was an ethnic and religious cleansing.

 

 

Source: asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

B. Μαχτεσιάν: Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας μήνυμα κατά της ατιμωρησίας

Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας ανά το παγκόσμιο θα στείλει ισχυρό μήνυμα προς την ανθρωπότητα ότι στο μέλλον τέτοιου είδους εγκλήματα δεν θα παραμένουν ατιμώρητα και ελάχιστη απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο και οι ανθρώπινες αξίες υπερισχύουν των όποιων συμφερόντων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν από το βήμα της Βουλής.

Εξέφρασε επίσης την ευχή το γενναίο παράδειγμα της Γερμανίας ν' ακολουθήσουν και άλλες χώρες καθώς και τις ευχαριστίες του αρμενικού λαού και της κοινότητας στην κυπριακή Βουλή, η οποία χαιρέτισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας.

«Η γενοκτονία που διαπράχθηκε σε βάρος του αρμενικού λαού στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Νεότουρκους και τους Οθωμανούς αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα», ανέφερε ο κ. Μαχτεσιάν.

Έκτοτε, πρόσθεσε, «οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι. Η διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία, αρνείται πεισματικά ν' αναγνωρίσει το έγκλημα που διέπραξε σε βάρος 1,5 εκ. αθώων ανθρώπων».

Ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή την ατιμωρησία που καπηλεύτηκε ο Αδόλφος Χίτλερ για να ενθαρρύνει τους αξιωματικούς του να εξοντώσουν άφοβα τους Πολωνούς και ύστερα τους Εβραίους»

Για τους Αρμένιους, είπε ο κ. Μαχτεσιάν, «η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Τουρκία αποτελεί καθαρά θέμα αρχής και ηθικής ικανοποίησης».

Για το παγκόσμιο, πρόσθεσε, «η αναγνώριση της γενοκτονίας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την ανθρωπότητα ότι στο μέλλον τέτοιου είδους εγκλήματα δεν θα παραμένουν ατιμώρητα». «Θα αποτελέσει επίσης ελάχιστη απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο και οι ανθρώπινες αξίες υπερισχύουν των οικονομικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαχτεσιάν συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι σήμερα 29 χώρες έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία.

Η Κύπρος, σημείωσε, ήταν το 1975 η 2η στον κόσμο και η 1η στην Ευρώπη που το έπραξε.

Στις 2 Ιουνίου 2016, έγινε ένα ακόμη τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, προσθέτοντας ότι «η Κάτω Βουλή της Γερμανίας σχεδόν ομόφωνα αναγνώρισε με σχετικό ψήφισμά της την αρμενική γενοκτονία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη του Γερμανικού Ράιχ στη γενοκτονία».

Εξέφρασε εκ μέρους της αρμενικής κοινότητας τις «θερμές μας ευχαριστίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία μετά από εισήγηση του συνάδελφου Γιώργου Περδίκη είχε την πρωτοβουλία να χαιρετίσει την υιοθέτηση από την Γερμανική Βουλή της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας».

«Ευχή και πίστη μας είναι ότι το γενναίο παράδειγμα της Γερμανίας θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες», ανέφερε ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή.

 

 

Πηγή: foni-lemesos.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι