Menu

Οι Τούρκοι μετέτρεψαν παλιά αρμενική εκκλησία σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων

Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Yeni Akit ανέβασε άρθρο με θέμα την αρμενική εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Σουρπ Γερορτουτιούν), που βρίσκεται στην περιοχή Σιβριχισάρ της επαρχίας Εσκισεχίρ στην Τουρκία. Η εκκλησία, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ανακαινίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και προορίζεται πλέον να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Yeni Akit, περιγράφοντας την εκκλησία, αναφέρει ότι «Δύο άγιοι απεικονίζονται στην οροφή της εισόδου, ενώ υπάρχει και μια εικόνα αγγέλου με επιγραφή στο κάτω μέρος. Η αίθουσα της βάπτισης βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας, διακοσμημένη με τοιχογραφίες, κάποιες από τις οποίες είναι κατεστραμμένες.

»Το 1881 απεικονίζεται στην κορυφή καθενός από τα παράθυρα της πρόσοψης της εκκλησίας. Μέσα στην κύρια είσοδο υπάρχει ένα τμήμα με δύο επίπεδα. Ίσως στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονταν η χορωδία, ενώ στο πρώτο επίπεδο πιστεύεται ότι οι γυναίκες κάθονταν στη μία πλευρά και οι άντρες στην άλλη».

Η τουρκική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας (1853-1856), περίπου 4.500 Αρμένιοι κατοικούσαν στο Σιβριχισάρ. Ωστόσο, κρίνοντας από την παρουσία τοιχογραφιών, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1830, ζούσαν Αρμένιοι εκεί και πριν από τον πόλεμο της Κριμαίας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι Αρμένιοι ζούσαν στην περιοχή μέχρι το 1916. Τα σπίτια τους βρίσκονταν και στις δύο πλευρές του βουνού, προσθέτει η Yeni Akit.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Αρμενικά, στη σελίδα του στο Facebook, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 1650. Πυρπολήθηκε το 1876 και το 1881 ανοικοδομήθηκε από τον αρχιτέκτονα Μιντές Πανοϊάτ υπό τον πατριάρχη Νερσές Β΄.

Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, η εκκλησία εγκαταλείφθηκε.

Η ανοικοδόμηση άρχισε το 2010 όταν η ιδιοκτησία της εκκλησίας πέρασε από τη διοίκηση της περιφέρειας του Σιβριχισάρ στο υπουργείο Πολιτισμού. Το 2011, με πρόταση του τότε υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ερντογκιούλ Γκιουνάι, δημιουργήθηκε στον περίγυρο της εκκλησίας μουσείο αγαλμάτων ιστορικών μορφών της Τουρκίας όπως είναι ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Κάζιμ Καραμπεκίρ, ο ποιητής Μπασάρ Κεμάλ, ο ζωγράφος Αμπιντίν Ντινό και άλλοι. Γεγονός που είχε δημιουργήσει αντιδράσεις από τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

 

Πηγές: aravot-en.am / Περιοδικό Αρμενικά.
Φωτογραφίες: Yeni Akit.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι