Menu

Spiegel: Αποχωρεί η Γερμανία από το Ιντσιρλίκ λόγω αρμενικής γενοκτονίας;

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας λόγω της απαγόρευσης επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Mπούντεσταγκ (Bundestag).

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) μάλιστα μιλά για πρώτη φορά ευθέως για αποχώρηση των γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών και σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel γίνεται ήδη η σχετική προετοιμασία από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Εάν δεν καταστεί δυνατή η επίσκεψη, η παράταση της εντολής παραμονής των στρατιωτών μας θα είναι αδύνατη. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να βρει άλλες βάσεις για τους Γερμανούς στρατιώτες», δήλωσε στο Spiegel Online ο ειδικός για θέματα άμυνας του SPD Ράινερ Αρνολντ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε επισήμως την περασμένη εβδομάδα και την επίσκεψη Γερμανών αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους. Χωρίς την ψήφο του SPD όμως δεν είναι δυνατή η παράταση παραμονής στο Ιντσιρλίκ μετά το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel online εξετάζεται ήδη η μετεγκατάσταση των γερμανικών Τornados και των γερμανικών αεροπλανοφόρων από την Τουρκία στην Ιορδανία ή στην Κύπρο, ώστε να επιχειρούν πάνω από τη Συρία και το Ιράκ. Και οι δύο βάσεις παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα και επιπλέον θα πρέπει να διακοπούν οι επιχειρήσεις για δύο τουλάχιστον μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για τους στρατιωτικούς η αποχώρηση θα ήταν εφιάλτης, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. Οι Γερμανοί θα αποκόβονταν εν τοις πράγμασι λ.χ. από τους Αμερικανούς, τους επικεφαλής της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι τώρα οι Γερμανοί μπορούν να διοχετεύουν απευθείας στο σύστημα της συμμαχίας τις αναγνωριστικές εικόνες/φωτογραφίες, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν ούτε από την Ιορδανία ούτε από την Κύπρο. Επιπροσθέτως, ο τεχνικός ανεφοδιασμός των Tornados και των στρατιωτών είναι πολύ πιο σύνθετος και πιο ακριβός από ό,τι στην Τουρκία.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτoμέρειες για τα σχέδια αυτά, αλλά τα επιβεβαίωσε εμμέσως: «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας με τη συμμαχία (κατά του Ισλαμικού Κράτους) στην Τουρκία. Κατά το υπουργείο, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπουργού Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα ως προς απορριπτική στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίσκεψης των Γερμανών βουλευτών». Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε σε όλα τα επίπεδα να αλλάξει γνώμη η Άγκυρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel.

Ο σοσιαλδημοκράτης Αρνολντ ανακοίνωσε επίσης, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα καταψηφίσει και την συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη αποστολή αναγνωριστικών αεροπλάνων Awacs στην Τουρκία. «ΤΟ ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θεωρεί σε καμιά περίπτωση δεδομένο ότι η γερμανική Βουλή θα συναινέσει στην συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στην αποστολή Awacs», είπε στο Spiegel online.

Χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας, η αποστολή αυτή είναι αδύνατη διότι και τα 16 τζετ με τα ραντάρ-μανιτάρια βρίσκονται σταθμευμένα στο Γκάιλενκίρχεν και το ένα τρίτο του ιπταμένου προσωπικού είναι Γερμανοί στρατιώτες, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

 

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι