Menu

Βάπτιση οκτώ Αρμενίων από το Ντερσίμ στην Κωνσταντινούπολη

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανάκτησης της εθνικής τους ταυτότητας, διεξήχθη ομαδικό βάπτισμα οκτώ Αρμενίων από το Ντερσίμ. Το μυστήριο τελέσθηκε στις 14 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Σουρπ Στεπανός (Αγίου Στεφάνου) στην Κωνσταντινούπολη από τον ιερέα Ντρταντ Ουζουνιάν. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εξισλαμισμένοι Αρμένιοι επιστρέφουν στο χριστιανισμό και στη εθνική τους ταυτότητα. Στην περιοχή του Ντερσίμ η παρουσία των Αρμενίων ανάγεται από την προχριστιανική εποχή.

Στην περιοχή υπήρχαν ειδωλολατρικοί ναοί των θεών Βαχάκν, Αναχίτ και Αστγίκ. Οι φιλικές σχέσεις των Αρμενίων του Ντερσίμ με τους Αλεβίτες Ζαζά επηρέασαν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το 1915 περισσότεροι από 40.000 Αρμένιοι από το Ντερσίμ και άλλες γειτονικές περιοχές βρήκαν καταφύγιο κοντά τους. Οι τουρκικές αρχές πάντα ζητούσαν από τους Αλεβίτες να παραδώσουν τους Αρμένιους που είχαν περιθάλψει. Η άρνησή τους έκανε τα πράγματα πολύ πιεστικά και πολλές φορές οι φύλαρχοι βοηθούσαν Αρμένιους να διαφύγουν στην Ανατολική Αρμενία και τη Ρωσία.

Επίσης, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις Αρμενίων που αναγκάζονταν ν’ αλλάζουν το όνομα και το θρήσκευμά τους και να παρουσιάζονται ως Αλεβίτες. Κάποιοι από αυτούς διατήρησαν κρυφά ή φανερά τις εθνικές παραδόσεις και κάποιοι άλλοι συγχωνεύθηκαν με τους Αλεβίτες.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr αναδημοσίευση από armenika

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι